Фочаци против градње мини ХЕ на ријеци Бјелави

Чланови Удрућења ,,Бјелава'' тврде да ће ријеку бранити свим расположивим средствима. Ако мирни протести не уроде плодом спремни су да, како кажу, тијелима спријече наставак изградње мини хидроцентала на Бјелави.

Република Српска 07.08.2020 | 18:28
Фочаци против градње мини ХЕ на ријеци Бјелави

Чланови Удружења грађана “Бјелава” организовали су данас у Фочи протест да би скренули пажњу на, како кажу, бесправну градњу мини хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала Бјелава и Велика Бјелава. Тврде да се радови  изводе  дуже од мјесец дана, без концесије, изван области обухваћених пројектом геолошких истраживања, без грађевинске дозволе и без водне сагласности. 

На територији општине Фоча на саставу ријека Велике и Мале Бјелаве, које спајањем чине ријеку Бјелаву, налази се млин стар преко 100 година.У њему и данас ради Милан Вујичић.

Миланов син  Милош вјероватно неће  наставити традицију јер је на водотоцима Бјелаве почела изградња чак три мини хидроелектране. Када оне буду завршене воденица, коју је Завод за заштиту споменика Републике Српске прогласио спомеником културне баштине, остаће без воде.

Изградњом мини хидроелектрана угрожено ће бити и снабдјевање водом становника Фоче, а мјештани тврде да због измјештања корита ријека Бјелаве живи свијет у њој више не постоји.

Невладине организације,удружења и еколози са подрућја Фоче организовали су мирне протесте како би јавности скренули пажњу на,како тврде,бесправну градњу мини хидроцентала, узурпацију приватног земљишта и екоцид који се дешава на Бјелави.

На подручју општине Фоча у протеклом периоду изграђене су четити мини хирдоцентале а становници тврде да од тога имају само штету а никаву корист.

Чланови Удрућења ,,Бјелава'' тврде да ће ријеку бранити свим расположивим средствима. Ако мирни протести не уроде плодом спремни су да, како кажу, тијелима спријече наставак изградње мини хидроцентала на Бјелави.

БН ТВ Фото: Срна 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јован

07.08.2020 16:48

е нека хвала Богу и ове постојеце у Фоци ако Бог да угасити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хихи

07.08.2020 17:25

Кода њих неко несто пита, вазан је Биткоин

Name

Бас

07.08.2020 16:51

Смак свијета и није тако далеко кад се сагледа све и цланци, катаклизма, тонемо дубље и дубље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.08.2020 17:17

Под хитно ставити мораторијум на градњу МХ на период од 100 година.Ко је тај које богатство народа даје неком да остварује лицну корист.Ни по коју цијену не треба дозволити градњу.Ово је тотални јаваслук и брезобразлук власти.

Name

Ја сам

07.08.2020 18:20

Е какви смо ми папци. Ста нам све раде и ми само цутимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.08.2020 20:07

Можда ти, видиш да људи не дају.

Name

ДРИНА,БИСТРИЦА,БЈЕЛАВА

07.08.2020 20:26

А гдје су одборници,тако звани преставници градјана који су их бирали,да бране интересе градјана?Гдје Нацелник Радисав Масиц,који се огласава само кад је у питању интерес инвестититора,а занемарује цињеницу да је 3000 градјана Фоце подписало петицију!!!Цији су то градјани Нацелнице??Има ли образа политика која те кандидовала,изаци пред исте те градјане!Стидите ли се одборници,да градјани бране природна богаства,ријеке,суме,а ви се кријете јер не смијете од инвеститира да додјете на протест!Ко сте ви?Изгледа,ванземаљци!!Не зивите у истом граду са овим градјанима!Кад нестане ријека,сума..доци цете И ви наа ред да од вас отимају И да васе униставају!А ви цутите!И гласајте за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.08.2020 06:47

Није ми јасно која је то гњида уоппте пронашла ове двије рјечице да покупи у цијеви. И не само ове двије јер су око Фоче већ покупили 3,4 рјечице, Отеша, Говза, Бистрица, а Бук Бијелу на Дрини права 100 година, посебно пред сваке изборе

Name

ОТЕША, КРУПИЦА, ГОВЗА

08.08.2020 06:47

Када су на горе поменутим малим ријекама инвеститори из Лакташа и Теслића градили МХЕ то је објашњено да је то развој општине и циљ да се запосли домаће становништво, а добили смо 4 МХЕ без радника и Миљевину без воде и струје јер ЕД није урадила нову мрежу која ће моћи да послужи рад тих МХЕ. Тада када је причано о томе да је то екоцид ови који се сада буне су листом гласали за то. Сада када је у питању Бјелава и опасност да Фоча остаје без воде у водоводу почиње буна. Вас је 3000,али њих којих је баш брига је 6000. Ко није схватио да је циљ ове власти да са овог простора црпи ресурсе(водне, шумске, рудне) за своје приватне џепове, а за народ и екологију их баш брига и да желе да народа што прије нестане како би они могли да пустоше. Већина народа је за то и није могуће старе и младе необразоване(поред купљених диплома) убиједити да они промјене мишљење и шта је екоцид и последице за будућност. Ко види то треба да прода своју имовину и сели се из ове назадне средине.

Name

ПЕРУН ИЛИЈА

07.08.2020 21:27

Само Истина нас може ослободити. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

08.08.2020 04:20

Власт то негледа као нешто врједно. Врједни су бетони,станови за продат а то је дивљина за њих. Је.ес пастрмке,народ, старе воденице.Несколована бахата мафија нас води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

08.08.2020 06:50

Не дајте багри да нас више уништавају поздрав из Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

08.08.2020 11:57

Сав нормалан свијет је против мини електрана,само их будале подрзавају

ОДГОВОРИТЕ