СПЦ и вјерници данас славе Светог Пантелију

Српска православна црква и верници данас славе светог Пантелејмона (светог Пантелију).

Република Српска 09.08.2020 | 10:43
СПЦ и вјерници данас славе Светог Пантелију

Пантелејмон значи свемилостиви. Верује се да језаштитник свих који много путују, односно оних којима је "друм други дом".

Свети Пантелејмон родом је из Никомидије, данашњи град Измиту у Турској, од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије.

Свети Пантелејмон чудотворно је излечио једног слепог човека, који се након тога крстио. То је изазвало завист лекара који су узалуд покушавали да излече овог човека. Они су оптужили Пантелејмона као хришћанина.

Пантелејмон изађе на суд пред цара Максимијана, где објави да је хришћанин. Пред царем излечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо је многе незнабошце привукло хришћанству.

На крају, на губилишту, он је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао да га посече док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон пострадао је 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква=.

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације.

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

БРАТ СВЕТОГ ИЛИЈЕ, ЕВО КАКВА СУ ВЕРОВАЊА И ОБИЧАЈИ

Народ верује да је свети Пантелија брат светог Илије. Ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад свети Пантелија благосиљати и учинити успешним, а ваља се да се данас крене и на велики пут. 

У Србији мали број људи овог слави светог Пантелију као крсну славу. Ако се данас два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, требало би да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Спада у огњене свеце, као и Свети Илија и Огњена Марија. Зато на данашњи дан није добро радити у пољима, око класја… "Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија".

(Мондо.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бубица

09.08.2020 09:13

Слава му и милост. Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

09.08.2020 09:30

Хвала ти Бозе један једини који си изнад свих и свега и који једини вриједис да ти се молитве упуцују. Створитељу Један Си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања 2

09.08.2020 20:06

А на кога бога мислиш? На Христа, на Панту или на наког трећег бога???

Name

сенберац

09.08.2020 09:39

Свима који славе Светог Пантелију сретна крсна слава, да је у здрављу прославе са савојом породицом и кумовима и осталим гостима. Нека је сретна њихова слава а нас светац Свети Пантелија спаси свој народ и све људе добре воље. Сретан свима људима добре воље, Свети Пантелејмоне спаси свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

09.08.2020 10:46

Слава му и милост од сада па довијека.Амин.

Name

митар

09.08.2020 11:20

Ако нас он не спаси неце нико

Name

Излијечио слијепца???

09.08.2020 20:04

Вау, од чега, од прехладе? Има ли свједока? Или је то неко уснио и препричао људима у селу и сви повјеровали... Хахахахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ