"Нец́у паре од оних који би да затру Србе и СПЦ"

Пљевљанка Маја Чабаркапа, докторанд микробиологије на ПМФ-у у Подгорици, затражила је од Министарства науке Црне Горе раскид уговора о додели стипендије вредне више од 52 хиљаде евра. О томе је обавестила министарку науке, Сању Дамјановиц́, али и јавност преко свог профила на фејсбуку и изазвала буру коментара.

Регион 07.08.2020 | 10:44
"Нец́у паре од оних који би да затру Србе и СПЦ"

Ова тридестдвогодишња научница одрекла се стипендије због актуелне друштвено-политичке ситуације у којој, како је навела у обрац́ању министарки, "актуелни режим покушава да затре Српску православну цркву и православље у Црној Гори”, а она не жели прец́утно да гледа и самим тим учествује у покушајима затирања њеног народа.

Пљевљанка одбила стипендију од 52 хиљаде евра

Ова скромна девојка са севера, једва је пристала да говори за Спутњик, јер се плаши да неко не помисли да ради на својој промоцији. Не мисли да је овај чин храбар, нити да је реч о тријумфу, каже да је урадила једину могуц́у исправну ствар у оваквој ситуацији.

"Нисам мајци смела ни да кажем за раскид уговора, прочитала је на Фејсбуку, наравно, секирала се, али сада ме подржава. Ја бих, искрено, дигла свој глас и да је неко други у питању, нека друга етничка група или религија ида им се дешава ово што се дешава нама. Ситуација је крајње алармантна, буквално је дошло задње време да се нешто уради, јер бити Србин у Црној Гори данас је изузетно тешко и непопуларно у друштву. Покушавају Цркву да затру и асимилирају српски народ", каже Чабаркапа.

У Црној Гори постаје ружно и погрдно бити Србин

Кад је изгласан Закон о слободи вероисповести почела је да прати дешавања, ишла је каже на свега неколико литија, али је приметила да су се у последња два месеца негативна друштвена дешавања изузетно интензивирале.

"Приметиал сам скандалозне појаве у овом друштву, па сам морала да видим све што се дешава. Што се самих Срба тиче, овде постоји изузетна дискриминација, у друштву се формира мишљење да је ружно и погрдно бити Србин, па чак неке опозиционе партије не желе да иду у коалицију са просрпским, вец́ кажу да су грађанске партије умерених Срба и умерених Црногораца. Гледајуц́и целу ту ситуацију, нисам уочила неке екстремне Србе који позивају на посрбљавање Црне Горе. Не разумем шта се подразумева под термином умерени Србин", каже нам Маја Чабаркапа.

Додаје да је поред оног што је понела из породице, велико знање о поштовању права других добила у Италији, на Уједињеном светском колеџу у Трсту, чији је мото да знање уједињује људе, културе и нације.

Две године живела је и учила са Албанцима, Јеврејима, Палестинцима, ђацима из 80 земаља који су били сложни и трудили се да превазилазе разлике.

Затим је отишла преко океана, завршила молекуларну биологију и генетику на Скидмор колеџу у Саратога Спрингсу у држави Њујорк. Мастер студије наставила је у Новом Саду, на ПМФ-у. У паузама преласка из школе у школу увек је морала да ради, а стручно се усавршавала у Институту за биологију мора у Котору.

Страшна недемократичност у бројкама

Закон о слободи вероисповести натерао ју је да се одмакне од микроскопа и провери рад оних који управљају државом. То је урадила по истом принципу по коме истражује у лабораторији, као човек егзактне науке извукла је и статистику.

"Проверила сам и етнички састав Владе, у њој нема ни једног Србина, током четири године рада од последњих избора до данас они су усвојили само један закон који је предложила опозиција. Био је и један за помоц́ грађанима у случају короне, изгласали су га, али је председавајуц́и напоменуо да је то предлог опозиције, поново су гласали и одбили тај закон. То је показатељ тако страшне недемократичности. Овде буквално није битно шта се предлаже у том парламенту, вец́ ко предлаже, што је скандалозно", каже саговрница.

Додаје да нема проблем идентитета, да никад није била екстремна, али да је дошло такво време да осец́а потребу да каже ко је и иза чега стоји.

"Кад сам видела шта све раде, какав им је састав изборне листе, схватила сам да морам ово да урадим, да се оградим од таквих људи и било какве сарадње с њима. Што се тиче активности на факултету, имам изузетан однос са професорима и колегама, сарађујемо без питања ко је које националности и вере. Ту немам никаквих проблема, али не могу да прихватим било какав новац од државе. Не знам која сума да је у питању, од људи који покушавају то што покушавају".

Маја Чабаркапа више пута нам је рекла да је свесна свог чина и сваке могуц́е последице коју он носи. А главна последица вец́ је јасна, Маја је вратила стипендију и каријера ц́е јој биц́е знатно успорена.

Њена докторска дисертација бави се идентификацијом бактерија на аутохтоним сортама винове лозе Црне Горе испитивањем њиховог антимикробног потенцијала. То је важно истраживање у земљи која, између осталог, живи и од производње вина и ракије.

Нема секирације око каријере

На питање да ли очекује помоц́ неког другог образовног центра, из Београда у коме је требало да обави део истраживања, Њујорка или Москве, јер је у контакту са истраживачима, научницима из целог света, одговара негативно.

"Пошто је ситуација таква какава јесте, око каријере се тренутно уопште не секирам, нити размишљам како даље. Важно ми је да дам свој допринос у напорима да се реши ова криза.

Желим да пошаљем поруку да су Срби фантастичан народ. Нека свако уради оно што је до њега, да се бори прво за себе, а онда и за свој народ. Да тако сви дамо допринос, да се ујединимо и боримо, нема стајања. Само ми је то циљ", истиче Маја Чабаркапа.

Она додаје да је изузетно инспирисана и мотивисана људима који се уједињују, који сада сарађују и подржавају се, као што је покрет Подгоричка господа. То јој, каже, буди наду и даје снагу да истраје.

Годишња школарина на докторским студијама је око 1000 евра. Маја каже да ц́е их зарадити, а што се тиче експерименталног рада, потражиц́е пројекат од чије би зараде могла да покрије основне трошкове, само чека да са успехом прође септембарски испитни рок.

"Лако ц́у за школовање, сад је само важно да се мој народ пробуди", поручује из Пљеваља Маја Чабаркапа.

(Спутњик.рс)

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Миле

07.08.2020 08:55

Јос боље остаце висе пара правим Црногорцима респект...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

07.08.2020 10:19

Миле, Мило, Ацо, нестаните и спасите народ коме припадате!!!

Name

ре

07.08.2020 10:19

Треба постовати, и наплатити јос сколарину, ставит у притвор све док не плати и задњи еуро а затим депортовати

Name

Ре за Ре

07.08.2020 10:42

Кога депортовати? Мислиш на нарко боса Ђукановића или на ову образовану младу жену? Шта ти мислиш ко је већа штета за друштво?

Name

ре

07.08.2020 11:03

Дјевојка размишља по инструкцијама из Београда, од њих ће добити 200.000

Name

РЕ Свима

07.08.2020 11:41

За "Миле"не Црногорцима већ милогорцима, а за "ре" кога депортовати глупсону, чуди ме да објављујете кометаре оваквих будала.

Name

Ре Миле

07.08.2020 12:37

Прави Црногорци ахахахаааа

Name

буд

07.08.2020 15:20

Ре за Ре Био ти је образован вас вођа, експерт за луђаке.

Name

Ре буд

07.08.2020 16:42

Интелигентно запажање и мудар коментар. Као што је интелигентан и мудар твој вођа звани "Ел Чапо". Преци му се у гробу окрећу!

Name

Шта ћеш

07.08.2020 08:55

Кажу да су ови научници мало ударени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

07.08.2020 10:40

Хахаха изгледа да је тако

Name

З

07.08.2020 13:40

Ма будале, воле науку а не паре.

Name

Ре Шта ћеш

07.08.2020 14:23

Ти си ударен иако ниси научник. Шта ћеш такав си се родио.

Name

Стане

07.08.2020 16:11

Ова јос није пробала...мислим ударена дје треба...није имала времена,цоце,од буљења у књиге...сад је цакнута 130 %.

Name

Чабаркапа је то!

07.08.2020 09:21

Тако је, роде! Поздрав из Босне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није сконтала суштину

07.08.2020 09:25

Нит су те паре сам њихове, нит ј њен посао само за њу. Его бира чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 10:38

Јесу те паре само њихове, а она ће свакако остварити свој наум кад је каријера у питању.

Name

Xx

07.08.2020 09:25

Браво Мајо! Свака цаст! Ти си велики цовјек, јер велики људи немају цијену. У РС имамо много папкара који се ради лицног интереса продају и мијењају странке као царапе. Уз то немају стида нити одговорности према бази која их је бирала. Мајо, само храбро и буди узор свима! Ваљда це малоумници мозда и несто разумјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Бл

07.08.2020 09:39

Увијек пуца тамо гдје је најтање.Што се мене лично тиче ја овај поступак не разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 10:44

Неће њихове прљаве паре. Паметна је и свакако ће успјети.

Name

ре

07.08.2020 10:46

наравно да не разумјес кад ти је народ тек 1993 добио име.реално ста ти мозес знати о националном поносу?

Name

митар

07.08.2020 09:43

'ајде робовласници и тајкуни одријешите кесу и помозите овој часној ђевојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.08.2020 10:18

Ајмо сви по марку.

Name

Шта рећи,осим Браво Мајо

07.08.2020 09:48

Увјек сам била поносна на Пљевља,гдје сам рођена.Од Пљеваља су ми родитељи и сва моја родбина је рођена у том крај,и са очеве и мајчине стране.Сад сам,још више поносна,због тебе Мајо,јер знам да нас има таквих као ти,и наде да ћемо опстати као српски народ,јер није свима вјера и образ на продају.Ово треба прослиједити свим папцима у РС,да виде,да науче шта није и никад не треба бити на продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 10:35

Па сто додје из Пљеваља овамо? Врати се тамо

Name

...

07.08.2020 11:48

Шта ће она промијенити што се одрекла своје стипендије у Црној Гори јер није то само стипендија, треба живјети након тога ту гдје јесте и средина, друштво које осуђује човјека ради тога што је човјек, знају људе дотјерати до краја живаца што би рекли. Ко те онда види, поштује, као да ће то данас, сутра имати нешто с Вама који јој честитате и говорите браво. Црква се уплела у све сфере, ушла у политику, образовање, здравство, у домове људи који можда никад не би ни славили славе на начин како их данас славе. Само кад погледате како је "свештено лице" ишло под шатор на славу Додику, све ти згаде. Нормални свештеници испаштају њихова недјела. Ја се надам да ће ова Пљевљанка задржати разум и здравље након свега што прође, нека јој је са срећом.

Name

Боки

07.08.2020 09:52

Ђукановић је последњи људски отпад, фукара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

07.08.2020 09:55

Паметна а глупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 10:39

Паметна је па ће успјети, а глупе нек узимају лову јер са оним што имају у глави не могу ништа направити.

Name

Ре

07.08.2020 11:01

Дјевојка јако паметна и узор свима, само глупи је не разумију.

Name

незнам

07.08.2020 11:44

Није она паметна она је сколована а глупа.

Name

Ре незнам

07.08.2020 12:32

Глупа је за оног ко разумије само оно сто очима мозе видјети.

Name

Рале

07.08.2020 10:16

Бог не једну страну дадне, а на другу одузме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиле

07.08.2020 10:16

Мајо Мајо ! И тата би сине !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

07.08.2020 10:18

Доста нас има по свјету којима су корјени одакле и твоји. Свака. част Такви се једном радјају Жива и здрава да си...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

07.08.2020 11:17

Е луда зено....

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.08.2020 11:26

Имат цес времена да се кајес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 12:35

Ја их знам који су слично поступили и сад раде за свјетске компаније. Паметном има мјеста мимо балканске жабокречине. Ста вам није јасно? Научили код Тите да се запослите у једној фирми и тако до пензије.

Name

мислим

07.08.2020 11:42

Није то патриотизам вец трговина ови други це јој дати висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.08.2020 13:49

Немаш ти чиме да мислиш.

Name

Мајо

07.08.2020 12:05

СВАКА ТИ ЦАСТ ! ЦАСТ И ПОСТЕЊЕ СЕ НЕ КУПУЈУ ПАРАМА. ЗИВА И ЗДРАВА БИЛА. ДРАГИ БОГ ДА ТЕ ЦУВА. ИМАС ПОНОС, ИЗ ДОБРЕ СИ ПОРОДИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

07.08.2020 12:42

Благо мајци која те родила! Мајо, ти си понос српског рода. Такви се ријетко рађају.

Name

Ххммм

07.08.2020 13:07

Моја Мајо, да имас мало мозга, не би изабрала Спутњик за тај интервју ? А сто се тице раскида уговора, сигурно је да си вец осигурала други...

Name

Ре Хммм

07.08.2020 13:43

И треба да осигура други. Барем це бити паметно уложен новац, па нек ради у корист свог народа.

Name

Ре:Ххммм

07.08.2020 13:51

Она је за тебе морона недостижан сан. Узивај у свом моралном блату и понекад се окупај.

Name

Ре ре хмммм

07.08.2020 17:13

Ма ти цес да казес ко је моралан, а ко није...ста ти знас о мени, а ста о овој дјевојци? Апсолутно ниста! А Спутњик је инаце агенција од повјерења, која најцесце промовисе бурлета и њему слицне велике Србе... Зато, опрости, ако ме ни овај текст није потпуно увјерио, ни одусевио, "морална громадо"!

Name

Ре Ххммм

07.08.2020 19:14

Што си сујетан? Шта ти знаш о овој младој научници? Ништа осим да је ето дала интервју за Спутњик, а који опет велича Бурлу. Факат је да је образована, паметна и перспективна и нек узме паре од кога хоће или нек одбије ако јој је воља.

Name

Ре хммм

08.08.2020 07:58

Какве то везе има са сујетом? Знас ли уопсте ста је сујета? И слазем се, нек узме паре од кога хоце, то је њено право, али нек се онда од тога не прави оваква драма... Одбила једне, узела од других... Ни прва, ни задња која је то урадила. Ако су јој толико мрске црногорске паре, нек врати и све сто је досад у њу улозено...

Name

Ре Ре Хммм

09.08.2020 16:01

Није овдје ријеч о проститутки па "није ни прва ни задња" која је узела лову од овог или оног. Зашто је теско схватити да ето има и младих и успјешних људи који неце новац од непријатеља свог народа?! И ста је то у њу уложено па да врати? Свака њој цаст кад зна ко је и од кога потиче!

Name

реалиста

07.08.2020 15:45

Руси јој дали стипендију ,а за "узврат" она је ово изјавила ове небулозе за Спутњик.Једног дана ће се кајати јер тешко да ће се негдје запослити.Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 16:30

Е јеси и реалиста 'боте.

Name

митар

07.08.2020 16:07

Наука и религија.Мјесас дусо бабе и забе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2020 16:29

Вјера и религија нису исто. Ти мијесас бабе и жабе.

Name

Ре за ре

07.08.2020 16:58

Што дођох,из Пљеваља, немој ме ти питати продана душо,него научи нешто,што краси човјека,немој живити само од сендвича до сендвича,ботино секташка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.08.2020 20:08

Иако морал,карактер, правда, људскост и цеститост данас нису на цени.Лепо је цути и видети младу девојку која то све има и мисли својом главом.Зива, срецна и здрава била девојко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуда

08.08.2020 08:25

Девојко ти си наш понос!

ОДГОВОРИТЕ