Сваког дана у БиХ 266 људи добије отказ!

У периоду од 19. марта до 20. јула у Републици Српској без посла је остало укупно 9.028 особа, док је у истом истом периоду у ФБиХ без посла остало преко 23 000 радника, пподаци су ентитетских завода за запошљавање.

Босна и Херцеговина 09.08.2020 | 10:13
Сваког дана у БиХ 266 људи добије отказ!

То значи да је у протеклих четири мјесеца свакодневно без посла остајало 266 радника у нашој земљи!

Нажалост, и ова поразна бројка је само оно што нам показује званична статистика, јер овдје нису евидетирани радници који су остали без посла, а нису били пријављени и који неће бити обухваћени никаквим програмом државне помоћи.

Надаље подаци Агенције за статистику БиХ кажу да је највеће смањење радне снаге забиљежено је у областима умјетности, забаве и рекреације, те дјелатности пружања смјештаја, припреме и услуживања хране.

И поред поразних бројки надлежне институције не излазе са учинковитим моделима помоћи привреди, те се поставља логично питање отвара ли се за послодавце, а самим тим и хиљаде радника нови круг пакла- гашење бизниса, смањење плата и/или откази.

Аналитичари су увјерени да је то наша неминовност јер нас тек чека право суочавање с посљедицама лоцкдоwна до којег је довела пандемија коронавируса.

Новоформирано Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства „Хореца РС“ је већ изашло са тврдњама да је без конкретних мјера помоћи од стране институција упитан опстанак 15 000 радних мјеста у овим браншама.

У аутопревозничким предузећима збрајају губитке још од марта када су заустављена градска, међуградска и међународна путовања. Ситуација се није поправила ни након попуштања мјера, промет је и даље смањен за 90 посто, и нема назнака кад би могло доћи до успоставе свих постојећих линија, и у оном интезитету којим се саобраћало прије пандемије, а затворене европске границе са собом су однијеле сваку наду да ће ове године уопште моћи финасијски да се опораве.

Због заустављања евопске привреде, у великим проблемима је и дрвна, машинска, металска, текстилна и прерађивачка индустрија гдје привредници раде са 30 до 50 одсто капацитета.

Стога економисти и предузетници нимало оптимистично не гледају на оно што нам носи будућност.

Економиста Ален Тарабић каже да је сама одлука Владе РС да не помаже предузећима која нису имали драстичан пад прихода била погрешна јер овдје није ријеч о краткорочној економској кризи и краткорочном самњењу прихода. Корона криза, наглашава, уздрмала је и пуно јаче економије, и док су њихове владе већ одавно изашле са планове за опоравак реалног сектора, ми смо остали заробљеници једне мјере која на крају није ни дотакла већину сектора, што може довести само до једнога – потпуног колапса привреде.

И док се, наводи, омогућио тромјесечни рок за репрограмирање неких обавеза, истовремено институције у једној овако тешкој ситуацији, нису нашле за сходно да се одрекну бар дијела прихода, иако би на тај начин пуно више помогли привреди и дали већи елан људима да се боре за своје бизнисе и останак у земљи.

У оваквом амбијенту док економска криза тресе цијели свијет, без мјера од стране државе, фирмама предстоји тешка борба за опстанак, многима и затварање, резање плата, али и откази, увјерен је Тарабић.

Бројне фирме, истиче, за исплату плата какве су биле прије кризе једноставно немају новаца. Зато вјерује да ће добар дио њих, ако већ није, ићи према смањењу плата, али и у правцу давања отказа.
Већина 

СИРОМАШТВО

А колико је ситуација озбиљна показује и документу Свјетске банке “Економски и социјални утицај ЦОВИД-19” гдје се у дјелу посвећеном  БиХ каже да ће због кризе изазване корона вирусом потрошња у БиХ пасти за 3,5 до 6,7 процената, да ће од 35.000 до 85.000 особа постати сиромашно, а као додатани проблем се наводи чињеница да већина тих људи, њих 60 посто, неће бити обухваћена никаквим програмом државне помоћи јер је ријеч о напријављеним радницима који остају без посла или дијела примања, а који не испуњавају услове да добију накнаду с бироа или било какву другу помоћ.

“У зависности од тога да ли ће криза трајати један или два квартала, око 35.000 до 85.000 особа ће вјероватно постати сиромашно.  Прије пандемије је сиромаштво међу радницима у највише погођеним секторима износило око 9 процената. Међутим, та ће се стопа вјероватно повећати на 11 процената у сценарију 1 и на 15 процената у сценарију 2”, стоји у анализи.  

(БУКА)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

виктор иго јадници

09.08.2020 08:20

Саша Тривиц це нас спасити. Он све зна и он је супермен, зато сто је најпаметнији сваког дана на тв по 6 пута даје изјаве да нам показе како је он паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

09.08.2020 09:04

Тузити дрзаву они играју како сзо хоце и оне иза сзо попут бил г. ТУЗИТИ ИХ! Па нека се позабаве тузбама оцигледно имају времена на претек па се играју са цјелим свијетом, и превисе новца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМ

09.08.2020 09:53

266 добије отказ,266 добије корону,266 психицки оболи због ових проблема и нема нас нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрадови

09.08.2020 10:24

Отварајте нам границе да идемо трбухом за крухом ово је ко Голи оток, нема посла ни средстава за зивот а не моземо отици из ове смрдаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

09.08.2020 12:19

Отворена је граница да Србијом,имас право Рада ,ако ниси неки мајстора ,помоцницима је дневница 30 евра,минимум,ако си мајстора ниси испо 50 евра

Name

Јинг јанг

09.08.2020 12:10

Радници добијају отказе....,а колико је нерадника тј. будзетских административних "радника"добило отказ??Брат брату има их бар 40% виска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

09.08.2020 17:21

Тако је будзетски слузбеници су најгори, има их пребисе, ниста не раде, уз то они на салтеру су не љубазни а примају плате од ово мало приватних фирми сто је остало.

Name

Кф

09.08.2020 19:51

А оне које су отпустили и унистили фирме,саљу на обавезно јављане,на биро рада с тим,да морају они себи,тразити посао.Интересује ме,ста они онда раде?Да нам ударе датум,потпису се и одрзе глупо предавање.Ко они паметни а народ глуп.Треба мотике,па истјерати на улицу а када народ исели у треце земље,они су трули богатаси.Тако да њих брига,за оне без посла.

ОДГОВОРИТЕ