Политичари у БиХ расправљају о свему, осим о стварним проблемима

Избори у БиХ су већ мјесецима главна политичка тема у јавности, али не због добрих и квалитетних кандидата за начелнике/градоначелнике, програма странака и слично, већ се полемика води о томе да ли ће избора бити или неће и, ако хоће, када ће се то десити и под којим условима.

Република Српска 07.08.2020 | 08:00
Политичари у БиХ расправљају о свему, осим о стварним проблемима

Тиме смо дошли у апсурдну ситуацију да се од догађаја који се подразумијевају праве главне политичке теме о којима расправља цијела политичка гарнитура у држави.

И није то први случај; таквих примјера је било много протеклих година, као на примјер, прича око усвајања буџета БиХ.

И док се у другим државама буџет подразумијева како би институције могле нормално да функционишу, код нас је то била главна политичка тема скоро пола године. Умјесто да се буџет за ову годину усвојио на крају прошле године, код нас се то десило тек прошли мјесец, и то након бројних блокада, свађа и подметања.

У међувремену, теме које су битне за животе грађана, попут мигрантске кризе, отварања нових радних мјеста, слабе платежне моћи грађана, пандемије корона вируса и сличне, остају у другом плану и око њих се нико не свађа нити му пада на памет да блокира рад институција док се ти проблеми не ријеше.

Зашто се око обичних тема у БиХ праве политички догађаји, а о битним темама скоро да се и не расправља?

Параван за крупне послове

Политичка аналитичарка Тања Топић истиче да је у политичком животу у БиХ присутна доминација форме над суштином. Она каже да политички актери очито на тај начин троше вријеме унедоглед.

"Политичари се понашају као да имају све вријеме свијета на располагању. Оно што је фасцинантно у том понашању, тачније у бављењу небитним стварима и трошењу енергије, јесте недостатак оних правих, суштинских визија и програма, што јесте пуно теже. Још више фасцинира та хладнокрвност у њиховом понашању", каже Топићева.

Додаје да се иза тог стављања небитних ствари у први план, око којих ће се грађани забављати, крије веома опасна ствар, а то је да је такво понашање обично параван за крупне послове, дијелом и прљаве работе којима се неки од политичара баве.

"А оваквим темама одвраћају пажњу јавности од својих работа", каже Топићева.

Пјесме и игара

На питање како је могуће да политичари с таквом лакоћом намећу грађанима мање важне теме као нешто најбитније на свијету, Топићева истиче да се очито воде испробаним рецептом – “док је пјесме и игара, народ ће бити задовољан”.

"Народу само дајте пјесме и игара и онда се у суштини са оних битних ствари једноставно скрене пажња. Троши се енергија и вријеме на расправу, које су неплодне и чист губитак времена", сматра Топићева.

‘У нашем животу и нашој политици присутна је доминација емоција над разумом’

С друге стране, како додаје, Босна и Херцеговина је у свим процесима на зачељу и једна је до најсиромашнијих земаља. Без обзира на то, ми се увијек бавимо темама које заправо не би требале да буду теме.

Топићева истиче да све те теме, без обзира што изгледају неважне, увијек у себи носе неку национално односно етничку одредницу.

"На томе је најлакше мобилисати емоције грађана. У нашем животу и нашој политици присутна је доминација емоција над разумом. И у том недостатку рационалног пажњу смо једноставно посветили небитним стварима, гдје изгубимо сву енергију. Очито је да политичким актерима фали визија и оно кључно рјешење за сређивање суштинских и системских проблема у друштву", поручује Топићева.

Пијаца

Политички аналитичар Велизар Антић истиче да се читава прича око локалних избора свела на класично политиканство и пијацу.

"Наши политичари су поново доказали да од једног техничког питања могу да направе прворазредно политичко питање и да поново, по ко зна који пут, дођемо у политичку кризу. Међутим, уколико се вратимо на сами почетак ове кризе видјећемо један много дубљи и значајнији проблем нашег друштва, а то је да су политичке партије апсолутно ушле у све поре нашег друштва, до оне најситније честице и позиције", каже Антић.

Подсјећа да је криза око одржавања локалних избора и кренула због питања избора чланова ЦИК, тачније јер су поједини стари чланови промијењени новим.

С тим се, подсјећа Антић, никако нису сложили представници СНСД и ХДЗ, који су приговарали како су ти нови чланови под утицајем политичких партија.

"Међутим, они су овим потезом оголили другу ствар, а то је да су претходни чланови ЦИК били под њиховим политичким утицајем. Дакле, нема принципијелног става да у таквим тијелима треба да сједе нестраначке личности и личности које нису под контролом политичких партија. Насупрот томе, имамо ситуацију да у свим “независним” тијелима сједе људи који су или чланови или симпатизери политичких партија", упозорава Антић.

Заробљено друштво

На овај начин смо, како каже Антић, заробљено друштво од стране политичких партија, јер се стварна моћ налази у њиховим рукама, а не у рукама било независних тијела, било институција. Антић истиче да, поред овог структуралног разлога, који се осим ЦИК може примјенити и на сва остала тијела и агенције, постоји још један разлог зашто се и око самог одржавања локалних избора прави прворазредна политичка представа.

Тај други разлог Антић назива скретање пажње јавности с главних проблема у друштву.

"Наиме, када год имате неку ситуацију да се о њој поведе нека озбиљна полемика у друштву појаве се овакве минорне теме и од њих се направи најзначајнија друштвена и политичка тема", објашњава Антић.

Истиче да је скретање пажње јавности са основних проблема народа, а то су константно исељавање становништва, енормно задуживање, велика корупција, разноразне афере за вријеме короне, страначко запошљавање, намјештени тендери и други конкурси, све већег јаза између малог дијела богатих и огромног броја све сиромашнијег становништва и многих других тема.

"Јасно је да владајуће гарнитуре нису у стању да се боре са овим основним темама и проблемима, па онда вјештачки праве и изазивају мање или веће кризе и преко медија који су под њиховом апсолутном контролом усмјеравају јавно мњење ка њима", поручује Антић.

(Српскаинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

075

07.08.2020 06:10

Све тачно написано а шлаг на текст даје карикатура јер јучер чујем како водоинсталатер, не потцјењујем никога, построји пар машинских инжињера и каже им појма ви немате и биће како ја кажем и тачка! И "елита" инжињери на то погнуше главу и наставише радити, дакле "интелигенција и елита" у БиХ не постоји јер они се брину само да добију плату а што ће бити сутра ма то никога није брига!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неко

07.08.2020 06:26

Станковић није знао шта за рођендан да купи Мили , пар се сјети да су пали у првом разреду пољопривредне школе и узме преко Едија који је био дир а имао сто година стажа и извади то свједочанство и послије оде у БГ и само пазио да га транвај или трола не згазе.

Name

Ре 075

07.08.2020 06:27

Има тога у великом броју. Ако хоћете ево један комичан примјер: Стопира професор математике. Зауставља се црни мерцедес супер класе, отварају се сувозачева врата, возач се обраћа: Сједај професоре! Профа сједне и пита откуд га познаје возач. Па професоре предавали сте ми у трговачкој школи. Па ти си онај што си се једва провлачио код мене на испиту. Јесам професоре али ја сад имам ланац зеленара. Како то кад ниси уопште знао процентни рачун. Хе хе што купим за марку продам за двије. Један посто мени довољно, зар не професоре.

Name

Дадо

07.08.2020 06:46

Све фукаре и клептомани све лопови све наказе и улизице то се више не радја Боже има ли те да казнис ове оексине

Name

ИДЕМО ДАЉЕ

07.08.2020 07:30

Цобани пјевусе пјесмице сто их овцице воле.

Name

Скептик

07.08.2020 06:18

Тако је у Фарми и у Задрузи, учесници причају о тотално небитним стварима, свађају се и расправљају о бесмисленим и апсолутно неважним темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

07.08.2020 06:21

Мрзим политичаре из дна душе шљам олош дај само мени.Можеш замислит безобразлука ја сам то направио са нашим парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.08.2020 08:32

То су тајкунски криминалци у БиХ са заштитом своје полиције, и свјетске мафије.

Name

БиХ-реалност

07.08.2020 06:48

На палуби БиХ-брода који тоне јос плесу и играју политицари лудаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордан83

07.08.2020 06:54

Једини квалитетни кандидат од свих балканских полицитара је ДРАСКО СТАНИВУКОВИЦ, нико му није раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

07.08.2020 08:53

Свака вам је златна,слазем се у потпуности.

Name

Зага

07.08.2020 08:56

Примјећујем колико су многи свјесни свега,али,никако да схватим, зашто се преко свега прелази а да нема конкретне реакције.Зато и не чуди што тонемо све дубље.Нама спаса нема од нас самих.

Name

ЖИКА Ж

07.08.2020 10:22

Гдје су професори факултета, свештенство, умјетници, што ћуте, што не проговоре коју ријеч, бојим се биће касно ако већ није.

Name

Јад и Биједа!

07.08.2020 07:10

Једино кад све клоне народ ће изаћи на улицу. Мислим да ће сваког тренутка бар у РС-у, јер је све упропаштено. Надам се да не може бити горе и да ће доћи нормални људи којих је врло мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

07.08.2020 07:14

Баве се невазним темама односно политиканством, јер немају политике коју би спроводили и за коју би се борили. Њихова једина политика је подјела фотеља и извлацење будзетских средстава преко надуваних и измисљених јавних набавки. Ни једна странка нема визију како ова земља треба изгледати, на који нацин ријесити проблеме, ста су јој развојне сансе и могуцности, а ста препреке и слабости. Нико се не бави никаквим анализама него се деценијама понављају исте излизане фразе. Дио проблема су и новинари који заједно са политицарима производе ту лазну стварност и баве се њиховим народно рецено паламудјењем, умјесто да игнорису њихова наклапања и наметну праве зивотне теме и проблеме у информативном програму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

07.08.2020 07:36

Све док је народ задовољан таквим понасањем политицари це се тако и понасати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

07.08.2020 07:56

О КОЈИМ ПОЛИТИЦАРИМА МИСЛИТЕ МОЗДА О ОПОЗИЦИЈИ СТО ХОДА ПО СУМАМА АКО ИМЈЕ ТО ПОСАО СУПЕРРРРРР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клео

07.08.2020 09:37

Народ балкана је науцио да има господара па бои страни или домаци а није ни науцио да зиви боље пласе га изгубице слободу медјутим одосе нам млади као да је брига лидере кад упропасте јос мало сто има неце они бити криви скупстина ја донијела одлуке бице криви и они из другог народа а и они други раде исто свом народу

Name

атрос2020

07.08.2020 08:03

Они расправљају о ономе сто њих занима. Политика је бизнис као и сваки други. То сто народ мисли како це неко за њега да мисли и несто уради је проблем сваког појединца, а није проблем политицара. Он се бори за себе, зато се и баве политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг Тито

07.08.2020 08:23

Политичари који имају овакав народ нетреба да се брину за своју будућност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИКТАТУРА

07.08.2020 08:46

ДИКТАТУРА КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА И СЕЉАЧИНА ОД НАЈВИШЕ ФУНКЦИЈЕ ДО НАЈНИЖЕ ФУНКЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.08.2020 09:34

Већина политичара су фукаре, а посебно ови на власти, ем што имају баснословне плате, а тек колико украду, плата им дође као џепарац, шљам невиђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.08.2020 14:12

Једини проблем у БиХ и јесу ти исти политичари

ОДГОВОРИТЕ