Нема објективности код оцјењивања државних службеника

У Републици Српској 97 одсто службеника и намјештеника у Српској обавља свој посао без грешке. Економисти постављају питање објективности код оних који оцјењују службенике.

Република Српска 08.08.2020 | 20:29
Нема објективности код оцјењивања државних службеника

Скоро пет хиљада државних службеника и намјештеника у Републици Српској, добили су најбоље оцјене за свој рад у другој половини прошле године.

Према подацима које сакупља и објављује Агенција за државну управу Републике Српске, само троје службеника су добили негативни оцјену, 103 службеника су добила задовољавајућу оцјену, а чак 2816 се истиче, док се 1970 нарочито истиче у свом раду.

Ови подаци говоре да 97 одсто службеника и намјештеника у Српској обавља свој посао без грешке. Економисти постављају питање објективности код оних који оцјењују службенике.

"Ако имате двије негативне оцјене губите посао, а неће нико никоме да се замјери, јер је пуно људи запослено по партијској линији", каже Зоран Павловић.

Сви службеници и намјештеници који су оцјењивани, заједно за свој рад су добили просјечну оцјену 3,49, највећу у посљедње три године. Послодавци кажу да те оцјене нису реалне, те да је неопходно завршити дигитализацију јавне управе у наредних неколико година.

"Помало је парадоксално да државни службеници сами себе оцјењују. Ту се морају укључити и послодавци и друге интересне групације. Ми нисмо задовољни ни временом ни количином пружених информација од стране службеника", каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС. 

Приликом оцјењивања државних службеника посебна пажња се посвећује квалитету рада, ефикасности, вјештини комуникације, самосталности те стваралачким способностима.

У Синдикату локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске кажу да већина државних службеника обавља свој посао професионално и одговорно, али да због појединаца постоје стереотипи у јавности које је тешко разбити.

"Има таквих који не раде, али пуно је више оних који напорно раде. Рекао бих да је више проблем у руководству које неравномјерно распореди посао", каже предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранко Зеленовић.

Сврха оцјењивања запослених у републичким органима управе јесте мотивисање државних службеника, односно намјештеника да константно унапређују своја знања и вјештине, а истовремено оцјењивање ствара предуслов за побољшавање и унапређење рада републичке управе у цјелини", пише у збирном извјештају Агенције за државну управу, који је недавно усвојила Влада РС.

БН ТВ 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Критика

08.08.2020 18:56

Објективно, дрзавни слузбеници узасно лосе раде свој посао. Цаст изузецима, који је јако мало. Ко је крив? Наравно, корумпиурана СНСД власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј.П. Путеви РС

08.08.2020 19:50

Прије око 20.година било је око 30.радника, сада ваљда око 130 радника, старлета и ухљеба... И да хоће већина нема шта радити (а већина ништа и незна јер су углавном са купљеним дипломама). Сви запослени преко "штеле"... Временом постају скупо плаћени "бетери" са платама већим од плате хирурга у УКЦ... Али гласају без поговора????

Name

Реално

08.08.2020 20:07

У опстинама је толико висак радне снаге да нико нормалан не зна ста се ради . Узимају се кредити и дијеле људима који ниста не раде. Ко це вратити тај новац ?? Такав јаваслук непостоји бас нидје. Хоцете у ЕУ а радите ко у Авганистану.

Name

ДС

08.08.2020 20:17

Није тацно. Какве ли то везе има СНСД са нерадницима (дрз.слузб.и намјестеницима) у осталих 8 министарстава у којима су министри из других странака? Болесни сте постали од мрзње.

Name

Борац

08.08.2020 20:59

За р министар здравља Ален па Клокиц,Дјокиц,Зора...заслузују пролазну оцјену?

Name

Ревизор

09.08.2020 10:40

Који год покуса радити објективно баја га отјера

Name

Џо

08.08.2020 19:26

Одлични,професионални кадрови које оцјењујем са највишим оцјенама са препоруком да наставите са истим,како када је у питању конкурс за пријем,тако и када је у питању напредак у служби, и овим путем да изразим дивљење и чудјење којим се сви чуде и у чуду остају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

08.08.2020 19:49

Нисте свјесни колико људи прима плату а ништа не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Миле

08.08.2020 20:26

Јулки, која ради у Зворничом катастру треба најмање 1.сат времена за једну копију једне катастарске парцеле да да ископира....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

08.08.2020 20:37

Радим у џавној управи преко двадесет година. Да се питам пола бих изјурио ван јер су неписмени и неинтересује их посао. Упослени су преко н еких веза што приватних што политичких. Оцјењивање се ради про форме. Све горе и горе је стање. И пропадамо као ентитет у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ћемо са МИНИСТРИЦАМА

08.08.2020 20:52

Већи су проблем министри него службеници у Влади. Старлета Наталија Тривић, министрица просвјете, слијепо слуша својег партијског шефа Нешу Стевандића, поставља страначке " кадрове" без потребних квалификација. Тако је у Фочи у централној библиотеци Просвјета, прекршила закон о библиотекарству и статут те установе, и именовала момка који је завршио дефектологију, без икаквог искуства. Најважније је да је он члан несретне партије Уједињена Српска, а народ се смије и причају да они ријетки који још иду у библиотеку нека се не брину за своје ментално здравље, чека их дефектолог да им помогне. Спрема се тужба против Старлете Нате и препорука Миломиру Марићу са Хепи телевизије да је убаци у парове, да заради коју десетину хиљада еура да заврши кућу у Бања Луци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

08.08.2020 21:54

Засто не објелодане списак ко је све на платном списку будзетских корисника пола их ниста не раде по канцеларијама и скрацују столове да их мозе висе сјести.Кад би се објавила имена колико их прима плату а не долазе на посао и колико их има да незнају која је њихова канцеларија то би била катастрофа али плата редовно лијезе а бораци прве категорије на бироу немају марке примања.

Name

АЛЕКСАНДАР ГЛАВАШ

09.08.2020 09:31

Клуб посланика ДНС-а, на првој редовној сједници Народне скупштине, предлаже смјену Наталије Тривић. Имамо подршку свих партије позиције, наравно осим Уједињене Српске. Сигуран сам да ће то подржати и сви посланици опозиције!

Name

Страх

09.08.2020 00:40

Мене је страх гдје живим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слузбеник

09.08.2020 05:02

Један мој колега увијек на крају године има оцјену 5 јер кад дође до оцјењивања, он као успут донесе за доручак ракије,печенице, кајмака, димљеног сира, главицу киселог купуса итд, а кад шеф онако ознојен и задригао оловком чачка уши, подригне или прне па усмрди читаву канцеларију, он га онако понизно упита" Шта сте то шефе синоћ лијепо јели".

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

09.08.2020 05:49

треба тразит оцену од обицног народа пацес видет оцену не од лопова тразит оцену за лопова подреп стити газду јер знаде даје подписо да буде подрепас кадија суди кадија тузи султан саље ферман не раја ни аге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

09.08.2020 06:22

У јавним установама ради и црнаци онај који није у странци . И такав је увјек оцјењен нај низом оцјеном . А странацки подобни не долазе на посао не раде ниста а имају веце оцјене бољи статус и дупле плате од оних који цасно раде свој посао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.08.2020 07:12

Који су резултати оног Клокића ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клокан

09.08.2020 20:33

Клокицев резултат је направљена куца у "Прњаору" за први мандат... И сад за други.. Ако небуде стан у БЛ, ниста није направио.....

Name

Мишко

09.08.2020 07:48

Како да оцијените службеника који не ради оне послове који су му опис задатака, у оквиру реферата радног мјеста за које је примљен? Или да оцијените неког у области преузимања ЕУ прописа а не зна енглески? Како да оцијените информатички неписмене? Суштина приче је доћи на посао прије 8х, провући картицу и онда нерадници могу на кафу и читање новина. Они који вуку остају и прековремено, кафу попију уз рад. Неки немају посла јер су склоњени у страну због стручности, а нови шефови су им партијски кадровици. 99% конкурса је намјештено прије објаве. У 15:55х се у згради Владе РС формира ред за одјаву картица, иако је радно вријеме до 16х?! Теоретски прије 16:03 х не би могли сићи до излаза. Све је про форме, институције као и факултети постоје због страначког запошљавања, не због изворних намјена. Геодетска управа РС дигитализује катастар 15 година и неће то завршити за још 10. Пореска и УИО као понекад препадају приватнике, а станодавце нико не пита за порез. Политичари масовно улажу у некретнине, али Геодетска и Пореска управа немају података о томе колили су приходи од кирија. Аустроугарска је за 2,5 године успоставила катастар земљишта у БиХ, са једном војном бригадом топографа. Најсличнији смо земљама Латинске Америке Хондурасу, Гватемали, Панами...Одвојена каста корумпираних на врху. Појавно имамо све институције, плоче са називима поред улаза, али у згради ти људи не раде те послове по закону, већ по вољи владара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

09.08.2020 07:59

Хоће то кад сам себе критикујеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОМИР

09.08.2020 09:22

ПА ЈЕСУ НАЈ БОЉИ У КОРУПЦИЈИ,ЗАДУЖИИВАЊУ, ИСЕЉАВАЊУ ОБРАЗОВАНИХ, ТЕНДЕРСКИМ ПРОЦЕНТИМА,ПАРТИСКОМЗАПОСЉАВАЊУ ,ИТД

Name

избјеглица

09.08.2020 08:49

Оцјене се дају на лијепе оци. Ко ради и ко не ради, добице од истог сефа исту оцјену. Мотивација на тај нацин је радио, не ради, свира ти радио. Они у сустини мотивису да они не раде дјелеци добре оцјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕШО БЛ

09.08.2020 14:27

Ја знам слуцај гдје је дрзавни слузбеник отисао на боловање,док је трајало боловање,тај исти дрзавни слузбеник ради обуку у својој приватној нво-и,а овамо иде плата,стаз,осигурање,и кад послодавац сазна да он то ради,тај исти дрзавни слузбеник оптузи послодавца за мобинг,а добије оцјену истице се и не ради ниста,и онда се зали одбору за залбе на оцјену,гарантујем да је 50% дрзавних слузбеника ментално неспособно за рад!!!!

ОДГОВОРИТЕ