Школска година: Родитељи бирају клупе или онлајн

Подједнак избор – настава у учионицама или онлајн, одговарање искључиво у школи, скраћени али конструктивнији часови због смјена разреда међутим, и новине јер ће уз физичко ићи и здравствено васпитање. Ово су у Србији основе наступајуће школске године у коју улазе у вријеме пандемије.

Србија 10.08.2020 | 18:53
Школска година: Родитељи бирају клупе или онлајн

Тим министарства просвете израдио је детаљна стручна упуства како ће се одвијати настава у школама, а који ће сутра бити на Кризном штабу. План и програм наставе израђени су и не само на основу искуства просвјетног система од проглашења епидемије, већ су спроведена истраживања и рађене анализе просторног капацитета наших школа, броја ђака али и искуства европских држава.

Према сазнањима Блица, план и програм садрже неколико дијелова са детаљним појашњењима и упуствима директорима и просветним радницима. Упуства су почев од оних генералних попут модела наставе – у клупама или онлајн, када и у које вријеме као и који разреди иду у школу односно термини онлајн наставе, преко начина вођења часова, оцјењивања и хигијенских мјера које морају да се спроводе.

Према сазнањима Блица, у плану и програму Министарства урађен је и модел цјелодневне наставе и дневног боравка. У опсежном програму, случају није препуштен ни образовно-васпитни рад за ученике на дужем кућном и болничком лијечењу, као ни организација исхране ученика. Министарство је израдило и упуство за директоре, наставнике и одјељењског старешину.

На сутрашњем Кризном штабу Институт “Батут” ће представити здравствене односно антиепидемилошке мјере, којих ће свака школа морати да се придржава – колико пута дневно и када ће се вршити дезинфекција просторија школе, обавезно прање руку, сазнаје Блиц.

Оно што је извјесно у складу са антиепидемиолошким мјерама, у једној просторији моћи ће да буде до 15 ђака и тако ће се дијелити већа одјељења. Ученици од првог до четвртог разреда имаће до четири часа дневно, а они старији од петог до осмог и по пет часова. Један час трајаће до 35 минута, а паузе између смјена и различитих група ће бити око 20 минута како би се школа дезинфиковала.

Министар Младен Шарчевић није желио да открива детаље наставе и сатнице док се све не усагласи са Кризним штабом. Међутим, за Блиц најављује неке од новина.

– Настава ће бити и у учионицама и онлајн и то право избора ће бити дато родитељима и дјеци. Договориће са директором, односно наставницима. Међутим, одговараће се искључиво у школи и предвиђени су посебни термини, учионице, односно простори за то – каже министар.

Он додаје да ће тежиште програма бити на млађим разредима и то из неколико разлога.

– Они улазе у нови период живота, за који морамо омогућити да им буде лијеп. Међутим, и да од старта упознају школу, наставу и отуда је посебна пажња на дјеци од првог до четвртог разреда. Други разлог је што између осталог не могу ни сами да остају кући – истиче министар.

Шарчевић открива да ће и један од предмета бити усклађен са временом у ком живимо.

– Како многи дијелови наставе и не само због близине контакта, али и саме природе предмета на физичком васпитању неће бити могући, тај наставни час ће бити употпуњен здравственим дијелом који ће младима користити у вријеме епидемије, али и генерално – поручује министар.

Уколико дође до промјена када је ријеч о епидемији мјењаће се и модел наставе. Како каже министар Шарчевић позитивна епидемиолошка слика ка којој се Србија креће, и побједа над вирусом, вратиће и школе у токове на које смо навикли.

– Сви то очекујемо, али смо спремили све за било коју ситуацију. Модел који ћемо примјењивати осим циља да ђаци уче и науче, примарно има очување здравља дјеце, родитеља и укућана. Тим министарства је направио модел, а на свима нама у просвети је да и сада покажемо предност у односу на суседе, као што смо то учинили крајем прошле године током онлајн наставе – поручује министар Шарчевић.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

10.08.2020 22:47

Само ви немојте здравље да нам цувате. Цували сте га и 90тих цитав, па све са бомбардовањем које сте договорили са америма, русима и Изетбеговицем. Цували сте нам здравље и писле рата, па сви имамо притисак, сецер, туморе итд. Цувајте ви себе од насих говњивих мотака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.08.2020 22:47

Сколска клупа и тацка! Или сколска клупа или плату родитељима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

10.08.2020 22:49

Сколска клупа без брњица тј.бескорисних маски и наравно без вакцина. За присилно вакцинисање лете главе, правно за поцетак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2020 20:32

Ко тебе пита,ја ћу одмах да се вакцинишем јер сам медицинар.

Name

ЦлеарАеро

10.08.2020 22:50

Бозе, дај насој дјеци цист зрак од ових свјетских болесника! Дјеца у сколске клупе, без маске и вакцине Гејттсове, руске, енглеске или било које друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.08.2020 06:22

Ништа се не брините како ће дјеца у школу јер ту ће задњу ријеч дати струка и наша драга министрица Наталија,највећи стручњак образовања у РЕГИОНУ и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за Миркана

11.08.2020 10:52

Цега је она струцњак.Дронфуња ко није тразио није ни добио.Фуј

Name

Јелена

11.08.2020 15:24

У сколске клупе без икаквих глупости,дјецу не дамо и тацка.Не до вам Бог другације!!!!!

ОДГОВОРИТЕ