Како европске земље планирају повратак у школе

Када ће почети нова школска година, хоће ли ђаци седети у школским клупама или у кућним фотељама, да ли ће одговарати са маскама или без њих - још није познато у неким европским земљама. Оне које су донеле одлуку подсећају да ће се правила прилагођавати епидемијској ситуацији.

Свијет 16.08.2020 | 12:14
Како европске земље планирају повратак у школе

У првом европском жаришту, где су школе биле под кључем од марта, ђаци се 14.септембра враћају у клупе.

Како ће настава изгледати у Италији одлучиће регије и директори школа. Ипак, неке мере важиће за све.

У свакој клупи ће седети по један ђак, а између њих најмање два метра дистанце. Маске су обавезне у свим заједничким просторијама, а у неким случајевима и у самој учионици - уколико на пример у одељењу има деце која болују од хроничних болести. Уколико у школама нема довољно простора, настава ће се у појединим регијама држати и у парохијама, под шаторима или у касарнама.

Колико је вирус близу или далеко у Аустрији ће, према најавама, показивати тзв. корона семафор - боје ће осликавати стање заражености општине. Као и у саобраћајним правилима, зелено светло на семафору значи да у тој регији настава може да се редовно одвија. Ако се на семафору упали жуто, следе прве рестрикције - укидају се часови певања, а фискултура се премешта на отворено. Црвено светло покреће узбуну - у тој општини школе затварају своја врата и успоставља се систем учења од куће.

Од куће до школских клупа већ су стигли ученици углавном у северним немачким покрајинама. С њима су се јавили и први проблеми, па је за неколико дана нове школске године око хиљаду ученика и професора послато у кући због изолованих случајева ковида-19. У осталим покрајинама настава би требало да почне до 15. септембра. У свим школама маске ће бити обавезне у ходницима, кантинама. И управо у њима сваки разред ће имати свој део, како би, уколико дође до заразе, само један разред ишао у карантин.

И школе у региону се спремају за пријем ђака. Иако Румунија свакодневно бележи више од 1.000 новооболелих, школе неће одлагати почетак године. О начину на које ће функционисати одлучиваће се на локалном нивоу, по правилима.

У градовима где је био један заражени на 1.000 људи у протеклих 14 дана, сва деца ће бити у клупама, тамо где су до три случаја радиће само обданишта и нижи разреди, а остали ће наставу пратити путем интернета.

О сличним моделима размишља се и у Хрватској. Повољна епидемијска слика омогућиће наставу уживо, док би нешто мало неповољнија могла би да подели начин учења - део би учио у школи, а други од куће. Док би се према трећем сценарију настава одвијала искључиво помоћу различитих платформи и интернета.

Какав ће бити први септембар у Словенији знаће се за пет дана. Ипак, према досадашњим информацијама, не би требало да се разликује од првог дана школе претходних година. Како су рекли представници министарства инсистираће на редовном одласку у школе, уз поштовање неких заштитних мера. Ако дође до разбуктавања епидемије, не искључују ни могућност комбинованог модела - да у школу иду само нижи разреди, док би старији учили на даљину.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Заболе нас

16.08.2020 14:16

Прицајте колико хоцете, моја дјеца неце носити маску и дрзати дистанцу нити примати вакцину. Сретно вам у писању смијесне стране историје ? идиократи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана @Заболе нас

16.08.2020 18:02

Уколико си већ храбар колико си паметан, ти лијепо потпиши изјаву да НЕ ВЈЕРУЈЕШ вјерујеш у корону и да у случају инфекције (не дај Боже) ни ти, ни твоја дјеца НЕЋЕТЕ тражити медицинску помоћ!

Name

Скептик

16.08.2020 19:57

Дана @Заболе нас, колико видим ти немаш дјеце.

Name

Опустено

16.08.2020 20:51

Надам се да це дјеца кренути у сколу, друзе се цијело љето, играју се , у еу је стање добро, све је у нормали , свуда је све пуно. Нико се не придрзава дистаци и маски. Људи моји да је вирус опасан толико, било би другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

17.08.2020 05:19

Колико дјеце ће бити у одељењима у нашим школама?!!! Зашто није речено И познато! Имамо право да знамо!!!