Мали тракториста из Варивода: 25 година од "ОЛУЈЕ"

Прошло је двадесет пет година од хрватске војно-полицијске акције, од највећег етничког чишћења у Европи након Другог свијетског рата под називом „Олуја“. Била је то неописива несрећа српског народа из Лике, са Кордуна и других крајева у Хрватској на којој су вјековима живили. 

Република Српска 03.08.2020 | 11:19
Мали тракториста из Варивода: 25 година од "ОЛУЈЕ"

Прогнаници су кренули у избјеглиштво у непрегледним колонама из Книна, Бенковца, Дрниша, Врлике, Глине, Петриње и других крајишких мјеста. Четврт милиона Срба упутио се својој матици – у Србију.

Око Пантелиндана, крсне славе Бијељине, невољници који су имали среће да преживе све страхоте бјежаније, стигли су у Семберију. Међу своје. Хиљаде њих, а онда су кренули даље преко ријека Саве и Дрине.

И након четврт вијека сјећања на невољнике који бјеже испред сигурне смрти не блиједе. Јасне су и навиру. Иду све једна за другом. По реду: уплашена лица дјеце, исплакане очи жена, увоштена лица стараца... Мук.

Два повећа комбија стају на улазу у Бијељину. Усред Шимуновог поља. Тада је оно било пространа пољана, а сада је ту“ Агротржни центар“ и градилиште привредних објеката. 

Тек свануло. Сунце још изнад врхова прекодринских гора. Пружа дуге јутарње зраке. 

- Гдје смо, браћо? – тихо пита возач првог комбија. 

- У Бијељини сте. На сигурном сте – узвраћамо.

- Колико је до Дрине? 

- Десетак километара – рекосмо.

- А до Саве... До те Раче? 

- Мало више од двадесет километара - одговарамо.

- Рекоше да има и неки мост у Шепку. Гдје је то? – стидљиво пита невољник.

- То је, пријатељу, тридесетак километара уз Дрину. Према Зворнику, а преко пута Лознице – објашњавамо.

- Далеко, брате. А пошли смо у Бачку. Тамо има доста наших рођака... Идемо њима, па шта Бог да – уздахну возач и загледа се ка истоку. 

Знао је да је тамо спасоносна ријека Дрина – и крај бјежанији. У возилима жене и дјеца. Малишани од десетак, дванаест, петнаест година. Тек су се пробудили. Уплашени. Ваљда и због тога што су угледали пространу равницу. 

- Како би успут? – упитасмо возача.

Он и даље гледа на исток. У рано јутарње сунце које је одскочило, за њих на зло јутро.  Лице му увоштено. Очи као да су му стаклене. Нагледале се јада и чемера, па се некако и и измијениле. 

- Како би?... Само бјежи... Ко погине или умре укопај га, укрстии му на узглавље два дрвета... Породице разбијене. Нико не зна гдје је ко?... Тако нам, брате, би на путу... По други пут би Петровачка цеста. Тукли су и авионима – једва казује возач.

Ћутимо слушајући га. Од тих ријечи обамрла нам чула. Да ли је ово ружан сан и да ли се ово заиста чујемо и видимо у равној Семберији. 

– Најтеже је било... Ооо, брате.... Најтеже је било убити обогаљене коње да се не муче, јер су им поодпадале потковице, копита истрошена и лије им крв, па сами падају... Спаса им није било... Да их живе не подеру гладни пси луталице морали смо их... – онда је заћутао возач великог бијелог комбија. Зажмурио је. Очи му се овлажиле.

Дјеца и даље уплшена. Шћућурили се једо уз друго као пилићи. Не смију да изађу из возила. Долазе им из бијељинског Црвеног крста и прихватају их. Када се окријепе онда ће наставити или преко мостова на Сави и Дрини.

Утом од Брчког стиже непрегледна колона. Крај јој је, вјерујемо негдје око Бањалуке. Иду људи. Иду, иду, иду тражећи спас.

У колони је највише трактора, препознатљивих црвених „фергусона“ произведених у Земуну. За њима препуне приколице људи и избјегличких завежљаја. Шта је у њима? То нико не зна. Ваљда шта се прво дохватило и завезало у чаршаве, ставило у вреће и торбе.

Веле да је у дијелу колоне која иде од Бањалуке, има најмање пет стотина беба. Пристижу камиони пуни невољника. Питају куда се иде за Шепак. Одлучили смо да им покажемо пут, па смо кренули испред њих.

Љекари из Зворника помажу. Дошли и лознички мадицинари. Мјере прогнаницима крвни притисак, дају им лијекове, превијају ране, неке хитно шаљу у лозничку болницу... Доктори кажу да су невољници исцрпљени од вишедневног путовања и свега онога што су преживјели у бијегу. Због тога имају главобоље, стомачне тегобе, упаљене крајнике, кијавицу... И сви несаницу.

Невољник из Петриње вели да су два дана били на киши, па су зато и ове прехладе. Хране имају, а највише добијају у Бијељини и у семберским селима. Тамо их упућују на три моста – у Рачи, Слобомиру и Шепку.

Протегла се колона од Главичица, у Семберији, до моста код Шепка – шест или седам километара. Сунце немилосрдно пржи. Посустале и машине. Трактори посебно. Преоптерећени су. Много људи а влада мук. Никоме није до ријечи. Шта се мота у мислима ових невољника? Свакако ништа доброг.

За воланом једног трактора, регистрованом у општини Книн, дријема дјечак. Вели да има дванаест година. Он дању вози трактор а ноћу и на опасним мјестима на путу, на узбрдицама и низбрдицама, у кривинама и косинама за волан сједа његов отац, веома изнемогао и исцрпљен човјек. Ни њему није му до приче...

 – Био сам ученик шестог разреда. Из Варивода сам код Книна. Зовем се Младен – рече нам дјечак када га помиловасмо по уснулој глави.

– Пуна ти приколица, Младене – рекосмо.

– Ту су ми сестра, мати, отац и стричева породица. Има и комшија који немају своја возила, па смо и њих повезли – каже мали тракториста.

Признао нам је да му је најтеже било проћи кроз Бијељини и пронаћи пут за Зворник. Вели, много је улица, а иза њега је доста возила људи из варивода. Сви су хтјели да буду заједно, па су често застајали да се преброје и окупе. 

– Једва чекам да се изујем, да оперем ноге и да се испавам. Да дахнем душом и модморим се – каже нам Младен из Варивода, покушавајући да нам и тако докаже да је већ одрастао и да подноси терет невоље која је притиснула његов завичај.

Лагано клизи колона невољника на зворничком пуру – новој Петровачкој цести. За воланима још је доста дјечака, Младенових вршњака. 

– Мука нас је натјерала да малишане научимо да возе тракторе и кола, чак и камионе. Мислили смо злу не требало, али зло је дошло. Већини ових дјечака изгинули су очеви или су остали негдје на фронту, па сада они спасавају породице – каже нам старији домаћин из петрињског села Тремушњак.

– Има нас доста из Глине. Раздвојили смо се у Бијељини. Једни хоће у Срем, други у Бачку, трећи за Београд, а ја сам кренуо за Ужице, каже нам бивши војник, тежи рањеник, који како-тако вози црвени трактор на коме је, за чудо, остала косачица за траву.

Први одмор Младену из Варивода, Петрињцима, Глињанима и осталим из колоне невољника који су, након вишедневне неописиве бјежаније из родног крша, Дрину прешли у Шепку организован је у Лозници, у Хали „Лагатор“. Вјерујемо да се и мали тракториста Младен освјежио и уснио први миран сан? Сигурно након пет или шест од када је почео рад у његовом старом завичају.

Два дана касније нашег Младена снимила је београдства телевизија како вози трактор. Била је лијепа прича. И наша је, али је ова тужнија, болнија,  опорија и јецавија, јери смо ми први срели храброг дјечака Младена из Варивода.

И, ево! Напраили смо неопростину новинарску грешку – нисмо га питали за презиме, а остале саговорнике ни за име нити за презиме. А зашто бисмо? Они су наши и спасли су се. 

(БН)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Крајисник

03.08.2020 09:46

Да је неко само рекао толиким људима на вријеме да се поцну полако исељавати јер неминовно долази, а овако сви били остављени зором да спасавају главу кад је пала прва граната. Ако је тако морало због вањских фактора који су нам увијек кројили судбину, засто смо сами оставили свој народ да избезумљено бјези уз толике зртве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 10:06

Сви паметни у не залуђени су знали да их цека у било којем дијелу Балкана.А сви који су мислили неце комсија на мене су овако прошли и још горе.

Name

Одговор Крајиснику

03.08.2020 10:35

Назалост народ је као и обицно настрадао . Али ИМА и друга страна медаље. Гдје је био тај исти народ када је са тих подруцјима истјераван не Србски зиваљ , односно засто се нико од њих није побунио када су они други истјеравани. Имам осјецај да их је вецина бјезала из страх од освете.

Name

Ре

03.08.2020 10:53

Зато што смо кроз историју такви и данас смо такви.

Name

кики

03.08.2020 11:16

Како посијес тако позањес..није народ глуп.

Name

Возд

03.08.2020 11:30

Хтео сам бити председник свим србима а омакло се...

Name

ре одговор крајиснику

03.08.2020 11:35

Ви Муслимани увјек надјете нацине да оправдате злоцине над Србима. А yа 1 сат прицацете о сузивоту и увазацввању зртава. Ста је криво дијете којег су 1941. убили бајонетом, ста је криво цијело српско село у коме су зивим људима прво повадили оци, а онда их бацили у јаму тако полузиве? Ста је крива 80огодисња баба сто су је убили 1995. године у тој Олуји? Ста је крива избјеглицка колона коју су гранатирали у другој дрзваи? Страх од које освете, вецина их је бјезала од устаског ноза, који је над њима вец једном поцинио геноцид , 40 година раније. А како би просли они без орузанг устанка могло се видјети по вецински хрватским градовима, гдје се Србима понављала 1941.

Name

РАСПУЦХИН

03.08.2020 11:45

Ре "Одговор Крајишнику" Зашто манипулишете истином? Ко се бојао чије освете? Да ли су се 'рвати бојали освете за све шта су радилуи у "другом свјетском рату"? Да ли су се бојали за сва она шиканирања Срба , отказе , минирања кућа по градовима , у "лијепој њиној" , који су почели већ 1989.г.? Наравно да Вашој тези иду у прилог они који зарад "братства и јединства" скривају све ове чињенице као и чињеницу да је до почетка оружаних сукоба (а и током читавог рата) из градова прогнано , исто тако , неких 250.000 Срба. Да ли је ово "друга" или "трећа" страна медаље? Да не помињем и пљачку имовиме и стечених права која траје и дан данас. И да Вам додам за крај. У Петрињи сте оставили своје старце у старачком дому који су били заштићени и имали су исту храну као и наши борци , који су били самци , јер се тај дом користио као јавна кухиња.

Name

дупло голо

03.08.2020 12:06

А гдје су они данас који су подржавали политику Мартића, није само Хрватска крива, има ту свашта. Србија јадикује а краишка несрећа је њихово масло, Србија поново данас аплаудира Додигу а шта ће бити у случају нове тракторијаде,? ништа, опет ће иста она Србија да јадикује.

Name

Xxл

03.08.2020 10:09

Сви су гледали избјеглице у рату и нико ништа није подузео прије тога ,да се то нама не догадја.Колико живота оних који су презивјели у тим збијеговима је уцињено теским и немогуцим,са којим послиједицама за народе,за будуцност дјеце. Нека су до вијека вијекова проклети промотори такве политике,прави су непријатељи свога а и других народа,цији су год представници.За што,за новац и моћ,какав интерес народа,то је ријеч на путу до власти,моћи и добре лове.Нека је њима и свима који су то презивјели Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

03.08.2020 10:14

Слободан Милосевиц је продао тудјману. Хтио је населити Косово србима. Људи су бјезали из возова за косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.08.2020 10:18

Непоновило се висе.....јер ниста висе није исто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРУН ИЛИЈА

03.08.2020 10:31

Искрено хвала БН телевизији на овој и овако написаној прици. До пола сам цитао и био гњеван а од пола сам цитао и плакао. Само Истина нас може ослободити. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2020 11:40

Да ли си плакао кад су срби протерали све хрвате са те територије...

Name

Др

03.08.2020 12:04

У Српским селима у хрватској није било хрвата.

Name

ре "ре"

03.08.2020 12:22

Конкретно колико је то Хрвата истјерано ? 20000, 50000, 250000 или 300000 ? Колико је Хрвата побијено у избјеглицким колонама не слуцајно вец планирано ? Јел' вама као Хрвату неко брани да залите своје зртве ? Мени је као Србину зао своје браце и сестара. Јел' то вама несто спорно, цудно, ненормално? Само Истина нас може ослободити...

Name

Обична Српкиња

03.08.2020 12:49

Лијеп коментар.

Name

Ђиђи

03.08.2020 10:37

Није тако морало,требао се прихватити план з-4 и тога неби било али наше главешине неписмене и бахате унесрећише народ а и Милошевић је био гарант САО Крајина па их је гурно под лед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало дјидји

03.08.2020 17:28

Мало Ти знас о томе сто писес.Да ли си цуо за рец, "политика".

Name

тузно

03.08.2020 10:38

Мене ова прица подсјеца мене кад су нас истијерали и Модрице према Одзаку и до Вараздина... свације је прица посебна и тузна и не поновило се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 13:52

Тузно јесте. Прво је зло кренуло из Хрватске и онда је настала ланцана реакција. Хрватска и Хрвати су се спремала за рат, за разлику од Срба који су били узасно неорганизовани. То могу констатовати као неко ко је био и са једнима и са другима. Тако је било, а онда је пропаганда одрадила своје и Србе окривила за све. Дубока дрзава на дјелу тада, а и данас.

Name

За ре

03.08.2020 16:42

Ма да ето срби били не спремни а оргабизовали двије дрзаве у бих и у хр хахахах плус оцистили прво етницки Рс и Рск цуј били неспремни а узели били 70%Бих јој који лазови мајко мила.

Name

Занима ме

03.08.2020 10:38

Колику улогу на све те догадјаје 90-тих има Слобина политика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2020 12:17

Највећу, све је кренуло његовим говором на Газиместану, успио је комплетну ЈНА присвојити и опет џаба, Мора се признати да је све кренуло фуриозно, српски осјећај је био да је куцнуо јединствени час, моћна пропаганда из Београда је чинила своје,српски народ је у то вријеме био војно потпуно инфериоран, Милошевић је повлачио ЈНА прво из Словеније а потом из Македоније, потом из БиХ (фарса), то је огроман арсенал, таква је била атмосфера да је "велика Србија" била ту, требало је искористити прилику, од свега остаде једно велико ништа, масовни злочини и велика несрећа., Посљедице се и данас осјећају и трајат ће још деценијама, српски народ се још није одрекао територијалних претензија сусједних држава а успут кука над судбином из прошлих времена. Најбоље је побјећи са Балкана ко може.

Name

007

03.08.2020 10:55

Ради и бори се за земљу у којој зивис а не против ње.Ста су тразили то у су и добили.Убијали и пљацкали док је сунце сјало а кад додје олуја куд који мили моји.Народ глуп као цускија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2020 11:36

То ти прицас о вама Муслиманима и Хрватима, родјеним у Југославији, а роварили против исте.

Name

Ре 007

03.08.2020 11:41

Сви генерали послије битке!Ко ту хаварију није просао боље да не коментарисе!!!Гдје и кад се народ несто питао,поготово обицан пук који муку муци да презиви....

Name

Реплика

03.08.2020 12:56

@ре... Ма шта рече, добро се ја сјећам тих времена, рат у Хрватској, слушам радио, нека станица у Србији, цијели дан жеље и поздрави у вези одласка на ратиште у Хрватску, весело убиј боже, каже неки слушалац, поздрављам XY пријатеља, желим му сретан одлазак на ратиште з РСК и да га шарац добро служи...на овај калуп су поздрави ишли цијели дан...о којем ти растурању југославије причаш

Name

ја

03.08.2020 13:37

ако је ико волио yугу то су били муслимани и не лапрдај даба

Name

Иван

03.08.2020 10:56

Главни кривци Милосевиц и Карадзиц, сто нису народу на вријеме рекли да су продали Крајину, и да се спрема акција цисцења Крајине од срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зис

03.08.2020 11:04

Свака ти цаст на коментару крајисник право питање али није подобно прицати истину него лагати увјек у зивоту то је популарно и тако се зиви од лагања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобе

03.08.2020 11:27

Све је до нас засто мрзимо једни друге засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја, сра реци

03.08.2020 11:30

Стамболиц нас је упозоравао на ратни манифест а ми смо слиједили лудака Слобу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

03.08.2020 11:39

Срамота ,,,,дозволити овакав геноцид фасиста над србима у срцу европе послије ИИ светског рата само показује право лице запада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

03.08.2020 12:37

Упамети се јоја а ниси тако мислио кад су комсије бјезале оце Срби велику тољагу

Name

Цовјек

03.08.2020 12:18

Увалио нас Милосевиц,Фрањо и Алија,у срање.....никад се нецемо јада кутарисати.......Стеклонсе несто,из свега тога.....Али оног зивота,напретка,свега лијепог......никад висе. Данас смо нико и нистаСамо капиталистицко (г)робље.Р(ј)адници.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

03.08.2020 12:35

Нисам толико љут на најљигавији народ у европи Хрвате, који су уз помоћ запада протерали србе и очистили своју квази државу коју су им срби и дали, већ сам љут на све српске вође које су то дозволили. Мислио сам да више никад не бих ратовао али ако би ме неко сто посто уверио да је то коначан обрачун између нас и тих љигавих хрвата, опет бих ишао, али до краја и за сва времена, да се више не курче за неке своје побједе у којима су учествовали 10 посто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један Крајисник

03.08.2020 12:51

Над Крајином зива ватра сијева да видимо сто помоци нема, ни од Слобе ни од Радована Крајина је брацо зртвована. Насем Слоби обецали странци не мијесај се бицемо ортаци, Радовану обецали блага,кроз ресетке сад гледа из Хага. Над Крајином спустила се тама, разорена пуста опљацкана. Хвала браци с обе стране Дрине отисли смо у три материне! Ваљало би да ово туримо у цитанке,знања ради, како нам се неби поновило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик

03.08.2020 13:09

Српски Народ је упропастио и унесрећио Комунизам. Коме то није јасно, неће му бити никада ништа јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

03.08.2020 13:18

Био сам на једном пункту 2 године,у крајини преко којег је исао сверц за Книн и дан и ноћ, а друга војска је исла у испомоћ њима, да бих они могли то радити. Е сад, кад је због таквог расула досло до контраофанзиве, сто је било за очекивати а то су тада и врапци на гранама знали,онда вапај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.08.2020 13:30

Дјидји да нам је неко добро објаснио З4 вероватно би сад сви били код своје куце јер покојни Јован Расковиц је био у праву али то вероватно није некоме било у интересу.....него овако сад имамо мрзњу,расељеност и потуцање по бијелом свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре браво

03.08.2020 16:03

како је лијепо чути кад неко истину каже ,жив и здрав био људино

Name

брко

03.08.2020 17:49

Ништа ни додат ни одузет...браво

Name

Перо

03.08.2020 16:00

З 4 и не би било проблема људи моји нема Дрзаве У Дрзави постуј закон Државе гдје живис и мирно спавај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

03.08.2020 22:38

Коментарисете глупости. Све треба да се укине кад се тице прослога рата мислим на прославе побједе над овим оним или трецим. То је јос један АС у рукаву данасњих политицара такозваних наравно. Сједну па договарају помене, прославе, славља, јунаства, одликовања само да би с нама манипулирали. А ми наравно падамо на то. Све оно сто се данас слави у Хрватској исто је и на друге две стране сви смо ми иста БАГРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милосевицев Грех

04.08.2020 05:40

Глумио је великог политицара, запоцео рат и на крају са својим Фрањом потписао геноцид над Србима у Хрватакој. КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ