Злочин без казне: Године пролазе, ране остају

На данашњи дан 1992. године на превоју Рогој убијено је дестине српских цивила који су се, након пада Трнова, у збјегу повлачили према Калиновику. Страдало је и више стотина бораца који су им помагали у евакуацији.

Вијести 30.07.2020 | 21:07
Злочин без казне: Године пролазе, ране остају

По броју жртва палих у одбрамбено-отаџбинском рату Трново је најстрадалнији град у Републици Српској. Из ове општине, у којој је прије рата живјело око двије хиљаде Срба, погинуо је 131 борац, а убијен је и 101 цивил. До данас за та убиства нико није осуђен.

„Тренутно се на суду води процес против Едхема Годњака и осталих. Породице страхују да нико неће бити осуђен за њихову патњу“, каже Горан Тимотија из Организације породица погинулих бораца и несталих цивила у Трнову.

Дјеца, жене и стаци убијани су у својим кућама, али и у збјегу, који се преко Рогоја повлачио према Калиновику. Бранећи српску нејач из Трнова гинули су и борци из других дијелова Српске, међу њима и 17 припадника Гатачке бригаде.

„Поносан сам што смо бранили Републику Српску и што она постоји. Нажалост, не оваква каква је данас, јер се за ову нисмо борили. Смета ми што се не цијене борци, који су створили ову државу, пролили своју крв“, прича демобилисани борац Гатачке бригаде Мирослав Вуковић.

У Републици Српској данас је без посла преко 10 хиљада демобилисаних бораца и скоро двије хиљаде дјеце погинулих бораца. Руководство општине Трново тврди да они немају тих проблема.

„Имамо најмање проблема кад је ријеч о броју запослених у односу на број становника. Радно способних нема пуно, али они бирају послове, неће нико у приватну фирму, више воле да узму метлу и иду у општину“, каже начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

Са оваквим ставом не слаже се предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић. Каже да је однос према борачким категоријама срамота оних који се данас представљају као заштитници Републике Српске.

„Република Српска нема будућности и неће је бити ако те категорије буду заборављене, а неборци, који не знају ни шта је Трново, руководе и одређују наш статус. То не може тако“, каже предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Лучић подсјећа да у Трнову, једној од шест градских општина, данас живи једва хиљаду Срба. Поручује да, ако желимо да  сачувамо Републику Српску, морамо сачувати и народ који живи на њеној територији.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

30.07.2020 19:18

било је зртава на свим странама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.07.2020 19:21

Насе политуцаре ово незанима. Ако и некада обидју спименике погинули бораца. То само да се виде. Сто нису условили савјет министара док се сви злицини у сва три нареда прво да се ресе. Вас само паре занимају и хоскате нареде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново

30.07.2020 19:41

На данасњи дан погинуло је и стотине бораца који су помагали цивилима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре трново

30.07.2020 21:06

Је ли сигурно да су тих страдали борци помагали само цивилима??? Ста казу са друге стране?

Name

Удовица

30.07.2020 20:20

131 борац и 101 цивил ???! А зликовци који су починили овај страшан злочин слободно долазе, бораве и пролазе кроз Трново! Тузилаштво, полиција и власт ово нијемо посматрају.Надам се да ће их до наредног парастоса стићи рука правде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.07.2020 04:09

Драга удовице теби је бас пала касика у мед млада остала удовица ,пистоље цистила пензију добијала и за Додика гласала!

Name

Учесник!

31.07.2020 07:38

Неко рече дјеца палих бораца бирају посао, радије би за метлу у општини него посао код приватника. Паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ