Корона потражњу за сезонцима скресала за 90%

Потражња за сезонским радницима у доба пандемије вируса корона нагло је пала, како за БиХ тако и за иностранство, кажу са портала за запошљавање МојПосао.ба, према чијој је процјени та потражња мања за 90 одсто у односу на раније године.

Република Српска 03.08.2020 | 07:28
Корона потражњу за сезонцима скресала за 90%

Како каже Нермана Ајановић Хајдарпашић са овог портала, имали су огласе из домена грађевинарства, али и угоститељства за локације унутар БиХ.

"Најтраженији су били сезонски грађевински радници, како за локално, тако и за инострано тржиште", рекла је Ајановић Хајдарпашићева.

Истакла је да су, када су у питању сезонски послови на Јадрану, мањи број огласа за сезонске послове, такође из угоститељства и грађевинарства, имали средином марта до почетка априла.

"Потражња за сезонским радницима на Јадрану нагло је обустављена усред мјера донесених за прекогранична путовања. Са друге стране, угоститељи који раде на бх. дијелу Јадрана попунили су радна мјеста радницима који би иначе радили у Хрватској, тако да нису исказали додатне потребе за сезонским радницима", појаснила је Ајановић Хајдарпашићева.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, каже да нису примијетили никакав застој у радовима у грађевинарству, нити било какав проблем у радовима који су почели прије пандемије.

"Радови се настављају и даље. То су планиране изградње, тако да ту никаквих проблема нема. У дијелу грађевине гдје је формиран синдикат постоји веома мала потреба за сезонским радницима, јер су то углавном фирме које имају стално запослене раднике, гдје се у принципу само врши прерасподјела радног времена, у зависности да ли је то зима или љето", каже Врабичићева и додаје да не зна какво је стање у грађевинским фирмама које нису дио синдиката.

С обзиром на цјелокупну ситуацију која траје скоро већ пола године, како каже Врабичићева, људима је важно да задрже свој посао те претпоставља да је генерално у скоро свим дјелатностима дошло до смањења потражње за сезонским радницима.

Сезонски радници потребни су пољопривредницима, каже Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, те истиче да ове послове у воћарству обично ради старија популација и пензионери.

"Због мјера које смо имали у ранијем периоду и ограниченог кретања ти људи су морали напустити сезонске послове. Сада се бојимо, ако би дошло до појачавања неких мјера, да бисмо имали проблеме у берби. Берба није резидба, резидба се може радити цијеле године, али берба је ограничена роковима и бојим се да ћемо ту имати проблема, мада имамо добро интересовање сезонаца, бар путем телефона", рекао је Дојчиновић.

Каже да постоји доста људи који су се због губитка посла вратили из иностранства те он рачуна да ће многи од тих људи прихватити сезонске послове током бербе.

"Рачунамо на њихову подршку, али остало је доста радника и код нас без посла, имамо и умањен род, па рачунамо да ћемо успјети завршити бербу у оптималном року", рекао је Дојчиновић и додао да бербе крушке траје од од 5. до 15. августа, а пуна берба јабука од 15. септембра до првог новембра.

Он каже да младих људи у сезонским пословима у воћњацима и пољопривреди скоро да нема те додаје да је сатница сезонцима четири КМ.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

милоао

03.08.2020 05:34

Битно се заститити од вируса. Привреда мозе да цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.08.2020 06:43

Како да не мозе и рацуни це да цекају,.

Name

Губитник

03.08.2020 06:50

Има код игора посла на плантази јабука.предност имају демобилисани борци 1 категорије.сатница није 4 него 2 км.јбг пуно је 4.ради се по 12 сати.услов је да су бераци крезави због изједања јабука.обезбједјен 1 оброк без меса наравно.и наравно да се глас на изборима да бурлету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 09:14

Браво, бас тако, то је и реалност.

Name

Видјетете

03.08.2020 07:16

На изборима, да ли је пала или не....

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 000 са бироа

03.08.2020 17:03

Борци, пензионери, њихове породице це скресати криминалце....

ОДГОВОРИТЕ