Криза: Грађани не купују чак ни уџбенике ни дрва

Епидемија корона вируса пореметила је уобичајене навике и показала колико смо сиромашни, али и уплашени тиме шта нам доноси јесен.

Република Српска 14.08.2020 | 21:04
Криза: Грађани не купују чак ни уџбенике ни дрва

Тако су ове године изостале, за средину августа уобичајене, гужве у књижарама, на пијацама и у продавницама дјечје гардеробе.

„Нова школска година је на прагу, а ја сам у дилеми: да ли да дјеци купим уџбенике или телевизор“, написао је један родитељ из Бањалуке на свом Фејсбук профилу, и тим ријечима описао неизвјесност и збуњеност породица, које би, да је стање нормално, у ово доба године биле заузете куповином књига, свесака, руксака и перница, али и обуће и одјеће за своје школарце.

Међутим, у књижарама нема гужви, као ни у продавницама дјечје гардеробе.

Гужви нема ни на пијацама, мада је вријеме за почетак „акције зимница“. Истина, до ајвара и киселог купуса је још далеко, али је у августу прави час за припремање киселих краставаца и неких врста џемова и сокова.

Чак се и машине за резање дрва у предграђима чују ријеђе, него што је за ово доба године уобичајено. Дрва се купују, то се мора, али мање него лани.

У удружењима потрошача кажу да све ово свједочи шта нам је донијела корона криза: од сиромаштва, неизвесности и страха, до другачијег односа према новцу и према потрошњи.

– Страх и неизвјесност су довели до тога да осим за храну, хигијенске потрепштине и режије, потрошачи све теже дају новац за било коју другу куповину, чак и ако имају нешто марака у новчанику – каже Муриса Марић, извршна директорка Удружења грађана „ДОН“ из Приједора.

Уз то, додаје она, ове године је у селима, али и на периферијама градова,  засађено много више башта, па многе породице зимницу праве од домаћих производа, узгојених личним радом.

–  Што се тиче школе, ако ће ђаци сједити у кући пред ТВ екраном или рачунаром, требаће им уџбеници, свакако, али зашто би се родитељи у таквој ситуацији излагали додатним трошковима за куповину најскупљег прибора, патика или ранаца, кад то ђаци ионако неће имати гдје да покажу – каже Марићева.

Да се уџбеници морају купити и да се купују, а да је потражња за прибором и опремом мања него ранијих година, потврдио је и Дејан Керлета, портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Признаје да гужви у књижарама нема и да су у Заводу забринути због тога, али не због пада промета, него из сасвим других разлога.

– Одавно апелујемо на родитље, управо због епидемије короне, да на вријеме набаве уџбенике, како не бисмо имале гужве крајем августа и почетком септембра, јер гужве су епидемилиошки ризик – каже Керлета.

Страхује, међутим, да би се управо то могло десити, јер многи, због неизвјесности, а можда и због беспарице, чекају посљедњи тренутак за куповину школских књига.

– С друге стране, ми смо много раније него претходних година, управо да бисмо избјегли гужве, обезбиједили уџбенике. Неки родитељи су их купили још крајем маја су и то на отплату – каже Керлета.

Недељка Илијић, директорица УГ „Оаза“ из Требиња, удружења које се бави заштитом потрошача, међутим каже да су многи школаци  у овом дијелу Срспке набавили уџбенике, али не у књижарама, него од другара.

Куповина половних школских књига је, каже, израженија него ранијих година. Школски прибор, ако се и купује, купује се у тржним центрима и то онај најјефтинији и најнеквалитетнији, сматра Илијићева.

– Што се тиче хране и кућних потрепштина, људи су на почетку епидемије накуповали залихе, па сада, кад је стегла беспарица, троше оно што већ имају, а о зимници мало ко размишља – каже Недјељка Илијић.

Додаје такође да је епидемија короне само показала од каквих бољки већ дуго болује друштво у РС.

– Сад, боље него икад, видимо како нам је куповна моћ слабашна, колико смо сиромашни и како овде нема ни елементарне социјалне сигурности. Због свега тога грађани и оно мало новца што имају штеде за црне дане, не купујући ништа осим оног што је неопходно за пуко преживљавање од данас до сутра. Такав пад потрошње, наравно, није добар ни по привреду – каже Илијићева.

Додаје да се уз проблеме, са којима се суочавају и други градови у Српској, Требиње има још једну муку.

Пошто су границе затворене, нема викенд туриста из Дубровника и приморских градова Црне Горе, који су у Требињу куповали све, од воћа и поврћа на пијацама, до намирница у тржним центрима.

С њиховим недоласком кућни буџети многих породица су овог љета додатно истањени.

(Српскаинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Томи

14.08.2020 19:34

Додје Доди и купи дрва??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

14.08.2020 19:40

Зато бурле купује хеликоптере,прави тениско игралисте,реновира вилу на Јахорини,син се возика хеликоптером. А папци и увлакаци гласају за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

15.08.2020 20:56

Шта њега брига за књиге и дрва, они ће своје унуке у приватну школу, приватни вртић, мали број дјеце и то одабраних вјероватно. Само се ви смије, баш сте наивни!!!

Name

Скептик

14.08.2020 19:46

С једне стране нас плаше короном и епидемијом те заводе разне мјере а с друге стране апелују да живимо нормално. Па не може и једно и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Дудук

14.08.2020 20:11

Како не може... Па ја и моја породица живимо нормално... И кумови...

Name

Дико

15.08.2020 05:49

Људи ми на западу немамо додика али свеједно се не купује као до сада само оно сто је неопходно

Name

Гојко

14.08.2020 21:15

Не купују ништа, само станове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јефто

15.08.2020 07:42

Ха ха ха, криза, хаа

Name

Ђорђе

14.08.2020 21:53

Размишљам, у понедељак шљам одлучује, дали да купим дјеци уџбенике или телевизор. Шлам просвјете одлучује идели се у школу или гледа Телевизор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2020 21:53

Јос би и ово мало пара да нам извуку. Сипак, ко це да иде у продавнице гдје хистерицне, упласене трговкиње хистерицно говоре изадјите напоље, не мозе без маске. У такве радње не идем, по цијену да ми дјеца изгубе ову сколску годину. Сигурна сам да цу своју дјецу висе науцити код куце него да иду у сколу у вријеме хистерије колективне. Свима одговара ова измисљена корона да не би радили. Е па нема ни пара таквима, а онда ни будзету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2020 21:57

Нецу купити нигдје ниста гдје се мора ставити маска. Фертиг! Користимо све сто моземо старо, прекрајамо и тјерамо по своме. Или маска доле или нема пара! Или стоп присилном вакцинисању или нема пара! Престајем од 1.септембра плацати и рацуне, а на суду цу доказати да нисам могао, јер ми је ускрацено основно људско право, право слободног кретања. Видимо се на суду ускоро препаметни моји политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

14.08.2020 21:59

Ускоро цемо и организовано престати плацати рацуне, а на суду цемо доказати да смо били спријецени као слободни људи да се крецемо. Да су нас силили, против насе воље и могуцнисти да носимо маске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре добој

15.08.2020 11:19

Молим те искрено да дас своје мисљење о Демосу Добој,хвала унапријед.

Name

Б.Лука

14.08.2020 22:00

Позивам на престанак плацања обавеза дрзави док се не одустане од ових глупих брњица и цекања у редовима испред банака на сунцу и киси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леополд

14.08.2020 22:01

Какве књиге, какве трице...и рацуне цу престати плацати. Не пада ми на памет да са брњицом стојим пред банком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

15.08.2020 01:00

Све тако а живот све скупљи,ја немогу схватити да је кг. јабука 2,5 марака, а шта је кг јабука,мало, бар 2 треба купити а то је 5 марака и поједе се за 2-3 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марта

15.08.2020 23:09

Држава ће поделити уџбенике у септембру,наравно бесплатно а дрва за огрев, десет метара по домаћинству, у октобру, исто бесплатно. Први априииил лилииии.Е мој народе уздај се усе и у своје кљусе.

Name

Романија

15.08.2020 04:51

Ма то је лаж. А за каву и кафиће се има пара. Ај не лупајте глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

15.08.2020 06:14

саце да цвета стари занат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица Школарац

15.08.2020 06:28

Зашто држава уџбенике не подијели бесплатно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

15.08.2020 06:30

Ја кад сам ишао у школу користио сам књиге од старијих ученика а сад не може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

15.08.2020 09:14

Поново гладајте за СНСД или против њега, ви бирате. Онај ко изиђе на изборе жели промјене, они који гласају за СНСД или не изађу на изборе не желе промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

15.08.2020 14:31

Богами у мојој улици 20 породица, сви вец купили дрва,ето а све се нема...

ОДГОВОРИТЕ