Јединствено тржиште западног Балкана добра идеја, али још без помака

На посљедњем видео-самиту лидера западног Балкана поново је отворена прича о јединственом економском простору, који је како сматрају економисти неопходан, међутим питање је колико је реалан с обзиром на политичка дешавања, а и посљедња затварања граница због вируса корона.

Босна и Херцеговина 31.07.2020 | 07:05
Јединствено тржиште западног Балкана добра идеја, али још без помака

Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, рекао је да је регионална економска интеграција снажан покретач ка чланству у Европској унији те да кључни приоритет земаља западног Балкана треба да буде стварање регионалне економске зоне која ће омогућити развој привредних капацитета, економски раст и стварање радних мјеста.

Економисти сматрају да мале земље и економије каква је БиХ, али и већина земаља западног Балкана, појединачно немају шта да траже на тржишту Европе и свијета те да економска логика каже да треба да се увезују, заједнички раде и наступају на већим тржиштима.

"Прије смо имали јединствен економски простор и сада имамо предимензиониране капацитете и треба нам веће тржиште. На милион људи не можеш да развијеш озбиљан субјект и да би се достигла бржа конвергенција са земљама ЕУ треба нам већи извоз, а то се може преко заједничког економског простора, и на крају крајева у том правцу иде и глобализација", рекао је за "Независне" Саша Стевановић, економиста и аутор књиге "Економски живот Републике Српске: 20 година ризика и награда".

Он наглашава да је регионално повезивање добра економска прича која је у интересу и Европске уније која је то показала кроз прављење ЦЕФТА јер је регионализација потребна, па чак и неопходна малим системима какви су у земљама западног Балкана.

Први конкретан потез у смјеру регионалног повезивања могла би бити заједничка регионална комора коју је најавио Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије, који је истакао да би она окупљала свих шест националних комора и представљала око 400.000 предузећа.

Он је рекао да би у оквиру те регионалне привредне коморе био формиран пословни савјет западнобалканске шесторке, који би пратио напредак у отклањању препрека за успјешније привређивање у региону, а у којем би били власници и менаџери 12 највећих компанија из цијелог региона.

"Ми сами у региону морамо да преузмемо одговорност, не чекајући сигнале из Берлина и Вашингтона", рекао је Чадеж указујући на значај политичке подршке чвршћим регионалним интеграцијама.

Управо је политика највећа препрека стварању јединственог економског простора западног Балкана које би подразумијевало слободно путовање робе, људи и услуга, без задржавања на границама и беспотребних бирократских процедура, али и противљење појединих земаља и њених привредника.

"Та прича је политичка и траје већ годинама, а мало тога је урађено. Неке ствари су помјерене, али веома мало јер нису сви искрени. Ми морамо штитити себе. Та прича о повезивању одговора великима и БиХ тиме не би добила ништа јер ми смо малени, неразвијени и морамо наћи начин да заштитимо нашу домаћу производњу, а то сигурно нећемо отварањем њеног тржишта за сву робу из региона", рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине.

Иначе, у октобру прошле године Александар Вучић, предсједник Србије, Зоран Заев, премијер Северне Македоније, и Еди Рама, премијер Албаније, потписали су декларацију о намјерама успостављања малог Шенгена између ове три земље.

Циљ те декларације је да се помогне да читав регион западног Балкана почне да функционише на четири кључне слободе Европске уније, а то су слобода кретања капитала, робе, услуга и људи, међутим до данас по тој декларацији мало шта је урађено, а роба, људи и услуге и даље наилазе на препреке у виду граница и бирократије.

(Независне новине)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

31.07.2020 06:01

Жао ми је што то морам овако рећи али Тегелтија је морон. Идеја "заједничког тржишта" је већ жива али само за интерес "лијепе њине" која је повлаштена на "заједничком тржишту" и својих се повластица неће одрећи. Није Тегелтија а посебно режим у Р. Српској дорастао тој теми. О осталима нећу говорити а ни у Србији , по том питању , није боље него у Р. С.. За ово што пишем постоје бројни докази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де процитај

31.07.2020 09:22

Хр неце ни бити у том мини Сенгену они су у еу вец не треба им запасни Балкан

Name

Андриц

31.07.2020 06:14

Дабогда ниста не договорили.Имали смо једну дрзаву,није функционисало,засто би сад правили неку сарадњу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Андриц

31.07.2020 07:41

Требаце друзе година да схватис да не мозе другације. Да мозе било би свима боље зар не? Као појединци Еx Yу дрзаве не могу опстати саме економски. Замисли 51 Америцка дрзава кад би се одвојила једна од друге, ста би се десило?!

Name

Андриц

31.07.2020 10:31

Ти си ту у праву,ја се слазем,али засто се једна по једна дрзава онда одвајала од СФРЈ.Сад нек се боре сами са собом,никакве сарадње ту не треба дозволити,храните се национализмом...

Name

Скептик

31.07.2020 06:33

Па имали сте заједнички тржиште у Југославији па вам није ваљало. Шта сад хоћете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са којим људима?

31.07.2020 07:34

Овим сто сада владају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

31.07.2020 07:40

Код нас свака сједница успије и само се слави да је заврсена и кад је следеца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

31.07.2020 09:58

Никада висе заједницка дрзава.Ни под којим условима.Увоз из околних земаља системом реципроцитета и то по строгим контролама.Доста нам је Сапоние,Краса.Забранити да компаније из окрузења купују домаце фирме,гасе их и тако униставају конкуренцију.Два пута је била једна дрзава,оба пута смо били доњи.Никада висе

ОДГОВОРИТЕ