Афера "Неум": Због викендица премијер дао оставку

Неум, мало приморско мјесто на јужном Јадрану, прије рата, у доба СФРЈ познато једино по афери „Неум“.

Регион 02.08.2020 | 20:20
Афера "Неум": Због викендица премијер дао оставку

Тај је скандал 1988. године уздрмао државу, неколико кључних функционера Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине је отјерао у пријевремену пензију, а предсједника Савезног извршног вијећа, односно Владе Титове Југославије, Бранка Микулића, приморао на оставку.

Све то се издешавало зато што су људи блиски власти, на основу незаконитих кредита, на обали Неума изградили 280 викендица. Данас звучи наивно да је премијер једне, за блакнаске прилике, велике и моћне државе пао због неких викендица на мору, али у то вријеме су се радни људи и грађани згражавали над похлепом “другова руководилаца”.


Штампа је тако забиљежила и случај Тоде Куртовића, који је у рату био партизан, а у миру потпредсједник Владе социјалистичке БиХ, предсједник Социјалистичког савеза радног народа Југославије. Друг Тодо је добио укупно седам кредита: три стамбена, два непознате намјене и два без објашњења.
Прочитајте још:

Неке од тада изграђених социјалистичких викендица у међувремену су порасле у породичне виле, а неке су промијениле власнике и постале објекти за изнајмљивање апартмана.

Већина кућа из доба афере налази се на неумском шеталишту, у близини сјеверне границе према Хрватској, и не истичу се ни габаритима ни луксузом.

(Српскаинфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Драгиса

02.08.2020 19:10

Сад сваки руководилац прво планира вилу на мору, па на планини, па стан у Бг или Нс, а онда што остане за фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 20:14

И у Бечу.

Name

Сваки

03.08.2020 06:49

Брутално, транспарентно пљацка, сви закони и правосудје су интерwсу тога....

Name

Сокочанин

02.08.2020 19:27

То је била готово никаква злоупотреба положаја ни пљачка друштвене имовине које пљачке раде данас начелници само једне општине. Не треба даље ићи од мог Сокоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ољацка се сматрала

02.08.2020 21:14

Узети кредите за лукзуз, а које врацас.Некоме су били потребнији за стамбено збрињавање.

Name

Кокорајко

02.08.2020 20:13

Би ваљало да оно здање Луке Петровића пребацимо у Неум па да виде комунистички насљедници шта је пљачка државе и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

02.08.2020 20:57

Сада је отимацина,бивша држава је била стабилна и привреда на завидном нивоу,на стотине привредних гиганта у Југославији били су препознатљиви широм света од Велике Русије /СССР/ преко држава Блиског Истока/Ирака/,Либије ,сарадња са дрзавама Запада/Њемачка,Француска,посебно Италија и све дрзаве Европе да не набрајамо...казу није било слобода,ето сада је велика слобода са "америчком"полицијом која неда људима мира,нпр.у Б.Луци,и КИМ/Председник С.Кореје неби посегао за многим репресијом као што то ради полиција РС у америчким униформама,наравно по налогу Хунте.А,они о бившој држави и функционерима,директорима...имала је та држава слабости,а која то нема!!Али је била држава,то је заслужила. Шта је ово сада Сада је ово срамота,коруптивне,косовска земља,шпекулација од државе...банана држава,срамота,прљава скандалозна срамота на челу 3 пајтоса који су дефинитивно завили у црно све народе,зарад својих интереса...а они спомињу 80 викендица или 180,није битно, које може све редом да купи само један од пајтоса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

На завидном нивоу у Европи

03.08.2020 06:43

А и сире, не отумајуци од некога силом. Брвно у оку многима од те цињенице.....

Name

Бањалучанин

02.08.2020 23:11

Пита син маму:"Мама, мама, јесу ли комунисти били црвени?", а мама одговара: "Нису сине, били су ЗЛАТНИ."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

03.08.2020 05:06

Није баш јасан тај израз "незаконит кредит", шта је ту било "незаконито". А и у то доба је било оних који су добијали посао и унапређење због привржености власти, могао си отићи у затвор ако причаш или пишеш нешто против власти, друштво и средина су били грозни, било је неморала и у то доба, курварлука. Стално су се по њивама, ливадама пекли прасићи, јањад, пила се пива, ракија, Нара, Пепси, било је убогих, осакаћених без руку, ногу по улицама, поготово када у доба вашара, отимала и крала су се дјеца, болесне, дугометражне рецитације су се изводиле као и дан данас што праве на приредбама. Узимали су људима земљу ради путева, асфалта, пролазили им кроз воћњаке, пшенице, дај боже да су добијали накнаде за то, биле су радне акције и људи су копали, радили по рудницима неуморно за хљеб. И тада је било оних који нису ишли на море. Писци поут Бранка Ћопића су биљежили ситуацију кроз своја дјела и писали о томе, били су прогањани од власти, политичара, привођени, испитивани И најгрђе одбачени од друштва, средине у којој су живјели. Нажалост сваки рат тражи жртве, а огромна је разлика у томе што су људи у народној борби против окупатора своје земље Југославију буквално давали своје животе фашистима, зликовцима, ако би им допали у руке, нису се продавали, нису били издајице и умирали су за слободу да би други могли да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хисториа ест магистра витае

03.08.2020 07:02

Проблем је што се ми у размишљањима и некој анализи,компарацији и сл.стално крећемо између двије опције-бивше СФРЈ и стања након њеног распада.Не бих их рекла да је вријеме комунизма златно,можда опет како за кога,и сада је неким златно,некима ни близу.Зашто не упоредити вријеме комунизма са стањем у већини европских држава тог времена.Мислим да је тамо златно.Живјели су у стабилним земљама,са добрим економијама,без ограничења слобода говора,путовања и сл. Невјероватно је да велики број људи полази од 1945.у својим размисљањима као да прије тога није било цивилизације.Могу навести наједноставнији примјер.Након посљедњег рата у многим градовима су промијењени називи улица,школа и сл. Једна школа је имала три назива,односно трећи који и сада носи је добила по једном познатој личности из српског народа.Претходно је носила име једне партизанке .И многи коментаришу како је промијењено име,како се школа годинама звала по тој партизанки ,а нико не помиње да школа постоји од краја 19.вијека и да је њен назив био потпуно другачији,као да школе,културе,цивилизације није било прије 1945.Значи,управо су 1945.промијенили назив школе. Има још много примјера.Треба мало шире посматрати ствари,и не правити компарацију само измедју двије реалности,него посматрати ствари у ширем контексту.Они који комунизам виде као златно доба свакако не узимају у обзир Голи оток,ограничавање слободе говора,забрањивање књига,филмова и сл.Српски народ је европски народ са дугом традицијом,друго је ЕУ,то је економско-политичка организација, која мозе да траје вјечно,а може и да се распадне,говорим о Европи у другом смислу,и ми не треба себе да искључујемо бар уз тог европског контекста и да избјегавамо да посматрамо себе и у том контексту и правимо компарацију са тиме.

Name

Моја Бранка

03.08.2020 15:01

Ти сто су пљували власт у оно вријеме, ста би тек рекли за ово.... До дусе не сви, неки су вапили за монархијом..... итд. Све у свему не битни су појединци било у којем него народ, маса.... Када буду битни појединци, то мора да и пропадне....

Name

Бранка

03.08.2020 17:32

Па о томе се и пише, тај један једини је био битан, све је било подређено њему, заклињање и микрофон, штафета иде њему у част и они које он воли. Било је живота и прије наравно, али као што неко пише, границе нису биле овакве као данас. Босну робе "лијепа и оријентална госпођа", све вијекове уназад може се видјети гдје је шта било И потражите гдје је то извирала Босна, тј. Херцеговина својим крајем. Сви ти људи о којима пишемо су индивидуе, људи се разочарају, не смију ни рећи, чувају главу, а данас се народна маса мање плаши рећи шта жели, воли и то много брже доспије у медије. Петар Кочић, Иван Цанкар, Бранко Ћопић, Меша Селимовић, то су били људи, не дирајте у њих, зна се све, све се зна. Све су то људи смртници који су писали о обичном човјеку из своје властите биографије и судбине са жељом да покажу способност како да се носе са животним питањима! Добро каже Меша "Тврђава је сваки човјек, свака заједница, свака држава, свака идеологија". Замислите се само, мислите како понекад може да нам се учини да људи не знају за страх или можда пак не знају за власт. Одлучите сами!

Name

А није Ц

03.08.2020 05:22

Тужно ми је све то око НеУма, па и доле од Требиња, Ивањице. Гледаш у то некадашње заједничко плаво море, а не можеш му прићи. "НЕКО" је мислио на то "да Босни не треба море" , да је за њу све и довољно да има пуно крви и зноја, то пусти тећи нашим крајевима. А баш зато људи напуштају отаџбину, иду у свијет, зато што никад никад неће бити адекватно плаћени, имати плату за оно што ураде, направе, не живе достојанствено. Људи желе море, неба плава, боровину, све је то знао тај "НЕКО" који је имао виле, носио бијело, пушио јбн цигаретине, сликао се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки су то знали

03.08.2020 06:47

Да неце висе бити, па су опт похрлили за сецесију....

Name

За

03.08.2020 09:33

Границе република узете ду углавном историјске границе. Да су те границе прекрајане, колико би тек онда било приговора.

Name

За ово смо се борили

03.08.2020 07:45

Еее, ал' оно је била диктатура, а сад имао демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

03.08.2020 09:35

Можете спријечити људе да пореде живот у социјализму и данашњем дивљем капитализму. Како год окренеш, боље се живјело, љепше и слободније живјело у Југославији. А и економске бројке све говоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

03.08.2020 13:15

Само ти пореди, нико ти не брани... Ионако сви знамо како је било.

Name

Пера

03.08.2020 11:23

А ми сад у РСу имамо појединце који те све викендице могу купити за КЕС! Толико о ОНОМ и ОВОМ стању у земљи!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бронхи

03.08.2020 12:35

Ајд матере ти, морају купити за кеш кад оду у банку и подигну кредит, да готове паре на руке. Послије пребирем шта иде месечно. Свако пише из свог угла, не пише глупости, само ти такви као ти видите да су глупости чим је контра искуство. Нису ћаћа и матер купили свима, нити држава даје као што је давала онда ћаћи и матери нечијој јер ради у државној фирми.

Name

РЕ Бранка

03.08.2020 11:27

Ниста оно није ваљало САД ЈЕ СУПЕР за такве као сто си ти!! Стасу ти обецали кад их тако јадно браниш!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

03.08.2020 13:01

А шта су теби обећали, шта ти то већ имаш, па тако мислиш да је твоје мишљење ок???

Name

Због тебе би туцао камен

04.08.2020 08:13

Комунисти су имали један систем, ко је био на функцији он је могао све; политицари, директири, кирурзи, итд. добијали су повољне кредите са 1% камате, и куповали некретнине гдје позеле, знаци било је и тада лоповије као и данас, сиротиња је правила куцу цјелог зивота, а неко је малте не добио дзаба, па Хрватска, Словенија, су увели закон и одузели те некретнине, па у вјек је било, "Рат" неком пат неком брат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

04.08.2020 16:13

Свака част за написан коментар, хвала!!!

Name

Борац-БЛ

05.08.2020 14:04

Да њих није било, за Неум се не би ни знало ни цуло, а тек било ста изградило. Оно сто је Неум имао прије тих викендица, јесу пар радницких одмаралиста из БиХ и то је то! Потпуно занемарено мјесто које мозе имати велики туристицки потенцијал, нароцито на оном полуострву! О неправди према Неуму, говоримо и данас, зато сто БиХ има тај ЈЕДИНИ излаз на море и НЕМА пута малтене! Оно преко Свитаве не би ни да рацунам! Бозе сацувај, до сада смо могли направити ауто-путеве од 5 трака и урадити за домаци туризам све и сваста, медјутим, ми немамо мозга! Правимо ауто-пут према Хрватској... ?!?!... Засто???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад

05.08.2020 19:16

Казу да смо зивјели у мраку.Е,ја му је... мајку,ко упали свјетло!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад

05.08.2020 19:20

Ови пријасњи, дизали кредите,за викендице.Сад све те викендице Баке мозе купити,а да не нацне своје богаство.Какав кредит и куцине?!

ОДГОВОРИТЕ