Произвођачи: Не одговарамо за нуспојаве

Астра Зенека једна је од 25 фармацеутских компанија широм свијета која вец́ тестира ковид-19 вакцине на људима и припрема се за масовну производњу вакцина за милионе људи.

Свијет 02.08.2020 | 20:03
Произвођачи: Не одговарамо за нуспојаве

Ово је врхунац за британску фармацеутску компанију, пошто се његова тржишна вриједност попела на 70 милијарди фунти. Они су управо пријавили занемарљиву зараду од 12,6 милијарди долара, коју су остварили сами у посљедњих шест мјесеци.

Али упркос здравом билансу стања, Астра Зенека не прихвата одговорност за евентуалне нежељене ефекте због којих кандидати за вакцинисање могу да претрпе. Другим ријечима, компанија је у потпуности заштиц́ена од тужби људи који су вакцинисани и који имају нежељене ефекте, без обзира колико су те нуспојаве тешке или дуготрајне.

Правни тим компаније тражио је да се у уговоре, које је компанија потписала са земљама којима је та компанија морала да испоручи вакцину ковид-19, урачунају клаузуле о "одговорности компаније". Компанија каже да без таквих гаранција за надокнаду не би били вољни да истражују и производе лијек. Чини се да је вец́ина држава пристала на такав захтјев.

Руд Добер, виши извршни директор Астре Зенеца, рекао је Ројтерсу: "У уговорима које смо саставили тражимо ослобађање од одговорности. Прихватљиво је да вец́ина земаља преузме такав ризик на своја рамена, јер је то у њиховом националном интересу. Али 'национални интерес', који се чита као 'државни интерес'".

Да ли се све ово заиста дешава за људе који ц́е бити вакцинисани, благо речено, то је нешто што је отворено за дискусију.

Добер је одбио да назове земље које су компанији наручиле вакцину, мада су многе велике западне државе вероватно на тој листи.

Влада Велике Британије припремала је вакцину, купујуц́и 250 милиона доза из разних одјељења. Америка је, у међувремену, далеко испред кривине, имају посебан правни оквир у којем се ниједна фармацеутска компанија не суочава са тужбама због значајних нуспојава вакцине у случају "хитних случајева јавног здравља".

Ово законодавство, познато као "ПРЕП Ацт", резултат је великог напора за лобирање од стране америчке фармацеутске индустрије, а закон је уведен упркос снажном противљењу потрошачких група. То значи да ако вас вакцина не убије или намерно нанесе повреду, не можете тужити те компаније.

Како су ове недјеље високи званичници ЕУ рекли Ројтерсу, они се сукобљавају са произвођачима вакцина због цијене, рокова плац́ања и прије свега одговорности. Чињеница да нико не жели бити преокупиран одговорношц́у тешко да је изненађујуц́а. Испуните популацију експерименталном вакцином да бисте извукли "имунитет" против болести која је безопасна за вец́ину људи, а затим утврдите да су те компаније одговорне за било које нежељене ефекте? Не може. Шефови великих фармацеутских компанија не примају седмероцифрену плату да би упадали у тако очигледне замке.

Добер је такође додао: "Ово је јединствена ситуација када ми као компанија једноставно не можемо преузети ризик ако се, на пример, покаже да вакцине дају нежељене ефекте за четири године." ОК, онда у реду. Па ко онда преузима одговорност? Ко? Било ко? Политичари? Не смијте ме. Нико? Бинго!"

Будуц́и да постоји виртуална гаранција да ц́е вакцина у главном програму вакцинације бити штетна за неке људе или да би их могла чак и убити, неке земље су основале посебна јавна средства за плац́ање одштете болеснима. СЗО подржава овај модел компензације који ц́е бити финансирани од стране пореских обвезника за све подносиоце захтјева за вакцину.

САД имају такав фонд, као и многе европске земље, укључујуц́и Велику Британију, Њемачку, Шведску и Италију. Једно је сигурно: када је ријеч о ковид-19, приватни капитал је одлучио да не жели имати никакве везе са дугорочним последицама вакцине.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Коки

02.08.2020 18:37

Чињеница да нико не жели бити преокупиран одговорношц́у тешко да је изненађујуц́а. Испуните популацију експерименталном вакцином да бисте извукли "имунитет" против болести која је безопасна за вец́ину људи. ПА СТО НАС ОНДА ПАТИТЕ И ПРИЦАТЕ О ЊОЈ КО' ДА ЈЕ ЕБОЛА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монструмова фабрика

02.08.2020 19:09

Астра зенека убола својим финансијерима. Надам се на пут без повратка. Што не кажете да је Бил финансира?

Name

Ре

02.08.2020 19:21

"Они су управо пријавили занемарљиву зараду од 12,6 милијарди долара, коју су остварили сами у посљедњих шест мјесеци."

Name

Мирко

02.08.2020 19:42

Једном рјечју : зло .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 19:44

Свјетска олос. Нисмо толики идиоти да то дозволимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се убијамо

02.08.2020 21:31

Убијемо некога свога(дјецу) и наплатимо.?Олос нељудска,од похлепе и болесног ума це поцркати....

Name

гг

02.08.2020 19:51

све је то смисљено а ми цемо молити за вакцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 22:45

наравно ако будемо ћутали, као до сада. Забошће еугеничар свих пет доза. Народ и даље спава. Не види да му један наочарко одређује живот. Није што одређује, него што је својим поганим парама купио послушнике широм свијета да му помогну у еугеничарском подухвату. А њих ће се отрести на првој кривини, тако то иде у животу. Тих неколико доза вакцине са нано честицом формираће се у чип. КАд би се народ мало обожио, па читао свете оце, боље би видио, али више вјерује телевизору.

Name

БЛ

02.08.2020 20:48

у нормалним околностима истразивање вакцине траје 10 до 18 година, само задње фазе истразивања од реакције тијела, застите против вируса, до прегледа и одобравања производње мозе трајат од 5 до 9 година. а минимални троскови истразивања су око 500 милиона долара. овде се ради о мјесецима, само би луд преузео икакву одговорност за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто неце пристати

02.08.2020 21:17

Када је они неце примити, умјесто тога хоце витаминске од 1500 еура....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ме брига за компанију

02.08.2020 21:23

Крив је онај ко је склопио уговор и ако буде присиљавао некога да прими и то на било који нацин. Тај би добио сто је заслузио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста?!

02.08.2020 21:28

"Теорија" завјере?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгубљена свијест

02.08.2020 22:54

Ово зло може зауставити пробуђено човјечанство и Божја немилосрдност. Злочинци из сзо или убице, већ су припремили одштетни фонд за мртве. Они већ знају да најкасније послије 4 године од вакцине, стижу сигурни мртви. Вакцина без гаранције за болест која ни теста нема, брзином свјетлости треба бити на руци људи ове планете. А гдје је план од неколико шприцања? Који спонзое сладострасно најавлује и облизује се на помен мртвих? Вјероватно првоубоденим, кад дође до нус појава, иде друга, трећа и тако...док не угледају како им рука свијетли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма тп је опста трка

03.08.2020 06:52

Ко прије зграбити лову, на несреци подметнуте цовјецанству....

Name

Хи

03.08.2020 13:22

Па због цега требамо вакцине,за које нико не одговара?Боље маске носити,него јос,ко зна какве вакцине примити.Болесно.

ОДГОВОРИТЕ