Да ли ће сукоб са црквом пољуљати Милову доминацију?

У Црној Гори се 30. августа одржавају парламентарни избори на којима партија Мила Ђукановића жели да продужи тридесетогодишњу владавину. Опозиција се узда у то да су протести због црквеног закона ослабили моћ власти.

Регион 10.08.2020 | 10:55
Да ли ће сукоб са црквом пољуљати Милову доминацију?

Грађани Црне Горе 30. августа излазе на једанаесте парламентарне изборе од пада комунизма и пете од обнове независности 2006. године. За разлику од других држава Балкана, које су током последњих 30 година искусиле  једну или више смена власти, Црна Гора остаје једина земља у овом делу Европе која има вишедеценијску доминацију једне странке – Демократске партије социјалиста (ДПС) и њеног лидера, председника државе Мила Ђукановића.  

Ко су главни играчи на изборима?

ДПС на изборе иде самостално а касније се узда у подршку мање владајуће партије Социјалдемократа (СД) и мањинских странака Бошњака, Албанаца и Хрвата, које су њихови традиционални партнери. Листу најјаче странке предводи актуелни премијер Душко Марковић. На супротној страни су четири опозициона блока и то двије веће коалиције, једна окупљена око доминантно просрпског Демократског фронта и друга коју предводе Демократе те процрногорске Социјалдемократска партија (СДП) и УРА.

Избори се одржавају у јеку епидемије коронавируса, али и након великог сукоба власти и Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори око спорног Закона о слободи вероисповести, који је довео до вишемесечних протестних литија СПЦ по улицама црногорских градова, а које је подржао највећи део опозиције, али и огроман број грађана. Из ДПС-а су већ поручили да су ови избори поново судбински и да се на њима брани суверенитет Црне Горе од великосрпског национализма оличеног и у СПЦ, док и у опозицији тврде да су избори судбински – али за одбрану цркве и њених светиња.

Политички аналитичар Борис Марић каже за ДW да ће резултат избора зависити од више фактора међу којима је и излазност, за коју очекује да ће бити мања због епидемије. До сада је, по правилу, мања излазност омогућавала лагане победе ДПС-у, али када је била преко 70 одсто, власт би побеђивала, али с малом разликом и опозиција је имала неку шансу. 

„И овог пута имаћемо малу разлику за једну страну“, тврди Марић.

С друге стране, новинарка политичке редакције листа Вијести Биљана Матијашевић сматра да веће шансе за победу има власт јер, како каже, обилато користи институционалну предност и државне ресурсе злоупотребљава у изборне сврхе, па тако званичници, предвођени премијером Марковићем, посљедњих дана отварају све што се може отворити.

„Значајна предност за власт је и контрола над бирачким списком у којем, према анализама, има 'фантома', па је омогућено гласање значајном броју људи који одавно не живе у Црној Гори“, каже Матијашевић за ДW.

И она, попут Марића, верује да ће коначан резултат доста зависити од излазности, јер ће неки гласачи због страха од корона-вируса остати кућама.

„Ипак, то ће махом бити гласачи опозиције и неопредијељени јер бирачи ДПС-а су већином дисциплиновани, односно за сваког њиховог гласача је задужен неко из изборног штаба, да га опомене кад и за кога треба да гласа. Такође, ДПС ће поново користити опробане методе као што су застрашивање, обећања, поделе помоћи“, каже Матијашевић.

Марић има нешто другачије мишљење.

„Верујем да ДПС неће успети да изведе баш све своје бираче. Ту пре свега мислим на гласаче из дијаспоре, јер су и даље затворене неке границе због вируса, затим старије становништво које се боји заразе, те део бирача који је разочаран сукобом са црквом. Иако се ту ради о неколико процената, то може бити важно за крајњи резултат“, каже Марић.

Фактор литија

Марић упозорава и да ће резултат итекако зависити од тога колико ће ДПС санирати политичку штету коју је имао због литија против Закона о слободи вероисповести.

„Велики део народа лоше је реаговао на тај закон и то је за ДПС једна нова ситуација коју морају да амортизују и реше, јер су због тога изгубили део бирачког тијела. ДФ и Демократе са својим партнерима, према неким истраживањима, заједно имају око 40 одсто. Тај блок се укрупнио до те мере да не може бити расипања гласова на тој страни и они ће извући из себе максимум у датим околностима. С друге стране, ДПС је сам увек био на 40 одсто, али је вероватно изгубио неколико процената због литија. Ипак, с њима традиционално иду мањинске странке и то је још неколико процената. Тако да би коначан исход могао да зависи од резултата грађанских партија СДП-а и УРЕ. Ако обе уђу у парламент, мислим да ће ДПС-у бити теже да задржи власт, али ако нека остане испод цензуса од три одсто, шансе им се повећавају“, сматра Марић.

И Матијашевић сматра да значајан број бирача ДПС-а не подржава Закон о слободи вероисповести, али је сада питање да ли ће превладати њихово незадовољство или страх од губитка свог или радног места некога од чланова породице.

„Мислим да ће свакако резултат ДПС-а бити слабији него на претходним изборима“, каже она, додајући да су литије ојачале коалицију око ДФ-а, тако да ће неопредељени бирачи, који су и верници, сада дати глас ДФ-у, који ће традиционално добити и „српске“ гласове. Бољи резултат предвиђа и Демократама.

С друге стране, Марић каже да ДПС никада не треба потцјењивати.

„Иако ће 'енергија литија' допринијети већој мобилизацији опозиционих бирача, ДПС је доминантна црногорска партија, која држи под контролом државне институције и већ се види да се у кампањи не либе од максималне злоупотребе државних ресурса. То ће бити адут на који ће играти, како би максимално надомјестили штету од литија“, сматра Марић.

Да ли ће опозиција, ако изгуби, признати пораз?

Опозиција је ушла у изборну трку иако је дуго претила бојкотом тврдећи да су услови за изборе непоштени и да дају велику предност ДПС-у. Након прошлих избора, нису честитали власти на победи нити признали резултате.

"Нереално је очекивати да ће ови избори бити фер, имајући у виду литије, неуспешну реформу изборног законодавства, коришћење корона-вируса за забрану окупљања, хапшења због наводног кршења мера против заразе“, сматра Матијашевић. Она каже и да власт нетранспарентно троши новац из буџетске резерве и одбија да уклони „фантоме“ из бирачког списка.

С друге стране, Марић каже да је опозиција имала четири године да дође до фер услова за изборе, али они никад нису понудили заједничку стратегију.

„Парцијално су и на крају неуспешно преговарали с влашћу, претили су бојкотом и сада излазе на изборе иако су, по мом мишљењу, услови гори него 2016. године. Својим пристанком да изађе на изборе, опозиција их је овај пут до краја легитимисала и сва прича о нерегуларности избора неће имати потребну тежину, и ако буде истинита“, закључује Марић. 

Матијашевић, пак, упозорава да ће се Црна Гора, без обзира ко победи на изборима, суочити са великим проблемима због економске кризе услед корона-вируса.

„Мораће да се види како и где набавити новац за сервисирање буџета, како спречити затварање предузећа и губитак радних места, како санирати велике губитке у туризму“, закључује Матијашевић.

(ДW)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ким Јонг Донг

10.08.2020 10:04

Па то це да буде убједљива побједа... Ко нормалан це гласати за средњи вијек и странку ратних профитера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.08.2020 11:27

Знаци било какви протести и било каква окупљања су забрањена ради Короне.Једино Корона дозваља изборе и побједјују владајуци.То знаци побједјује Мило ово је када губимо и рат и мир.

Name

Нада

10.08.2020 12:01

Ни име му не могу споменути. Треба да оде са власти мисли сваки поштен и мирлољубив човек. Но свјетски поредак му не да да оде. А ево и сад ова корона ситуација потврди да је то идиот што забрани да рођени види рођеног, ко да је живот бесконачан па биће времена. Похлепа и себичност немају краја.

Name

Гордон

10.08.2020 10:17

Ваљда је ред да оде није он краљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ#ГОРДОН

10.08.2020 12:41

РЕЦИ ТО ДОДИКУ КОЈИ ЈЕ ДОВЕО ДО ГЛАДИ У РС, ПА ФЕДЕРАЦИЈА ДОВОЗИ ХРАНУ У БАЊАЛУКУ

Name

БЛ

10.08.2020 10:38

Јос висе це га уцврстити

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.08.2020 10:44

Већу шансу имају "Слобода" и "радник" да освоје ногометну Лигу првака него да било ко побиједи Мила јер Мило на старту има око 28% гласова ( Албанци, Бошњаци и Хрвати ) и још пола Црногораца ( 22% од 44 %колико их има) и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

10.08.2020 10:58

Нормални неће гласати за диктатота,а ненормални,ко ће им га знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.08.2020 10:24

Ненормалних има висе и то је то.У комунизму Црква је колико толико припадала вјерницима народу.Сада ови комунисти сто себе зову демократама су преузели и цркву.Ово у Црној Гори је само фарса црква је Милова као сто је у Србији и Републици Српској Додикова.

Name

Дзоо

10.08.2020 11:34

Ко ови масу Са Србијанским затавама миле це победити и мртав! Идиоти никако да се макну са национализма и србовања али су зато вецна опозиција крезуби и полуписмени свет са брда гласа за оног Мандица Кнезевица верују и дан данас у несто сто је просло са вихором!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаблан

10.08.2020 12:18

У многим монархијама владари нису владали толико дуго. Овакве "демократске" владавине тајкуна и мафијаса који су узјахали углавном мале дрзаве и народе одавно су исте те дрзавице и народе довели до просјацког стапа. Одредјене интересне групације уско везане пословима, услугама и против услугама за владајуцу касту зиве, а остатак народа се злопати. Монархије нису униставале своје народе и своје дрзаве. Ови "демократски" владари су клептомани и крвопије, бас као да су окупатори или рецимо гувернери у неким колонијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниловград

10.08.2020 22:27

Мило је НАЈВЕЋА срамота црногорског народа. Ја сам поријеклом црногорац И ово је издајник каквог историја не памти. Даће драги Бог да оде са власти и да Црна Гора буде колијевка правог српства. Тако нам Бог помогао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

12.08.2020 01:56

СВЕ ЈЕ ЈАСНО . МИЛО ЈЕ ДИКТАТОР АЛ ЈЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ , А МАНДИЋ И ОСТАЛИ ЧЕТНИЦИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ЗА СРБИЈУ . КОЈА ЋЕ ТО ЈОШ БУДАЛА У ЦРНОЈ ГОРИ ГЛАСАТИ ЗА ОПОЗИЦИЈУ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ КИКИ

12.08.2020 07:01

63% оних који су се на попису изјаснили да говоре српским језиком 2003 године. Опзиција у ЦГ носи убједљиву побједу, то ће се видјети 30.Августа.