Образовање треба бити кључни национални интерес

 „ПДП ће и у наредном периоду помно пратити актуелности које се односе на образовни систем, утврђивати слабости и предлагати рјешења, јер ми у ПДП сматрамо да је образовање кључно за развој Републике Српске и свакако представља кључни национални интерес којем власти морају да посвете више пажње, наглашава предсједник те странке Бранислав Бореновић.

Република Српска 12.08.2020 | 12:54
Образовање треба бити кључни национални интерес

„Имали смо потребу и обавезу да упознамо јавност Републике Српске о значају ПИСА тестирања којим се утврђује стварно стање у којем се налази образовни систем једне земље, утврђује потребе ученика и наставника, те које области треба јачати и у које сегменте образовања треба улагати, те би у том смислу период између два тестирања, а који траје три године показао да ли смо се у смислу слабости система уопште помјерили на скали кометенција и вјештина, те да ли смо имали значајнија улагања у образовни систем", казала је данас на конференцији за новинаре члан Главног одбора ПДП-а Оливера Недић.

Он сматра да се члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик овај пут, са још једном посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске поиграо са наставницима, ученицима и родитељима, а то све у ситуацији када имамо најниже плаћен просвјетни кадар у Европи.

"Треба поменути и то да спадамо у међу најнеопремљеније школске системе“, рекла је она и истакла да су наши ученици показали изразито низак степен функционалног знања током ПИСА тестирања, гдје смо попунили низ задњих бројева заједно са Саудијском Арабијом и Казахстаном. 

Навела је да је Додик могао још прије шест мјесеци да покрене поступак преговора у којем се саопштавају посебни захтјеви који се тичу виталног националног интереса Републике Српске, као и зашто се о овом питању одлучивало прије него што је Агенција за предшколско, основно и средње образовање доставила одговор на захтјеве Министарства просвјете и културе. 

 „С обзиром на чињеницу да смо на прагу нове школске године, важно је говорити о организацији наставе и утврдити како теку припреме за сам почетак, јер као просвјетни радник,  могу да посвједочим да су се моје колеге током реализације наставе на даљину нашли у ситуацији потпуне неприпремљености, без подршке система, гдје су се многи заиста добро прилагодили новом начину рада, с обзиром на чињеницу да им систем није омогућио да прођу потребне обуке“- истакла је Недићева.

Она је упутила питање Влади Републике Српске и Педагошком заводу Републике Српске да ли је урађена одговарајућа анализа базирана на искуству са организовањем наставе на даљину, те на основу тога направљен план о томе како ће се даље одвијати настава током трајања кризе узроковане корона вирусом, или ће се као и до сада, власти Републике Српске водити принципом „препиши од комшије“ без одговора на индивидуалне потребе нашег образовног система.  

„ПДП ће и у наредном периоду помно пратити актуелности које се односе на образовни систем, утврђивати слабости и предлагати рјешења, јер ми у ПДП сматрамо да је образовање кључно за развој Републике Српске, а образовање свакако представља кључни национални интерес којем власти Српске морају да поставе више пажње", казао је Бореновић на истој конференцији, која је била посвећена образовном систему.

(БН) 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Исто

12.08.2020 11:25

Исто казу и владајуци. Исти сте сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТАЛИЈА ТРИВИЋ

12.08.2020 11:31

Док сам ја министар просвјете биће у образовању како ја кажем и мој предсједник др Ненад Стевандић. Ја користим све могућности да именујем кадрове из наше партије за директоре школа и других институција. Немојте се чудити ви из ПДП-а, и ви сте то радили кад је био ваш министар. Ево мени припремају тужбу зато што сам у Фочи за директора Централне библиотеке Просвјета именовала момка без икаквог искуства, који је завршио дефектологију. Ја сам то урадила за своју странку, он је добио први посао, па директор, али смо и ми као партија добили њега на листи и једну даму из његове породице. Не стидим се, наравно, сви тако раде , а посебно СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је то

12.08.2020 11:32

Кад је Додик убиједио народ да је сваки напредак БиХ штетан по Србе. Као да је РС дио Русије па све оно што он блокира на државном нивоу не погађа све грађане, тако и Србе. Ј. бе се њему за образовање, он је своју дјецу обезбиједио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

12.08.2020 14:12

Хвала Богу тако и треба, само страначки кадар једва чекам да пдп дођје на власт па да постави као директоре школа људе из снсд, аха никад

Name

Сиа

12.08.2020 11:34

А о каквом образовању прицамо када за првог цовека града и да управља са висе милионским будзетом именујете полу образованог кандидата. Какву то поруку саљете младима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

12.08.2020 11:40

Образовање треба бити једини и обавезни циљ дал редовно или онлине......уцити уцити и само уцити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погрешно схватање

12.08.2020 11:42

Погрешно је овдје протумачио Бореновић јер Саудијска Арабија није на дну.Стандард грађана Саудијске Арабије је веома висок у односу на наш и остатка Европе.Е сада што тамо више вриједе нека вјерска правила ја немам ништа против.Саудијска Арабија није омогућила богаћење само једној породици као код нас мада су званично монархија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

12.08.2020 11:43

Од Бореновића сам очекивао да позове власт на отварање школа, да дјеца нормално иду у школу и да се он лине настава укине заувијек а не да ће "он помно пратити рад владе и да ће предлагати побољшања..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.08.2020 11:44

Не схватам како се нешто може очекивати од Министарства просвјете и РПЗ-а кад су тамо политички подобни. а педагошки неписмени људи. Директор РПЗ и министарка кажу да је претходна онлајн настава протекла одлично, а свако дијете зна да то није тачно. Знања ученика су минимална, само 5% ученика је самостално радило задаћу а остали су преписивали. Смјернице од надлежних није било. Пропуштено је цијело љето да се озбиљно припреми онлајн наставна година са наставом у реалном времену. Имамо Ланацо и Проинтер, који су могли припремити платформу за онлајн учење и наставу, али је изгубљено вријеме. Редовна настава није изводљива због опасности од короновируса. Директор РПЗ је био на љетном распусту умјесто да припреми концепт наставе. Сад ће од оног министра Шарчевића из Србије да преписују глупа рјешења. Синдикат просвјетних радника се већ дигао на ноге у Србији. Само 19 дана пред почетак школске године наши немају појма шта да раде. Није ни чудно кад су на мјеста инспектора поставили нестручан кадар али зато политички подобан. А политика не може изгурати ово са короном. Наравно углавиће опет наставницима и ученицима вибер, па ће настати преписивачина и постављање туђих задатака. А разлога за неучење има колико хоћеш: радим на њиви, слаб ми интернет, не ваља ми телефон, на селу сам па нема интернета, нестала струја... У рату је боље настава организована него данас. И све се препушта школама, а у школама СНСД директори појма немају, јер су стално на састанцима странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

12.08.2020 12:36

Предуг коментар нико не чита не губите џабе своје драгоцијено вријеме поззз

Name

ре

12.08.2020 14:43

онлајн настава је илузија,то је била само преписиванција и није било никакве усмене провјере знања.

Name

кеш лова

12.08.2020 11:58

Овај никада не води тему како ће борци РС преживјети ово вишегодишње хајдучко зло са малим пензијама у РС, а избори су већ на прагу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

12.08.2020 12:07

Које образовање? Сколство нам је најгоре у региону. Насе факултете нико не признаје. Бањалуцки универзитет је на 4256ом мјесту у свијету. Студирање на насим факултетим је губитак времена и бацање пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Даниел

12.08.2020 13:00

Који 4256-и, па Бањалучки универзитет је 7 хиљада и неки. Зимбабве. У том рангу су и приватни универзитети Аперион, Синергиа, Европски против којих се Бањалyчки као бори због лошег квалитета и корупције.

Name

Коментар

12.08.2020 12:27

А да заститите дјецу од малтретирања носења маски у сколи, и угрозавања здравља носењем исте, умјесто сто и ви млатите празну сламу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сартана

12.08.2020 12:36

Какво образовање,у сколи дјеца уце митове и легенде уце како треба мрзити све друго и другације,уце како треба мрзити све сто није Српско и православно.Нема ту образовања то су само курсеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

12.08.2020 12:55

Са том госпођом нећеш добити ни један глас у Добоју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.08.2020 13:13

Сама чињеница да су многи у влади па чак и министри са купљеним дипломама, говори о политици тренутне власти. Њима не требају способни и образовани људи јер би се тиме смањио простор за општу пљачку. Тренутна власт својим понашањем и назови вођењем земље , даје поруку да је њихов једини циљ да се Р.Српска и БиХ униште у потпуности. Волио бих да гријешим. Али њихово понашанхе у задњих 20+ година ми једино на то указује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

12.08.2020 13:26

Сложио бих се са дијелом истине ,,Данијела,, да смо врло ниско у свијету по статусу и мјесту наших образовних институција....зашто је то тако јако добро знамо сви! Шта учинити да се наш образовни систем призна и постане цијењен? Прво је усклађивање образовно наставних планова са онима у свијету, примјена стечених знања кроз егзактне показатеље од демократије у друштву до успјешне иновативне привреде која доноси нешто ново и која валоризује стечена знања и људе који исто примјењују! Ово је почетак у образовном смислу....али прије тога мора наступити чишћење коруптивни пљачкашке хоботнице која је у свим порама овог друштва...за ту причу требају млади ,одважни,храбри,одлучни и патриотски опредијељени људи свих добних узраста...под условима да не буду убачени као кртице и ,,папкарском,, политиком поремете процес чишћења друштва и ослобађања од демагошко-пљачкашке политике маскиране у борбу за национално суверене интересе већ нам створене Републике Српске коју је Другој дефинирао но нико је није обликовао као што смо били дужни ,а поготову тада нам изабрани ,још увијек,лидери....те сад продају маглу и краду и купују ово још мало што је остало....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.08.2020 16:41

СВЕ ВАМ ЈЕ УЗАЛУД! ВАШЕ ДЕСЕТКЕ У ИНДЕКСУ И ВАШЕ ЗНАЊЕ. НИСТЕ У СИСТЕМУ ВЛАСТИ. ОВУ ЗЕМЉУ ВОДЕ ОБРАЗОВАНИ СТРУЧЊАЦИ И ЗАТО НАПРЕДУЈЕМО У СВАКОМ ПОГЛЕДУ. ХА ХА ХА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

12.08.2020 17:32

Каква школа какви бакрачи.Кога год видиш да ради поштено и ко учи редовне студије бјежи одмах од њега, тај није за ово друштво,таквог само Запад хоће и нико више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.08.2020 21:26

У ПРАВУ СИ! ТАКВИ СУ ВЕЋ НА ЗАПАДУ. РАДЕ КАО СТУДЕНТИ, САМИ СЕБЕ ФИНАНСÌРАЈУ, РЕДОВНО ДАЈУ ИСПИТЕ И НИСУ НА НИЧИЈОЈ ГРБАЧИ. ЦИЈЕНЕ ИХ У ТУЂОЈ ЗЕМЉИ КАО ВРИЈЕДНЕ И СПОСОБНЕ И КАД ЗАВРШЕ ЧЕКА ИХ ЗАСЛУЖЕНО МЈЕСТО. БРИГА ЊИХ ЗА ЛОПОВЕ И ЉИГАВЦЕ У РС.