Убиство Давида – Медијски јатаци убица

Прошло је 800 дана од када је на ушћу рјечице Црквене у Врбас пронађено беживотно тијело давдесетједногодишњег студента Давида Драгичевића. Међутим, до данас истрага о овом гнусном злочину тапка у мјесту, а из надлежног тужилаштва нуде само један одговор: Истрага је у току.

Република Српска 05.08.2020 | 12:54
Убиство Давида – Медијски јатаци убица

Одмах након што је пронађено Давидово тијело, у Бањалуци је отпочело окупљање грађана који су пружали и још увијек пружају подршку Давидовим родитељима у настојању да убице буду приведене лицу правде.  Окупљања су прерасла у масован покрет из кога је настала неформална група грађана “Правда за Давида” коју је на Фацебоок-у подржало преко 300.000 људи.

Убиство Давида Драгићевића, односно покрет „Правда за Давида“, од самог почетка је привукао до тада невиђену медијску пажњу, не само у земљи него и широм свијета.

Овдашњи медји су, ипак, од почетка заузели два оштро подијељена приступа овим дешавањима.

Док су једни настојали објективно и правовремено информисати о самом случају, медји под контролом власти ентитета Република Српска, су пречесто газили све професионалне стадарде, па и етичке норме, скрећу ћи пажњу јавности са случаја неразјашњеног убиства и грађанског бунта који се развијао.

Поражавајуће је да су у томе најпрљавију улогу одграала Радио телевизија Републике Српске, „јавни сервис“ финасиран из претпалате грађана, чиме сноси додатну обавезу објектинног, непристрасног информисања. У занемеривању свих профеисоналних норми, за РТРСом није заосстајала ни агенција СРНА, а у стопу су их пратили и Алтернативна телевизија (АТВ), и други власти блиски медији…

Злочин и спинови

Тијело Давида Драгичевића, пронађено је 6 дана након што је 18. марта пријављн његов нестанак. У међувремену су, зајдно са родитељим, у потрагу за несталим младићем. кренули бројни грађани.

Само два дана послије одржана је конференција за медије МУП-а РС, на којој је говорио Дарко Илић, начелник Управе за организовани криминал МУП-а РС и Жељко Каран, патолог, директор Завода за судску медицину РС.

Појављивање патолога на конференцији за новинаре заједно са представницима полиције, био је нонсен који досад није забиљежен у пракси.

Речено је да истрага указује да се у случају смрти Давида Драгичевића ради о “задесу”, те да је он вјероватно паоу ријеку Црквену која га је потом однијела до ушћа у Врбас, гдје је тијело пронађено. Калкулисало се и да је Давид, можда, извршио самоубиство, скоком у рјечицу, која је тако мла, да је, бар код бањалучана, који знају колика је Црквена, то одмах изазвало сумњу.

Мртвог младића су оптужили и да је прије пада или скока у Црквену, извршио пљачку куће, извјесног Ђорђа рађена и из ње однио неке ситнице, које су му наводно пронађене у џеповима.

“Злочин се догодио, смирити се нећу, желим да се кривци пронађу”, поручио је Давидов отац, Давор Драгичевић на скупу на Тргу Крајине 25. марта 2018. на којем се неколико стотина грађана окупило и запалило свијећу за Давида.

Давор Драгичевић је, плачући, рекао да му је циљ да се ником никада не догоди оно што се десило његовом сину.

“Изгубио сам дијете, нећу да га ико више изгуби”, рекао је Давор Драгичевић.

Медији блиски власти, у чему је предњачио РТРС – нису чули овај вапај уцвијељеног оца. Зато су одмах су без имало критичког приступа, пренијели ове информације, прејудицирајући да је случај тиме ријешен.

За разлику од великог дијела јавности, односно медија који су објективно приступили овом случају, новинарима под контролом власти није било чудно то што врх полиције заједно са патологом, уопште одржава прес конференцију због једног „самоубиства“ или „задесне смрти“ и „ситне пљачке“, што до тада, никада није било уобичајено.

„Драгичевић се потукао, опљачкао кућу и скочио у ријеку“, наслов је чланка који је тада објавила новинска агенција СРНА.

Без интересовања за оно што каже Давидова породица СРНА је објавила

„Полиција је утврдила да се Давид Драгичевић /21/ из Бањалуке, чије је тијело пронађено у Врбасу, кобне ноћи, између осталог, потукао са три лица, опљачкао једну кућу и са моста скочио у ријеку, речено је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.“

Оно што је посебно интересантно јесте да новинари медија под контролом власти с друге стране, “Нису примјећивали” да се на централном бањалучком тргу окупљало свакодневно од пар хиљада до 30, 40 хиљада људи. Врли “истраживачки новинари” под уредничком палицом Синише Михаиловића су “знали” и шта је убијени Давид имао у џеповима и гдје је прије смрти појео бурек, а нису знали да се у строгом центру Бања Луке окупљају хиљаде људи и траже истину о Давидовој смрти. Истовремено, на тргу који је од тада међу онима који траже правду назван Давидов трг, смјенивале су се новинарске екипе из читаве Европе и свијета.

Полицијску верзију истине, нису прихватили Давидови родитељи, али ни бројни грађани, који су заједно с њима наредних дана изашли на Трг Крајине, од када почињу масовна окупљања са којих се тражи истина о смрти овог младића. Окупљања су из дана у дан постајала све масовнија, а 21. априла 2018. одржан је масовни скуп „Правде за Давида“, на који су дошли грађани из свих дијелова Босне и Херцеговине.

Скуп је уживо преносила БН телевизија из Бијељине, а пратили су га и многи други медији из земље и региона. За РТРС, скуп неколико хиљада грађана из цијеле земље у центру Бањалуке, је био споредни догађај“.

Полицијски, али и политички врх РС, се међутим ипак под притиском грађана и информација које су упркос  свих опструкција, обишле свијет, све више упадао у „властите“ замке настојећи скрренути пажњу за онога што се дешавало.

Сам Милорад Додик, тада ентитетски предсједник је дошао и на Давидову сахрану, а претходно је заједно са министром унутрашњих послова Драганом Лукачем, посјетио оца страдалог младића у његовој кући.

Сви ови поступци власти, само су изазивали нове контроверзе. Наметало се питање: Зашто је политичарима на челу са Додиком, толико стало до случаја „задесне смрти“ једног младића, кога су уз то на полицијској прес конференцији, али и у дијелу медија под контролом власти, мртвог прогласили „наркоманом“ и „криминалцем“?

Овакве контраверзе примјећивали су независни медији, али они други попут РТРС-а, СРНА-е, АТВ-а су одлучили и даље тонути у мрак непрофесионализма, и покушаја криминализације, како мртвог младића, тако и његове породице и свих оних који су стали уз њих.

Посебну улогу у спиновању и заташкавању информација преузели су јавни сервис

РТРС, новинска агенција СРНА и АТВ. У том случају спињовање је ишло до те мјере да су се наведене медијске куће често позивале на информације које су објављивали порталоиди, дакле портали на којима нису наведена имена новинара и уредника.

Тврдило се тако да иза свега стоје политички интереси, опозиција, али и стране службе.

Ништа се, бар у приступу ових медија није промијенило ни када је Окружно тужилаштво Бањалука, почетком јула те године, саопштило да је покренута истрага због постојања основане сумње да је Давид Драгичевић убијен.

То је био први званични деманти ономе што су на пресконференцији након проналаска Давидовог тијела тврдили Дарко Илић и Жељко Каран.

С друге стране, свакодневна окупљања у Бањалуци су постала још масовније, а одржавани су и скупови подршке широм БиХ, али и широм Европе.

Таблоиди и порталоиди као извори јавних медија

Дан учи првог великог скупа „Правде за Давида“, РТРС је, у централној информативној емисији пренио вијест београдског таблоида „Ало“, у којој се износе „шокантне“ информације, о томе како наводно „тајне службе“ преко „Правде за Давида“ припремају хаос у Републици Српској. На „удару“ је наравно Милорад Додик.

У тексту који преноси РТРС се истиче да су „креатори и извршиоци прављења хаоса и удара на Републику Српску искористили управо овај трагични догађај да преко својих људи протесте у центру Бањалуке под називом „Правда за Давида“ претворе у масовне демонстрације на којима би изманипулисали народ и покушали да руше власт и прије избора“.

Прошао је и велики скуп 21. априла, а од најављеног хаоса и нереда, наравно ништа није било. Чак ни у траговима.

То РТРС-у није сметало да настави ширити дезинформације.

Посебно, је остало упечатљиво позивање ових медија на порталоид ИНФОСРПСКА који је, случајно или не, настао баш у току ових догађаја. Инфосрпска је објављивала текстове који ни минимално нису поштовали професионалне критерије, у духу најжућих таблоида, су чак себи давали такву “слободу” да анализирају колико отац жали свог убијеног сина, не либећи се да оптужују Давора Драгичевића да је смрт свог дијетета злоупотријебио за материјалну или политичку корист.

Тако инфосрпска пише,а РТРС  16. 09. 2018, преноси:

„Отац настрадалог младића одлучио се да правду тражи на улици и само неколико дана након трагичне смрти свога сина пристао да своју трагедију и успомене на сина инструментализују стране службе, да се скуп и овај трагични догађај исполитизују, а Давор Драгичевић да успомену на свог сина чак уновчи, стављајући је у службу страних служби за дестабилизацију Републике Српске и рушење актуелне власти.

Покрет “Правда за Давида” је производ општег образца субверзивног обавјештајног дјеловања који је рађен под овим сценаријом: “Окупити лажни узорак друштва у Републици Српској (Правда за Давида) на централном мјесту у Бањалуци, зато што је најпогодније за манипулацију”.

Најмаосвнији скуп „Правде за Давида“ одржан је 05 октобра 2018. Према неким процјенама на централном бањалучком тргу, се тога дана окупило око 40 хиљда грађана.

Све те грађане медији под контролом власти „нису ни примијетили“, међутим дошли су опет до сензационалних „открића“.

Јавни сервис против истине

У Дневнику РТРС-а од 5. октобра који је водио Данијел Вујановић изнесен је низ пристрасних и хушкачких оптужби на рачун групе ”Правда за Давида” и скупа који се организирао тог дана. Наиме, речено је да скупу присуствују ратни ветерани Армије БиХ, навијачке и групе познате полицији, те се постављало питање да ли је на сцени покушај 05. листопада у Српској.

Даље, наведено је да је Давор Драгичевић заједно са својим присталицама заустављао промет и ударао у аутомобиле, иако је на друштвеним мрежама и медијима објављен снимак аутомобила који се на улици залијеће и удара Драгичевића. Позивајући се на Срну, Вујановић говори да је очигледна намјера да се испровоцира инцидент у Бањалуци. Позивајући се на изјаве стручњака, говори се да ”тек неколицина окупљених на Тргу Крајине имају добре намјере”.

У емисију су позвани и „стручњаци“ попут ратног министра Томе Ковача, да „све то и потврде“.

Због оваквог начина информисања, Регулаторна агенција за комуникације је изрекла новчану казну РТРС-у. Да би апсурд био већи, недавно је на чело те агенеције постављен управо директор РТРС Драшко Милинковић.

Посебна прича је бањалучка АТВ. Овај некада респектабилан медији, који се сматрао перјаницом објективног информисања постао је типични ТВ таблоид у служби власти и криминално- тајхкунских кругова. Што и не треба да чуди јер су у међувремену већински власници АТВ-а постали кум Милорада Додика, контраверзни бизнисмен Миле Радишић и поовлаштемо тајкун Слободан Станковић. Начин на који је АТВ извјештавао о убиству Давида Драгичевића свакако завријеђује пажњу стручњака који истражују најприземније појаве траблоидног новинарства.

Овдје треба напоменути да АТВ као телевизија у ориватном власништву не носи одговорност какву, у сваком случају мора преузети новинска агенција СРНА која се финансира из Буџета РС, дакле из џепова грађана. Још увијек нико из те агенције није сносио одговорност за пласиране вијести о “Правди за Давида” које су врло брзо по објављивањуу раскринкане као безочне лажи.

Милојевић: Медији пали на испиту

Новинарка и активисткиња, Милкица Милојевић, сматра да су многи медији и у случају „Правде за Давида“, пали на испиту професионализма и објективности.

„Као ножем би се могла повући граница у маенстрим медијима у односу према ПзД, заснованој на њиховим уређивачким политикама. Док су медији отворено склони власти упорно игнорисали чињнично стање па чак и оно што је без обзира на околности вијест, а то је да се велики број људи окупи на тргу Крајине, да се појављују поруке каквих раније није било, да се незадовољство грађана све темељи на неразјашњемним убиствим“, каже Милојевић.

Она сматра и да је тужно што ни један медиј, а то се односи и на медије и на новинаре који желе себе приказати као озбиљне и аналитичне није ова дешавања искористио као повод за озбиљно истраживање са становишта социолошкок, политиколошког, комуниколошког о томе шта се уствари у друштву дешава, који су то разлози који су довели до тако израженог бунта, каква је структура људи који су протестовали. Колико су ти протести били мотивисани емотивним, а колико рацион алним разлозима итд.

„Можда су медији пропустили ову прилику и зато што је тзв. интелектуална елита мудро ћутала о свему и што вјероватно и ако се бањалука дичи да је универзитетски град и ако је у овом граду сједиште академије наука и умјетности рс не би било могуће наћи аналитичара, социолога, политиколога, комуниколога, који би утемељено и без идеолошких примјеса коментарисао феномен ПзД“.

Аутор:  Софија Грмуша

(ЕЕД)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Бојан

05.08.2020 11:08

Не бих да ме се схвати погрешно, али колико је сумануто ово што је РТРС радио (и ради још увијек), толико је и "40 хиљада људи на тргу" - јер их није било толико. Ваљда је временска дистанца довољна да почнемо бити реални. И, да, био сам на тргу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.08.2020 13:01

Добро онда реци нам колико их је било? Ако си био тамо, из прве руке, могао си да измјериш. :)))

Name

Робин худ

05.08.2020 13:22

Да био си на тргу и бројао људе па установио да није било 40 хиљада, ајде марс.

Name

Дејан К

05.08.2020 15:56

Био сам ја на тргу 05.10.2018године. Стварно невјероватно колико људи ие било. Имаш слику са скупа па броји . Можда и висе од 40 хиљада људи ...

Name

Скептик

05.08.2020 16:26

Бојане, наравно да те нисмо погрешно разумјели. Тачно смо те разумјели.

Name

синип

06.08.2020 23:12

Ма шта 40000, 400000 и 50 милијарди у биткоинима. :-)

Name

Сиа

05.08.2020 11:40

Па зато су вас и напустили сви светски адвокати. Једну трагедију покусавате искористити не би ли се доцепали власти. Давно сте проваљени сљађу један људски

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

05.08.2020 12:01

потписујем све тацно рецено

Name

ре ''Сиа''

05.08.2020 12:03

о цему ти ?? ти или си пијан или дрогиран ??

Name

За Сиа

05.08.2020 12:13

Свака цаст на коментару. Сви су то покусали искористити. Има ту ствари које су покусаване и јесу сакривене и од адвоката.

Name

Митар

05.08.2020 12:39

Мајсторе, па зашто власт не пошаље на робију убице и налогодавце и тако се ријеши ових за које ти тврдиш да хоће власт?

Name

Директ

05.08.2020 13:02

Ако су оно свјетски адвокати, ви сте свјетски ботови. :)))

Name

Гојко

05.08.2020 13:09

Врана варани оци не вади у тосу умијесани многи људи из врха власти и полиције затосе то и затаскава,,такоје кад гласамо за људе да нам убијају дјецу ..страсно...

Name

ре

05.08.2020 13:09

А ста ти крвнице направио од те трагедије?Сакрио и тако га поново убио.Него да те питам"Долази ли ти Давид у снове и како се осјецас?,Реци нам.

Name

...

05.08.2020 13:20

Ух, шта написа, срамото једна бескрајна. Докле сте стигли да браните неког ко је тукао и на крају убио туђе дијете, сина! Није то људски, знаш!

Name

Знај

05.08.2020 13:27

Ухапсити оног ко је тукао Давида, онога ко је оставио његово тијело крај Врбаса, осудити и казнити и све оне који налазе оправдања за злочин! Грехота је учињена, а Ви учествујете у њој својим злочестим коментаром.

Name

Сиа Додиков боте

05.08.2020 14:32

Одговорите зашто се не утврди ко је убио Давида. Што износиш тлапње са Додикових порталоида. Подршка групи Правда за Давида из Добоја.

Name

Ре Митар

05.08.2020 15:00

Кога ће власт да осуди, саму себе? Па, они су га и убили!

Name

Пера

05.08.2020 12:01

Све буде и продје "ОБРАЗ ОСТАЈЕ ЗАНАВЈЕК"! Неко је морао неко је из незнања коментарисао АЛ ОВИ СТО СУ СЕ ГУРАЛИ ДА "ОБМАЊУЈУ, ЛАЗУ, СПЛЕТКАРЕ, ПОДМЕЦУ" за неку ЛОВУ, ФУНКЦИЈУ це ПРЕД БОГОМ ОДГОВАРАТИ а ко је паметан ЗНА ДА ЈЕ ЊЕГОВА ЗАДЊА!! Ко има своје дијете СИГУРНО ЦЕ РАЗУМИТИ ови сто ЛАЗУ И ПЕТЉАЈУ би и све своје дали да се ДОДВОРЕ овима СТО ТО СВЕ ПРИКРИВАЈУ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо брате

05.08.2020 12:18

Знас ли ти ста си хтио реци.

Name

МОБИ ДИК

05.08.2020 12:22

Хајдемо напокон да ријесимо убиство ДАВИДОВО или це садасње власти и даље да крију УБИЦЕ

Name

Андриц

05.08.2020 17:13

Ре перо брате:и ја покусавам да разумијем али не иде.Али ако је себи олаксао,нека је,зив и здрав био?

Name

Бл

05.08.2020 12:33

Тзв. академска заједница, купљена опљачканим новцем, потплаћена из трактористиног џепа, ове провинције је потпуно изгубила легитимитет! Да и мало морала имају, ни приказали се не би овом народу! Срам вас било ваших звања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2020 12:38

Немамо ми академске заједнице, то је љакасе заједница.

Name

Давиде хвала

05.08.2020 12:47

Давидово убиство отворило је очи бањалучанима у којем примитивизму живимо. Правда ће стићи убице и саучеснике. Такав злочин Бог не опрашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

05.08.2020 14:43

Не треба чекати неку другу силу са стране да ријеши проблеме који су акутни. Криминалци који су на власти у Бањалуци, а и у Бијељини, Требињу итд. ти криминалци ће радити шта хоће све док се народ не удружи и изађе поново сложно на улице. Народ је та виша сила....у неке друге више силе се не смије ни надати а ни чекати.

Name

бака

05.08.2020 13:01

Крвници,убице и сотоне.Давидов гроб вас је побиједио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

05.08.2020 13:06

Овде фали правда,а доћи ће јер мора доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Давида

05.08.2020 13:06

Злотворима се леди крв у зилама када се помене Давид,боље би било да су се предали него сваки дан дрхте.А хапсење мора да се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.08.2020 13:48

Да институције раде свој посао по писаним законима давно би се објавило "КО ЈЕ УБИО ДАВИДА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оно около

05.08.2020 15:07

Лажне и недоказане оптужбе од стране истражних органа имали су поруку да се нешто зна али није за јавност. Тј да јавност несме да зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

05.08.2020 17:40

Пустити институције да раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читам и не вјерујем

05.08.2020 17:49

Видио сам шта су днс и снсд заједничким снагама урадили од Приједора. Град је остао без радних мјеста, будућности и омладине. Још ми старији да одемо, неко у земљу а неко из земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

05.08.2020 17:59

Момак убијен због паралелног фонда Цоза Ностре из Бакинаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Махала

05.08.2020 18:06

Двије рођене сестре, па једна уз правду, а друга уз пандуркану која прикрива починиоце. Поука: родитељи чувајте дјецу, будите уз њих док не постану разумни и паметни за самосталан зивот, кад дође до белаја касно је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онда

05.08.2020 19:17

.... кад се деси моземо да на глави дубимо, да молимо, кунемо, пријетимо, тразимо... џаба. Дјетета нема, а са системом се не можемо изборити. Штета за тако доброг дјецака, штета јер је био добрица у дуси, а напатисе га болесници, напатили се дабогда!

Name

Давид

06.08.2020 00:53

Давид је убице, муцитеље и наруцитеље давно побиједио! Давид је отворио оци људима. Давид је проказао нецовјека спрам цовјека. Давид је донио свјетлост. Давидовој породици је, вјерујем, страсно теско, али исто тако вјерујем да су свјесни велицине свога Давида, да су свјесни његове моци иако висе није медју нама. Поцивај у миру андјеле нас! Бог је велик, Бог нам свима суди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

давид

06.08.2020 17:14

Изтрага це трајати вецно све до оног дана док СНСД не оде са власти онда је могуце пронаци убице Давида драгицевица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

06.08.2020 23:15

Исто како су они други пронашли убице Маузера...