Повртлари "беру" губитке, Влада стимулише откупљиваче

Два милиона марака за 11 тона поврћа обећала је Влада РС као начин рјешавања тржишних вишкова. За то вријеме неки повртлари већ нижу губитке, а за ову мјеру Владе сматрају да награђује само откупљиваче.

Република Српска 13.08.2020 | 13:29
Повртлари "беру" губитке, Влада стимулише откупљиваче

Откуп поврћа у РС је почео, али неки повртлари су већ убрали губитке. Тако они који су засијали купус у великим количинама, не знају шта ће са њим. Неки су га чак и заорали.

“Настала је хиперпродукција, мала потражња, нема свадби, нема ничега гдје се то троши. То је салатни купус, није за индустрију у овом моменту”, каже Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртлара РС.

Купус се заорава, а уложен рад, труд и средства неће имати ефекта ни када су у питању још неке повртларске културе.

“Лоша је оба година. Имао сам три дилума лука. Лук је 40 фенинга по килограму, парадајз од пет до седам марака гајба.  Питање је да ли ћеш продати. Крмопир од 35 до 40 фенинга”, каже Милисав Малетић из Којчиновца код Бијељине.

Прољетос је пољопривредницима упућен позив од министра пољопривреде да засију све расположиве површине. Позив је великим дијелом прихваћен, а резултат су тржишни вишкови поврћа.

Рјешење Владе је два милиона марака из Компензационог фонда којим ће бити субвенционисани откупљивачи спремни да преузму вишкове поврћа. На овај начин, награђени су само откупљивачи, а упитно је да ли ће моћи да испоштују оно на шта су се обавезали, поручују повртлари.

“Питање је да ли уопште могу те количине поврћа да се откупе на подручју Семберије колико је повучено средстава у прехрамбеној индустрији. Сматрам да је добар дио тог новца требало да остане за произвођаче да би остварили подстицај и мало увећани подстицај на производњу поврћа, јер ми се стално ломимо око неких милион триста, милион и по марака за комплетно откупљено поврће у РС, а два милиона дајемо неким откупљивачима, четири- пет људи”,  каже Раде Јовичевић.

“Ми морамо да пласирамо наш производ. Наше тржиште БиХ је малено. Не можемо да продамо. Ако буду ти отклупљивачи узимали биће добро за нас, тако да Влада мора увијек нешто радити да помогне пољопривреднику у сваком случају. Иначе ми смо овдје на вјетрометини. Слободна трговина, по маркетима се продају сви ти производи који долазе, ако Влада не буде реаговала ми смо нагребусили”, каже Љубиша Тешановић из Међаша код Бијељине.

“То све што обећавају је јер иду избори. Сумњам да ће ико ишта дати сељацима. Сељаци су пропали начисто. Пласмам је лош”, каже Милисав Малетић из Којчиновца код Бијељине.

Много је отворених питања које треба рјешавати, кажу повртлари. Сваке године иста мука. Пола производа продају, пола баце, а губици се нижу.

БН ТВ 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

*****

13.08.2020 12:02

Никоме ко просипа млијеко ради ниске откупне цијене или што је сада у моди преоравање засађених култура,не треба дати ни пфенинг подстицаја! Толико је Домова за незбринуту дјецу,Јавних кухиња,Студентских мензи,болница…..који се суочавају са недостатком воћа и поврћа а господа заоре тоне купуса а од Државе трази подстицај! Па гдје је ту памет?Гдјеје нестала хуманост?Тешко је свима али зар нам треба бити још теже? Свима би нам било лакше када би наши производи били јефтинији да не купујемо увозно али купци су на то приморани! Ево сада актуелне диње и лубенице....тужно и срамотно да је цијена тако висока а за десетак дана ће их нестати!У ТЦ буду по 55пф али старе а на пијацама држе цијену и 1КМ а почесто буду напола труле! Нико се није обогатио преко ноћи али ово шта се ради је превршило сваку мјеру! Сијем за своје потребе,обрађујем све ручно,без хемикалија и имам довојно,Богу хвала да обрадујем пријатеље,тако да ме нико не може убиједити да цијене морају бити овако високе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2020 12:41

Од вас, таког хуманисте, оцекујем да једно седам дана радите на „мобу" неком од земљорадника које ви ословисте са господа.

Name

Но сикирики..

13.08.2020 13:06

у Папакланду је то све регулатива!

Name

Коки

13.08.2020 13:09

Цовјек је у праву какво заоравање,бацање нек дају у хуманитарне сврхе! Какви подстицаји јел не могу купит ове године нови аутомобил, прослогодисњ застарио, мс дајте доста висе те кукњаве како су пропали те полопривредници те воцари.

Name

Влад Тепеш

13.08.2020 13:37

Просипање је економска мјера. Не смије се тако роба бесплатно пласирати на тржиште.

Name

забринута

13.08.2020 16:27

Засто бих свој рад поклањали,слабо ти је размисљање,то бих тзв влади-банди криминалној највисе одговарало.

Name

Па да

13.08.2020 16:34

Они стимулишу шверцере! Бандо једна лоповска, кад тад ће вас стићи суза сељачка!

Name

НЕНО

13.08.2020 15:08

КАД ЈЕ НАМА ПОЉУПРИВРЕДНИЦИМА ТАКО ЛИЈЕПО И ДОБРО ЗАСТО СВИ ВИ КОЈИ ПЉУЈЕТЕ СЕЉАКЕ НЕРАДИТЕ ПОЉУПРИВРЕДУ ДА СЕ И ВИ МАЛО ОБОГАТИТЕ ПА ДЈЕЛИТЕ СТА ОЦЕТЕ КОЛИКО ОЦЕТЕ БУДИТЕ ХУМАНИ КАД МИ НИСМО И КУПУЈТЕ ВИ СЕБИ НОВА АУТА И НОВЕ ТРАКТОРЕ УЖИВАЈТЕ КАО И МИ СТО ВИ КАЗЕТЕ ДА МИ УЗИВАМО И САМО КУКАМО МИ СМО ЛОШИ БУДИТЕ ВИ ДОБРИ И ФИНИ А РАДИТЕ БЕЗ ПОСТИЦАЈА СУБВЕНЦИЈА ПРЕМИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.08.2020 15:21

Откупљивачи су дио СНСД-а. Тако је то кад те кадија тужи а кадија и суди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасоје Балић

13.08.2020 16:59

Подржавају отккупљиваче зато што су они и њихови у том послу. Народе хоћете ли се опаметит да су тренутно на власти кеиминалци и лажне патриоте. Докле ћете ићи против себе, како изгледа до посљедњег Србина. Иста ствар је у ЦГори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

13.08.2020 18:02

Какво лупетање. 2.000.000 КМ за 11 тона поврћа, тј.11.000 кг, значи отприлике 181 КМ/кг. 11.000 тона браћо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки вук

13.08.2020 19:42

Недам ником ништа нек пропада није ни мени нико ништа дао бостан паприке парадајз нек иструне недам свој труд нек све труне

ОДГОВОРИТЕ