Тежак живот: Био је гладан, али и жељан успјеха

Вијест о смрти Мајкла Оџа потресла је домаћу и свјетску јавност, а нарочито када се узме у обзир - животна прича овог кошаркаша.

Србија 08.08.2020 | 12:13
Тежак живот: Био је гладан, али и жељан успјеха

Доскорашњи центар Црвене звезде за кратко вријеме понашањем на терену, али и ван њега ушао је дубоко под кожу присталицама клуба са Малог Калемегдана. И не само њима.

Регионална кошаркашка јавност са “племенитим џином” упознала се 2017. године када није био изабран на НБА драфту, па се одлучио да каријеру настави у ФМП-у, са којим је потписао вишегодишњи уговор, а онда касније задужио опрему Црвене звезде.

Нигеријац је по много чему био специфичан, са 216 центиметара висне и 140 килограма био је прави булдожер под кошем који је знао да уклони све препреке у виду противничких играча, а због величине стопала, патике број 56 је морао специјално да наручује.

Његова кошаркашка прича почела је у Нигерији, одакле се сели у Сједињене Америчке Државе, гдје је завршио (и по спорту) чувени универзитет Флорида Стејт.

На овом колеџу студирао је од 2012. до 2017. године, имао је просјечно 4,9 поена по мечу, а интервјуу који је дао по доласку на студије открио је веома занимљиве детаље.

- Моја школа је имала око 500 студената, у малом мјесту у Чатануги. Дошао сам на Флорида стејт и тамо је било око 40.000 људи који су ишли кампусом. Размишљао сам: “Шта? Да ли сте озбиљни?”. Онда сам видио све оне високе зграде, видео сам салу за тренинг. Моја сала у Тенесију је била сачињена само од два коша и можда пет корака између њих. Сала је овде била огромна. Мислио сам: “Вау! Стварно?”. Уз то, било је нешто топлије у Талахесију него у Тенесију, рекао је тада Мајкл Оџо.

Због лоше финансијске ситуације, добри услови на овом колеџу били су пресудни, јер се током средње школе у коју је најпре стигао по доласку у САД – често дешавало да послије вечере поново огладни, а није имао новца да купи храну.

- Једна од ствари која ме је натјерала да завршим школу јесте бијег од хладноће. Друга је била храна. Желио сам да одем негдје гдје ћу моћи да једем и имам остатке, зато што бих за два сата поново огладнио. Мислим, није у школи било као касније на ФСУ, гдје вам је све сервирано. Имали смо вечеру у пола шест предвече, а ја сам у пола осам опет био гладан. И нисам имао новац. Шта да радим? То су биле ствари кој су ми говориле ‘Морам одавде да одем. За шест мјесеци ово морам да завршим и да одем корак напријед’. Искрено, мени је хладноћа још више сметала. Онда и исхрана. Хтио сам да са средњом школом завршим што прије, како бих могао да једем и да ми још и преостане за други пут – открио је Оџо а преноси Блицспорт.

У поменутом интервјуу он је објаснио и како му је један случајан сусрет промијенио живот.

– Док сам шетао након фудбалске утакмице, пошто сам се тим спортом бавио, један човјек ми је пришао и пита шта радим у том спорту. Пошто сам био врло висок предложио ми је да се окушам у кошарци. Касније сам отишао на први тренинг у салу националног Савеза. Међутим, нисмо могли тамо да играмо јер је она била резервисана за репрезентацију, па су смо заиграли на терену који је имао поломљену таблу и искривљен обруч. Није нам било дозвољено да закуцавамо баш због тога. Било је правило да ако нешто поломиш мораш сам и да поправиш, а како нисмо имали новац за поправку ријешили смо да то не радимо.

Оџо је 2010. године отишао на “Биг ман” камп у Лагосу, у Нигерији. Вратио се на исти 2011. године када су били тренери из Јужне Африке, Енглеске и САД, а камп је држао Масаји Уџири који је некада играо за Торонто, који је тражио високог и јаког играча. Потом је ишао на турнир у Белгији и тамо упознао тренера са колеџа Тенеси који му је обезбједио стипендију у САД.

Онда је дошао тежи дио када је то требало да каже мајци, која му је поручила: “Не идеш ти нигдје. Знаш ли гдје је то? Не познајеш никога тамо и далеко је.”

Оџо је био увјерен да је то прави пут за њега.

– Види, мама… Млад сам и то је добра прилика за мене, рекао је у поменутом интервјуу. Прилику је искористио да заблиса и у Америци, а онда и у Србији, чије кошаркашке јавности сада највише и пате за његовим губитком.

(Блицспорт)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зоом

08.08.2020 11:42

Лака ти црна земља Легендо свјетске косарке.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

08.08.2020 11:53

Р.И.П .

ОДГОВОРИТЕ