Акција: Боље да има, него да недостаје

Чланови Друштва добровољних давалаца крви “Рудар” из Угљевика организовали су акцију даривања крви и још једном показали спремност да се прикупе довољне јединице крви које се шаљу у болничке центре широм Републике Српске.

Република Српска 06.08.2020 | 11:38
Акција: Боље да има, него да недостаје

Добровољни даваоци крви и у вријеме када хара вирус корона показују хуманост на дијелу. Поводом сеоске славе мјештани Корените, а чланови друштва “Рудар” из Угљевика даривали су драгоцјену течност.

“Дати крв је хуман чин,а поред тога што мислите на друге чувате и своје здравље”,каже дугогодишњи давалац крви Славиша Манојловић

“Страх од вируса корона нас није спријечио да дарујемо крв,то ћемо чинити и даље”, додаје Горан Лазић ,који је дао крв скоро тридесет пута.

Друштво доборовољних давалаца крви “Рудар” из Угљевика броји преко деветстотина чланова који се редовно одазивају на акције давања капи које живот значе.

“Организовали смо ову акцију да би обезбједили довољно крви за лијечење болесника,ово је дио наше редовне акције коју организујемо у поводу славе села Коренита код Угљевика,” истиче предсједник ДДДК “Рудар” Милан Марковић 

У љетњем периоду повећава се потреба за компонентама крви које се шаљу за лијечење најтежих болесника у болницама широм Српске.

“Јуче смо помогли болницу у Фочи и послали дио боца крви тамо. Прије тога смо крв послали болницама у Зворнику и Бањалуци,а иначе од годишње узете крви када изтестирамо и процесирамо крвне компоненте највећа количина крви,а то је негдје преко три хиљаде, пошаљемо другим службама. Сходно потребама,највеће количине упутимо тамо гдје је најпотребније у Клинички центар Бањалука,гдје се лијече најтежи болесници,” рекла је прим. др Снежана Гегић, начелник Службе за трансфузијску медицину у Бијељини.

Мото свих давалаца крви је да “крв чека болесника, а не болесник крв”, због чега су први у реду када је помоћ неопходна да би се спасио људски живот.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

06.08.2020 09:53

Увијек се путам гдје заврси сва та крв??Толико давалаца крви,војска,скола,приватно,и опет сваки пут кад треба крв пацијенту трази се од родбине да скупе довољно крви да би могли радити.Гдје онда заврсе ове велике колицине крви ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ре

06.08.2020 11:10

Скоро свака саобраћајна несрећа у којој дође до операције захтијева најмање једну боцу крви.Скоро сваки порођај са царским резом такође треба крв.Крв је често потребна и особама које дођу у болницу ради изнемоглости и на десетине случајева тако да ето знаш што најчешће немамо крв јер такви ко ти мисле да доктори продају крв као да је то тражена роба са уличне тезге

Name

Алан Форд

06.08.2020 10:17

Слажем се у потпуности са коментаром. Гдје оде сва та крв?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

06.08.2020 14:09

Поставио сам питање због лицног искуства.Био је и пород и саобрацајка.Морао сам наци за дан донаторе ако смо хтјели да добију крв.

Name

Ре за ре

06.08.2020 18:47

Хајде ти нама молим те објасни , кад се раде операције у приватним клиникама , како они не тразе од родбине крв , па зато сто је купе , а гдје , објасни молим те , хвала.

Name

Оструга

06.08.2020 10:25

Исто се питам, добровољни сам давалац крви већ годинама, и нко ме није присилио да дајем него жеља и воља да помогнем некоме, али се питам дали неко ипак на нама зарђује, јер свако ко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оструга

06.08.2020 10:28

Исто се често питам, добровољни сам давалац крви годинама, а кад год неко се разболи родбина се тражи да да крв, понекад се питам дали то неко зарађује на људим који дају крв из хуманих разлога да би неком помогли, док ти исти људи немају никаква права кад је у питању њихово лијечење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

06.08.2020 11:36

На сљедечој скупштини донијет че мо одлуку да се крв може продатиЕто прилике да пензионери подигну свој стандард....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

07.08.2020 08:05

50 пута сам добровољно даровао крв није ми јасно одакле приватним клиникама крв.Немају своју трансфузију врсе операције а крв не тразе донаторе педпостављам да је питању спрега трансфузије и приватних клиника.

Name

ДДК

07.08.2020 13:46

Као прво број давалаца и број пацијената није исти. Поједини пацијенти троше више од једне боце крви. Принцип је да се увијек имају залихе крви и да се помогну велики центри гдје се у једном дану може потрошити и преко 100 доза крви, а број давалаца у једним дану зна бити од 5 до 15 па онда израчунајте омјер. За породиље и за дјецу се не траже даваоци крви. Ја сам даровао 35x крв и опет ћу. Ако неко мисли да се манипулише са крвљу нека не даје крв или нека дође у трансфузију и именом и презименом изнесе своје оптужбе. Овако је право лицемјерство и срамота износити тврдње које су чиста лаж и наносити штету и лош глас трансфузији. Срам вас било. Ово је и за судски епилог.

ОДГОВОРИТЕ