Криза: Корона одгодила куповину уџбеника

Иако је претходних година у овом периоду у књижарама широм Републике Српске владала помама за куповином књига и школског прибора, ове године то није случај јер, како истичу из књижара, ове године је мање интересовање за куповину уџбеника управо због непредвидиве епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Република Српска 04.08.2020 | 07:08
Криза: Корона одгодила куповину уџбеника

Наиме, како кажу радници у књижарама, родитељи школараца налазе се у необраном грожђу јер не знају како ће нова школска година почети, да ли ће се настава одвијати на даљину или ће, пак, ђаци ићи редовно у школу, тако да се теже одлучују за куповину књига, али и школског прибора и торби.

Из књижаре "Тина" из Градишке истичу да се родитељи ове године због цијеле ситуације изазване пандемијом вируса корона не одлучују тако лако за куповину књига за школарце.

"Ранијих година у овом периоду код нас су биле велике гужве, а ове године то није случај. Нешто мало родитеља да је резервисало књиге, а за школски прибор и торбе нико се не интересује", казали су из ове књижаре.

Да је умањена потражња за књигама потврдили су и из књижаре "Минутица" из Бањалуке, казавши да се мали број родитеља одлучује за њихову куповину.

"Нешто мало књига смо продали, неколико родитеља је резервисало уџбенике за своје школарце, али јако мало њих се одлучује да купи прибор. О школским торбама да и не причам: људи чак и не питају за цијену, а камоли да купе", истичу из књижаре "Минутица" и додају да веће интересовање очекују у наредном периоду.

Иако је остало нешто мање од мјесец дана до почетка нове школске године, из књижаре "Култура" Бањалука кажу да је ове године смањена потражња, али и интересовање за уџбеницима.

"Знамо да је због пандемије изазване вирусом корона неизвјесно како ће се одвијати наредна школска година, да ли ће то бити на даљину или редовна, али ђацима ће свакако бити потребни уџбеници па нас мало чуди незаинтересованост самих родитеља за куповину књига за њихове школарце", казали су из књижаре "Култура".

Додају да већу потражњу за уџбеницима очекују од половине августа, када ће се на полицама њихове књижаре наћи и књиге за средњошколце.

"Веће гужве очекујемо од средине августа до почетка септембра", казали су у књижари "Култура" и додали да није било корекције цијена у односу на годину дана раније.

Зорица Филиповић, мајка два школарца из Бањалуке, истиче да су купили уџбенике те да им још треба школски прибор.

"Без обзира да ли ће се нова школска година одвијати на даљину или ће ђаци ићи у школу редовно - дјеци су потребне књиге, а са куповином прибора ћемо још сачекати", казала је она.

Подсјећања ради, Влада Републике Српске ове године финансираће бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа, као и оне који су треће и свако наредно дијете из породица са троје и више дјеце. За те намјене у буџету РС за 2020. годину планирано је три милиона КМ.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

04.08.2020 07:24

Треба скупљати паре и за куповину мобилних телефона и рачунара, за плаћање интернета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

04.08.2020 14:32

Не, него је питање да ли уопсте да ми дијете овдје зиви. Цему куповина књига труле, незаинтересоване за народ дрзаве? Цему скола? Да ми неко дијете насилно вакцинисе? Не хвала! Књиге су најмањи проблем, ако имас паре просетас до књизаре и купис

Name

Ре овој назови дрзави

04.08.2020 20:47

Ви би да нас пласите овим вирусцицем, да нас у куце утјерујете док ви ваљате којеста кроз своје руке и дзепове, да нас у мозак ј....е и јос да вам трцимо и паре за књиге да дајемо. Ста це нам књиге, ви казете да це дјеца преко компа да уце? Договорите се са америма и са самим собом па нам јавите ста сте одлуцили ?

Name

мазање очију

04.08.2020 13:21

морам ово питати или ћу пукнути: којем нобеловцу је пало на памет да трећем дјетету поклони нове књиге??? треће дијете насљеђује књиге, НАЈСТАРИЈЕМ ДЈЕТЕТУ КУПУЈЕМ СВАКЕ ЈЕСЕНИ

ОДГОВОРИТЕ