Има ли спаса или нам пријети економски суноврат

Економске посљедице пандемије коронавируса тек ћемо осјетити, сматрају стручњаци. Туризам већ мјесецима скоро и да не постоји, све што се веже уз њега на путу је да доживи исто. Радници и њихова права не постоје. Пријети ли нам економски суноврат?

Вијести 30.07.2020 | 20:00
Има ли спаса или нам пријети економски суноврат

Нас је ово мало је рећи упропастило", рекао је један музичар на скупу у Сарајеву.

Још један у низу протеста на улицамаСарајева. Овога пута, угоститељи и музички радници траже спас за свој посао. Скраћење радног времена угоститељских објеката за њих је знак да ће њихови радници на улицу, а кључ у њихову браву.

"Нити можемо да радимо, нити знамо куда ћемо. Ако овако настави још мјесец дана, мораћемо да одјавимо све раднике и све пословне јединице, јер негативно послујемо и трпимо већ пар мјесеци", рекао нам је Адил Шурковић, угоститељски радник.

"Неизводљиво је и газдама да нас плате, ни они да нешто зараде, ни ми да зарадимо. Значи, тотална пропаст", истакао је Данијел Џафић, музички радник.

"Наш је захтјев да се омогући рад угоститељским објектима без ограничења радног времена, наравно уз поштовање препорука и заштите здравља, затим да Федерална влада преузме обавезу издржавања свих угоститељских радника, односно свих радника у услужним дјелатностима који су остали без посла ове године", изјавио је Горан Веселиновић, правни заступник угоститељских радника.

"Владе, све и једна - кантоналне, ентитетске и наравно државна. Јер ту су заштићени, кажем ко бугојанске мечке", навела је Светлана Ценић, економистица.

Проблем са функционисањем БиХ, али прије свега економском стабилности у доба короне, очигледно ће потрајати. Све оно што се доноси у вријеме пандемије, није добро. Од корона закона до Измјена закона о раду у ФБиХ.

"Привреда, радници... Радници су потонули. Ми причамо о неким радничким правима. У Федерацији доносе такав Закон који каже, привременог је карактера док траје пандемија. Шта ћемо ако пандемија траје три године? Који ми не гарантује никакав стандард и било шта. И не чине то за послодавце како се мисли. Мисли се да су послодавци то излобирали.То није тачно. Послодавци би били најсретнији да имају тржиште, да производе, да имају добе раднике и да то све, како би се то код нас рекло, ферцера", коментарисала је Ценић.

"Ја сам против тога да све иде преко леђа радника. Када погледамо друге државе, када погледамо у Њемачкој нпр. држава вам одмах ускочи уколико вам падне приход, то се зове 'куртз арбеит'. У овом случају су они плаћали 2/3 бруто плате и тако може послодавац опстати. Међутим, ми са овим што смо добили од Федералне владе, не можемо задржавати запосленике", коментарисала је Сњежана Копрунер, Удружење послодаваца ФБиХ.

За то вријеме, буџети који се усвајају крпе буџетске рупе. Служе за плате, а развојну функцију немају ни данас, како ни јуче.

"Ја се не сјећам неког буџета који је био реформски, који је био усмјерен ка економији, грађанима БиХ. Мање или више сви наши буџети су такви да је њихова сврха да се хране новце и одржава овај монструм од администрације", нагласио је Денис Чаркаџић, политички аналитичар.

Тај монструм ће јести још мало новца, док не дођу на наплату сви кредити ММФ-а који су се дизали претходних година, управо за његову исхрану. И када дође на наплату, сматрају аналитичари, опет ће радници и грађани БиХ бити ти који ће испаштати због истих кредита.

(Н1 / БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Романија

30.07.2020 18:13

Економски суноврат боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

30.07.2020 18:43

Да политицари и незналице нису видили бригу о вирусу. Вец би код нас било боље. Лопове је само набавка занимала и показивање силе. Док су они дернецили,играли фудбал и правили скупове. Касније народ крив.

Name

Мали мрав

30.07.2020 19:47

Најмање кукају они који увијек имају најмање. Њима је (тј.и мени) исто и прије и са короном . Без посебног таласања. Платимо све режије остало на храну.

Name

Ре Романија

30.07.2020 22:29

Суноврат био давно!!!

Name

Лепи мица

30.07.2020 18:27

Ста мозе горе јос да се деси у овој дрзави ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

спас

30.07.2020 18:29

нема спаса ! Да није било Алије и златних кашика, спаса би било ? Yугославија наша земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко

30.07.2020 19:02

Да није криминала и национализма излаз би се насао

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринута

30.07.2020 19:04

Ми смо вец у колапсу само слијепци невиде.Туку де цланови странака измедју себе а немају ни марке у дзепу,тако И треба када смо паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.07.2020 19:33

ускоро це додик отпјеват 'растајемо се ми, вјеруј није ми зао, ста цу ја ту, инцко је реко тако'. и правац москва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.07.2020 19:37

На јесен слиједи пакао, у виду масовних отпуштања, протеста и масовног одласка народа у иностранство. Чим прође Корона, овдје ће се све распасти, с обзиром да је и мимо Короне овдје је стање на ивици потпуне катаклизме, док сада након Короне ситуација је већ катаклизмична, само се још чека, да судија одсвира крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.07.2020 19:40

Скините сунцанице и торбице драге газде, па се полако хватајте тацне доста сте и ви глумили. ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

30.07.2020 20:11

Ал када баја доведе цецу "ал капоне", а успут дође и наркодилер Дјукановић мило из ЦГ, биће пара на све стране. Људи спаса нам нема. Само да знате да дно не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

30.07.2020 20:12

У другим земљама овако , у другим земљама онако па људи те друге земље имају једну Дрзаву ,једну владу итд .па ми морамо прво да зарадимо за једанест влада па јели нама никад неце доци из кузице у главу,ма ја немам висе снаге ни да нас залим , али зато владе имају снаге да нас ебу како хоце и нека раде бар они ,мозда нам и буде лијепо само се опустите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи мица

30.07.2020 21:16

Боље пропаст него да нас овако воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

31.07.2020 16:40

Моја подршка радницима ФБиХ

ОДГОВОРИТЕ