Корона не посустаје: За 24 часа преминуло 16 људи

16 особа преминуло је од посљедица заразе вирусом корона у БиХ у протекла 24 сата. Откривено је 173 новозаражених, 98 у Републици Српској, 73 у Федерацији БиХ и два у Брчко дистрикту.

Босна и Херцеговина 10.08.2020 | 19:58
Корона не посустаје: За 24 часа преминуло 16 људи

Вирус корона и даље хара и односи животе. У Републици Српској преминуло је шест лица. Ради се о двије особе из Мркоњић Града, а 4 особе су из Теслића, Зворника, Бањалуке и Доњег Жабара. 10 смртних случајева је у Федерацији БиХ. У питању су 2 особе из Сарајева, 2 из Кисељака, 2 из Грачанице, 2 из Живиница и по једно из Тузле и Градачца. Такође, Заводу су пријављена и 2 смртна исхода од суботе, 8. августа. У питању су двије особе из Сарајева.

Све је више и заражених. У посљедња 24 сата у Републици Српској је тестирано 519 узорака, а нових позитивних је 98, што износи 18,88 одсто од укупног броја тестираних. 
У посљедња 24 сата у Федерацији БиХ је тестирано  596 узорака, откривено је нова 73 случаја заразе, што износи 12,24 од укупног броја тестираних.

Поређења ради у Србији је у протекла 24 сата тестирано 6.819 особа, њих 163 било је позитивно што је 2,39 одсто од укупног броја тестираних.  То значи да је у Републици Српској проценат заражених од данас тестираних око 9  пута већи у односу на дневни проценат заражених у Србији. 

Од 98 нових позитивних случајева из Републике Српске, 46 је мушких, 52 женске особе, од којих је 16 млађе, 62 средње и 20 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 27 особа је и Бањалуке, 14 из Зворника, 10 из Добоја, девет из Градишке, седам из Прњавора, по четири из Гацка, Козарске Дубице и Котор Вароша.
У још 15 општина откривено је три и мање нових нових случајева заразе ковидом 19.

Из болнице у Бијељини је саопштено да је у Ковид болници лежи 31 болесник. Смањен је број пријема на одјељење и број болесника са тешком клиничком сликом. На интензивној њези налазе се четири болесника, од којих су два интубирана, а два су на неинвазивној механичкој потпори. 

У Зворнику је ситуација и даље озбиљна, али је нешто боља ситуација у ковид болници. 

"Тренутно у Ковид болници имамо само пет пацијаната. Прије пар дана било је 13 пацијената. Може се казати да је већи број особа се отпушта него што се прима. То може да буде чињеница да је мање особа са тежом клиничком сликом који захтјевају болничко лијечење, али имајући у виду свакодневно појављивање двоцифреног броја преко 10 новозаражених, очекивати је да међу тим новозараженим буде неко ко ће захтијевати болничко лијечење", рекао је прим. др Перо Пајкановић, инфектолог у ЈЗУ болница, Зворник. 

Директор кантоналне болнице Зеница Расим Скоморац позитиван је на вирус корона.
"Скоморац се налази на кућном лијечењу заједно са супругом, стабилног је здравственог стања и нема значајних симптома", рекао је помоћник директора за медицинске послове зеничке болнице Касим Спахић за "Аваз".

У Зеничко-добојском кантону од почетка епидемије регистровано је 1.166 особа заражених вирусом корона, а под здравственим надзором је 1.027 лица.

У Дому за стара и изнемогла лица у Горажду потврђено је шест нових случајева заразе вирусом корона, међу којима је медицинска сестра. Укупан број обољелих у овом дому сада је 29, од којих је 26 штићеника и три запослена лица, а раније је преминуло двоје корисника дома - мушкарац од 90 година и жена од 85, након што је установљено да су заражени вирусом, а од раније су имали здравствених проблема. Због сложене ситуације донијете су одређене рестриктивније наредбе.

"Већ смо ми смо ограничили број и то је 20 људи у затвореном и 50 на отвореном простору. Такође је Кризни штаб Министарства здравства нашег кантона забранио конзумирање наргиле у баровима, а забранили смо привремено серолошка тестирања осим у случају да то доктори препишу да је неопходно", рекла је Аида Обућа, предсједник Владе БПК Горажде. 

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Федерацији БиХ данас је одржан хитан састанак премијера Федерације са премијерима кантона. Изнијет је податак да је данас, након два и по мјесеца од укидања стања несреће у ФБиХ број заражених осам пута већи него у два и по мјесеца када је то стање било на снази. То говори да постоји велики проблем и да га треба рјешавати", рекао је премијер Фадил Новалић.

"Проблем је што смо дошли до границе здравственог система. Федерација ће донијети наредбу да се активирају све болнице као изалоторији", рекао је Фадил Новалић, предсједник Владе ФБиХ. 

С обзиром на то да је изолаторијум у Подхрастовима у Сарајеву попуњен, дио студентског дома Бјелаве оспособљен је да буде изолаторијум привременог карактера, саопштено је из Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево.

Оваквој иницијативи успротивили су се студенти тражећи да до 15. септембра собе буду спремне за усељај студената. У супротном, најављују протесте.

Изјаве негодовања стигле су и из опште болнице “Прим. др. Абдулах Накаш”. Након најаве Владе Кантона Сарајево да ова болница руководи радом изолаторија на Бјелавама, из ове здравствене установе саопштили су да ту могућност не прихватају.

“Општа болница нема инфективну клинику, а има само једног инфектолога. Општа болница не може прихватити одговорност за оно за шта није кадровски оспособљена, јер се овдје ради о животима људи”, стоји у саопштењу.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Горан

10.08.2020 18:14

Овако изгледа када је позитивна позната лицност на цовид 19 у медијима. "Позитиван сам. Осјецам се добро. Само сам мало висе уморан. Искористицу вријеме за цитање." А овако када је обицан смртник у питању."Данас је преминула младја особа,без хроницних обељења. Молимо вас да се придрзавате свих препоруцених мјера застите." Па,сада просудимо ста овај вирус знаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2020 21:42

Проваљени су!

Name

дрнд

10.08.2020 18:18

Или лазу да би одлозили изборе или се овај дјаво,ако постоји, тотално отео контроли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само пуста лаж

10.08.2020 19:18

Све је лаж, подаци су тешка лаж.

Name

ре само пуста лаж

11.08.2020 06:31

Ајд ти у Цовид болницу на испомоћ, без заштитне опреме, да их све заједно раскринкаш, докторе лажове и пацијенте симуланте. Изгледа да су се сви они уротили против слободомних попут тебе.

Name

Ре Дрнд

11.08.2020 07:10

И једно и друго!!! Нај опаснији је ММФ вирус, напада само сиротињу?!?!?!?!?!

Name

Никад више

10.08.2020 19:17

Надуват ће се цифре обољелих пред изборе како људи неодлучни неби изашли на изборе. То одговара власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2020 21:50

Ја сам први против власти, али какве ово има везе са изборима. Ова пошаст је на свјетском нивоу. Читав свијет је паралисан. Човјече, ујкључи тв. Људи, у памет се, док не буде касно.

Name

Цорона

11.08.2020 04:00

Ово је циркус, убијање народа и појам. Висе нема ни попратних болести, само је и питању корона. Бас нам сви испирате мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Цорона

11.08.2020 09:59

Ма Цовид-19 не постоји. Све је то свјетска завјера Ватикана, Масона, Илумината и ко зна којих још мрачних сила, првенствено против срба. Ови што су умрли у САД, Бразилу....у ствари нису умрли. То су само фингирани статистички подаци а они су сви живи и здрави. Ето шта нам ради Бил Гејтс и остала багра. Снизили су активност свјетске привреде на минимум, не обазирући се на властитке губитке, само да нама напакосте. Зато сви ви који тако мислите, треба одмах да одбаците маске са гнушањем. Немојте ни случајно да држите дистанцу и одмах у Цовид болнице, наравно без заштитне опреме, да раскринкате највећу свјетску завјеру против Срба и васколиког православног живља.