Кредит који узима “ОЦ Јахорина” коштаће 26 милиона КМ

– Управа “Олимпијског центра Јахорина” кренула је у потрагу за финансијским институцијама од којих планира прикупити 70 милиона марака за неколико великих инвестиција на планини. Процјене показују да ће само камата и трошкови обраде кредита ово предузеће, или Републику Српску као жиранта, коштати невјероватних 26 милиона марака.

Република Српска 11.08.2020 | 10:06
Кредит који узима “ОЦ Јахорина” коштаће 26 милиона КМ

За тај новац би се на примјер из темеља могла изградити Маховљанска петља, која спаја два аутопута, и која је оцјењена као један од најсложенијих пројеката на путној инфраструктури у Српској.

План управе је да до новца дође тако што ће укупну суму “распарчати” на четири кредита. Три у вриједности од по 20 милиона који би се након трогодишњег грејс периода враћали још 15 година и један од 10 милиона, са нешто краћим периодом отплате од десет година. Максимална фиксна каматна стопа прихватљива за менаџмент “ОЦ Јахорина” је четири одсто.

За изградњу жичаре “Трново” и “Рајска долина” биће потрошено укупно 30 милиона марака, а 20 милиона радови на пројектовању и изградњи прве фазе гондоле “Равна планина”. У плану су и радови на осњежавању ски стаза од 18 милиона КМ, те изградњи двије покретне траке “Тврдимић” и “Трново” вриједне 1,6 милиона КМ.

Иначе, обавезе које по основу кредита долазе након што истекне грејс указују на то како ће челни људи овог акционарског друштва у власништву Републике Српске имати  веома тежак задатак уколико планирају редовно да их измирују, а да не угрозе ликвидност предузећа.

Наиме, проста рачуница показује како ће по основу главнице, камате и трошкова за преузето задужење “ОЦ Јахорина” морати годишње да издваја око 6,4 милиона марака или чак 80 одсто од укупних прихода колико су имали 2019. године.

То значи да нови садржаји морају да се изграде и оспособе у што краћем року и да буду генератор нових прихода из којих ће се измиривати обавезе према узетим кредитима.

Будућност ових инвестиција, односно њихов потенцијал за сада није у потпуности доказан. Мали акционари су на посљедњој скупштини упозорили како кредитно задужење није било у плану пословања ОЦ-а.  Поручили су и да је за такву одлуку био потребан  “мастер план” инвестиције као посебан документ из којег би се видјели детаљни финансијски ефекти.

Економиста Предраг Дудуковић сматра како је ово кредитно задужење под данашњим условима привређивања у најмању руку ризично.

Додаје како су се улагања у сезонски туризам показала као врло ризична јер зависе од временских услова.

“Када сезона подбаци долази се до тога да се обавезе не могу измиривати. Ако се у таквој ситуацији иде на велике кредите као што је овај постоји велики ризик да се он неће моћи враћати у предвиђеном року”, каже Дудуковић за портал ЦАПИТАЛ.

Међутим, како додаје, због пандемије вируса корона инвестиције не смију стати, само се новац мора улагати са опрезно и прорачунато.

“Приликом оваквог или сличних задужења треба размотрити ситуацију и видјети који је то максимални износ кредита који би се могао враћати са минималним приходима”, закључио је он.

Коментар смо покушали добити и од Недељка Елека, предсједника Надзорног одбора “ОЦ Јахорина”, али нам се није јављао на телефон.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Владо

11.08.2020 08:17

Такав исти кредит би рецимо у Раиффеисен Банци био максимално 1,2% на годисњем нивоу. Цетири процента је намјестаљка и отимање новца. Из искуства, сто је кредит веци и дузи, каматна стопа је мања. То је основно правило банкарства у цијелом свијету, осим у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

11.08.2020 09:07

О чему причаш ти? Дужи рок отплате, мања камата?! Гдје болан, у Дизниленду? Да знаш о чему причаш, барем би отворио сајт те исте Рајфајзен банке а не износио неистине у коментару. Али не, теби није циљ да коментаришеш, већ да обмањујеш.

Name

Срецко сојиц

11.08.2020 09:17

Јел то на рацун од предузеке..

Name

ЦИРКУС ДОДИК

11.08.2020 10:58

ПОТПУНО ЛУДИЛО. НЕК ЈЕ ПРОДАЈУ ДЗАБА. У ОВОМ ЛУДОМ ЕНТИТЕТУ КОЈИ ГОД ЛУДАК И СЕЉАК ДОДЈЕ НА МЈЕСТО НАЦЕЛНИКА МИСЛИ ДА ЈЕ ПЛАНИНА ИЛИ РИЈЕКА ЊЕГОВА.

Name

Микула

11.08.2020 08:39

Ста це им та улагања то је уградјивање, људи је све мање а и снијега је све мање, снсд све покраде и унисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре владо

11.08.2020 08:44

Код нас ти је обрнуто,сто вееци кредит веца камата,вјероватно це кредит дати нова банка или комерцијална, па се тале по 1%.А кад узмес просту рацуницу и пресаберес све знаци олимписки центар це 15 година да се врти на великој нули или у минусу цак,зависи од сезоне,и све то да би се изградила зицара до Трнова и то до земље гдје Несиц прави апартамане,па има ли краја овоме висе или морамо изгубити и олимписки центар да би ми схватили да нас и колико нас краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

11.08.2020 08:57

ХА ХА ХА! ДОКАД ВИШЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.08.2020 09:28

Баш је лијепо задужити се,узети себи кајмак и не мислити о томе да ли то треба и ко то треба да врати.Слатка је власт и зато се сви боре да су у њој јер нико ама баш нико ни за шта не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

11.08.2020 10:49

Ма неце они то ни втацати. Гарант је Република Српска. Ми це мо то врацати. А они це прогласити банкрот и неко це их једног дана купити за десет пута мању цијену. Као нпр. онај хотел у Слатини.

Name

Романија

11.08.2020 09:45

Само улажите. Има да Пале буде што је некад било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

11.08.2020 10:07

ДИГНИ КРЕДИТ ЗАДУЗИ НАРОД И БИТАНГЕ И ЛОПОВИ ДА СЕ УГРАДЕ БАРЕМ 10%. СВЕ ЗАВИСИ КОЛИКО ДОДИК ОДОБРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

11.08.2020 10:14

Колико се ја разумијем у економију РС, та јахорина је само једна крава музара преко које се узимају паре и финансира ова секта на власти. Камо среће да нам није ни припала и да смо за њу добили нешто друго. Овако ће служити само да тзв тајкунски политичари измузу шта се може и да себи направе виле за оргије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

11.08.2020 10:14

Е западном свијету ниједан зимски центар не може добити кредит ако се налази испод 2500 метара надморске висине јер се граница снијега помјера.Нема исплативости.Једино на Јахорину трпају жичаре и хотеле на све стране а какви су "стручњаци" да планирају милионске кредите у вријеме пандемије короне,пропала љетна сезона гдје немају никаква улагања... Овдје се иде на то да девастирају комплетну планину и да је неки арап купи за ситне паре - неће ни рус ни кинез нити србин.Реално гледајући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ред

11.08.2020 12:05

па постовани другови а сада господо некад смо имали све (у Југославији) па нам није ваљало и зато смо добили демократију !

Name

Бањалучанин

11.08.2020 12:11

Ово је врхунац лудила! Гдје то у "западном" свијету не дозвољавају да се ски центри задуже, ако нису изнад 2500 мнв? Дајте само један примјер?

Name

бурке

11.08.2020 13:28

ре:БЛ.Скијалишта која се налазе испод 2500 м н/в уопште не улазе у расправе око кредита јер се инвестиција не исплати.банке не дају кредите.Тамо нема кумова нити јарана па да сређују и узимају 10%.Распитај се мало боље или извири некад ван своје касабе.