Нова мука погађа БиХ: Нема тестова за корону

Док земље широм свијета покушавају пронаћи нове моделе тестирања на коронавирус, слушајући поруке Свјетске здравствене организације која потенцира масовне провјере здравственог стања грађана, из Босне и Херцеговине стижу сасвим супротни примјери.

Република Српска 06.08.2020 | 07:39
Нова мука погађа БиХ: Нема тестова за корону

тестова у нашој земљи је све мање, оне залихе које су остале рационално се троше, а у Тузли је укинуто комерцијално тестирање ПЦР методом, у Републици Српској укинут ретест.

Да Босна и Херцеговина у многим стварима "одскаче" од остатка свијета показала је и пандемија коронавируса, чему је у знатној мјери допринио неувезан систем од кантона, преко Федерације па до државног нивоа. Јасне и уједињене стратегије за борбу нема, тестова је све мање, а грађани све више исказују гњев због чињенице да до процедуре узимања бирса не могу доћи.

Док земље Европе, али и нашег ближег окружења, попут Србије, иду у смјеру масовнијег тестирања грађана, снижавања цијене ПЦР тестова, али и производње свог материјала за узимање и обраду брисева, у нашој земљи се морало окренути уштедама те рационалном утврђивању статуса грађана на САРС-ЦоВ-2.

УКЦ-у Тузла недостаје тестова

Протеклих дана директор Универзитетског клиничког центра у Тузли Вахид Јусуфовић у разговору за Клиx.ба јавно је признао да имају проблем с недостатком ПЦР тестова на коронавирус. Сада располажу са оквирно шест хиљада комада, што је довољно за наредних 20 дана, ако узмемо у обзир да дневно обраде у просјеку 300 брисева.

Уз рационално трошење залиха које тренутно имају, односно тестирање грађана строго по индикацијама, донесена је одлука да се од ове сриједе више не врше комерцијална тестирања у споменутој здравственој установи. Разлог томе је у чињеници да су потрошили сав материјал за узимање и обраду брисева, а које је тузлански УКЦ купио из властитих средстава.

"На почетку пандемије, док у Тузланском кантону није био забиљежен ниједан позитиван случај, набавили смо одређене количине комерцијалних тестова. Они су потрошени и нема смисла остале трошити за комерцијална тестирања. ЦОВИД болница не смије остати без ПЦР тестова. Ако ћу бирати између ЦОВИД болнице и нечијег путовања на годишњи одмор, ја сам за оно прво. Тестова неће нестати за осигуранике. У току је набавка нових количина, различитим механизмима који су дозвољени и у складу су са законом. У понедјељак добијамо нови контигент од добављача, донација и слично", казао је Јусуфовић.

У зависности од количина које набаве Јусуфовић наводи да ће се размотрити и поновна могућност враћања комерцијалних тестирања. На питање колико је у данашњем времену тешко доћи до нових количина тестова уз помоћ којих се врши утврђивање САРС-ЦоВ-2 статуса, одговара.

"У задње вријеме постоји неколико врста ПЦР тестова, али немамо дефинисане тачне стандардизације. Све велике фармацеутске компаније су почеле производити различите типове, међутим ми немамо јасну смјерницу од Свјетске здравствене организације о поузданости таквих тестова и који од њих се у коначници могу сматрати валидним. Звучи једноставно данас доћи до тестова јер имате новац па их можете купити. Али, то је у јавним установама немогуће. Само једном годишње имате право за одређени тест потрошити до шест хиљада марака за набавку без јавне објаве, а све преко тога је кривично дјело", изнио је Јусуфовић дио одговора те наставио:

"Јавна објава сама по себи може трајати веома дуго, а често и неизвјесно. Ми смо је већ објавили, али у међувремену тражимо донације те од виших органа власти – кантона, федерације па и државе тражимо да се подијели оно што дође из хуманитарне помоћи и то на равноправан и адекватан начин, сходно броју становника који гравитира кантону или ентитету. Међутим, одговорно тврдим да то код нас није био случај до сада. То се видјело и код антивиротика - ништа нисмо добили, иако смо најмногољуднији кантон."

Без стратешког планирања

Јусуфовић наводи да проблем у борби с пандемијом коронавируса у Босни и Херцеговини представља и изостанак стратешког планирања.

"Сви говоре да ово неће проћи тако брзо и ми већ сада требамо планирати одређене количине медицинске заштитне опреме које требају чекати спремне за одређена времена. Нама је септембар за 20 дана, улазимо у јесенски период, гдје долазе и друге респираторне инфекције. У стратешко планирање морају бити сви укључени, не само здравствене институције, већ и сви остали", наглашава Јусуфовић.

Када је ријеч о тестовима на коронавирус, министрица здравства Тузланског кантона Дајана Чолић нам каже да су се на њихове набавке, као и остали кантони, у протеклом периоду ослонили на помоћ виших нивоа власти.

"Тестове смо добијали путем Федералне управе цивилне заштите, као и остатак Федерације БиХ. Тестирања по смјерницама и индикацијама ће се и даље радити, а генерално протеклих дана смо добили информацију коју смо прослиједили према здравственим установама и она се односи на постојање брзог антигенског теста који је регистрован у нашој држави у протеклом мјесецу и уз помоћ њега резултат добијате за пет до седам минута. Новитет је и ми чекамо информацију од Свјетске здравствене организације о томе да ли је он нешто што се може и треба користити. Уколико одговор буде позитиван, видјет ћемо како ћемо га набавити у складу са законом. Његова набавна цијена је 30 КМ, без ПДВ-а", казала нам је Чолић.

БиХ без масовног тестирања

У БиХ до данас је тестирано укупно 145.076 узорака, а САРС-ЦоВ-2 је потврђен код 13.138 особа. Из Свјетске здравствене организације се залажу за масовније тестирање грађана, што се према броју узетих узорака у нашој земљи не може рећи да је случај.

Из Завода за јавно здравство Тузланског кантона наводе да се у овој регији наше земље ради сасвим довољан број тестирања и то у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације.

"Уз дужно поштовање, да ме неко погрешно не схвати, али нама особе које немају симптома нису интересантне. Нама су битне особе које имају симптоме и здравствени радници јер не можемо дозволити да особе које су биле у контакту са позитивним, а раде са пацијентима буду позитивне. Наравно, особу која је била блиски контакт не треба одмах тестирати, она по смјерницама Свјетске здравствене организације, иде у изолацију 14 дана и уколико не развије симптоме може се сматрати ослобођеном" казала је Јасмина Бркић-Џамбић, епидемиологиња из Завода за јавно здравство ТК.

На крају вриједи казати и то да земље у нашој регији и Европи увелико снижавају цијене комерцијалних ПЦР тестова како би грађанима олакшале провјере здравственог стања, али и путовања, док надлежни у Босни и Херцеговини још не разматрају појефтињења.

Насупрот томе, имамо случај, да здравствена установа, попут УКЦ-а Тузла мора укинути овакву врсту тестирања због недостатка материјала.

(Клиx.ба)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Андриц

06.08.2020 05:58

Камо среце да их никад нисте ни имали народ би нормално зивио,економија опстала,све би било ок.А ви упорно се трудите слусати СЗО,дебили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2020 06:23

Тестови су криви што су људи заражени, Да није тестова не би било ни болести. Теби треба дати Нобелову награду за откриће узрока болести.

Name

Само Андрица послусајте..

06.08.2020 07:33

.и респиратор вам је загарантован.он је струцни кадар као и многи остали

Name

Ненад

06.08.2020 13:01

Није вазно сто нема тестова ипак свако мозе да добије потврду коју зели по повољној цијени.Потврда за негативан 100 еура,а позитиван 200 еура.То знаци ако хоцес пола године боловања платис 200 еура да си позитиван и одмарај.

Name

зеус

06.08.2020 18:55

Која си ти сифра....иди ммало до заразног одјељења у својој болници...

Name

Мр и др

06.08.2020 06:02

Надлежни у БиХ не разматрају појефтињења јер они и тестирање и маске и дез. средства добијају бесплатно. Гуликоже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.08.2020 06:50

Одлично! Нема тестова - нема короне!

Name

Саби

06.08.2020 06:59

Свесу распродали по доброј цијени.

Name

СПАС

06.08.2020 06:04

ТО БИ БИО ЈЕДИНИ СПАС И КОНАЦНО РЕСЕЊЕ ,ДА ТИХ ТЕСТОВА ПОТПУНО НЕСТАНЕ. ОНДА БИ НАРОД ЗИВИО КАО И ДО ПРИЈЕ ПОЛА ГОДИНЕ. НОРМАЛНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

06.08.2020 06:15

Е сад иду нове набавке и нова пљачка знамо да је федерација купила 150 000 тестова плус донације а тестирала 145 000 грађана и дневно тестирали просјек 1000 ту нешто смрди нетраје цорона, 150 дана опет ће неко на јањетину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

06.08.2020 06:26

Шта би са толиком "памети" на коју смо поносни? Гдје су, што не докажу своју памет. Или једноставно памет не станује овдје. Већ одавно, због школаваних неписмењаковића и дуго његованог примитивизма у свим сферама и на свим нивоима живота у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.08.2020 06:34

Отиш’о је свак’ ко ваља...Остала је само фукара и раја...И ми с њима на беломе лебу...

Name

Д

06.08.2020 06:51

Можда сада људи напокон схвате да се само могу сами сачувати. Када на јавном мјесту исправно носимо маске смањује се могућност заразе. Не штити дакле онога ко носи него оне око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлицно

06.08.2020 06:54

Дабогда пропали и тестови и глобалистико брендирани пројекат цовид19....ста це узорци да днк насих људи да се саљу у њемацку??? Надам се да це нестати тог тестирања на вирус који није ни идентификован као сто истице Др. Андреw Кауфман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тест

06.08.2020 07:02

Кометар типа ''нема тестирања,нема ни инфекције'' мозе написати једино неки мјесанац измедју магарца и цовјека. По тој логици најбоље да укинемо болнице, амбуланте и домове здравља.. нема дијагностицирања, нема ни болести.. и будемо сви здрави, дебели и весели :))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

06.08.2020 07:14

Нема зато што се наплаћују 200 км људима који их траже на лични захтјев. Институт за јавно здравство је престао издавати налазе да установе које шаљу узорке неби могле манипулисати. Све је пљачка и бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мис

06.08.2020 07:28

Вазно је да су се на име тих тестова министри и политицари обогатили и покрали милионе ма да никад и нису требали ти тестови све пропаганда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

06.08.2020 07:40

Боље је сто нема тестова, мање це бити заразених. Ти тестови сами показују позитивност на цовид19 који је измисљен, фармација и мафија је цудо. Цовида нема па Мила и Зељку би стрефило ето они имуни а на обиљезавању погрома срба из крајине нико маске нема. Народе смију вам се политицари они су за ово узели паре и сад само смијех и страх уводе. фуј и дрзите се моји добри људи багру у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордан83

06.08.2020 09:17

Није никад ни било довољно тестова у БиХ. Најмање се тестира у БиХ и Црној Гори. Заразеност у БиХ је 20 пута веци него у Србији јер тамо тестирају 8000 до 11000 дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

06.08.2020 12:15

у Србији се покреце истрага јер су осам пута смањили број умрлих и заразених