Хоће ли се спорни респиратори користити у БиХ?

Институт за метрологију Босне и Херцеговине доставио је Агенцији за лијекове и медицинска средства и Федералној управи цивилне заштите мишљење о усаглашености вентилатора АЦМ 812А, Бејинг Аероспаце, Цхангфенг ЦО., Лтд., Цхина, пише "Ослобођење".

Босна и Херцеговина 30.07.2020 | 19:05
Хоће ли се спорни респиратори користити у БиХ?

Јесу ли вентилатори које је набавила Влада Федерације Босне и Херцеговине преко фирме „Сребрена малина“, у власништву Фикрета Хоџића, спремни за кориштење?

Како се наводи у документу, недостаје ЕЦ изјава о усклађености те је предложено да се Федерална управа цивилне заштите обрати произвођачу или иностраном контакту и затражи додатну документацију у вези с тим, јер постоји могућност да ће се та услуга наплатити од произвођача.

Ако се не жели утврђивати ​​класа и сврха на темељу изјаве о усаглашености коју је издао произвођач, тада би тај поступак требао бити довршен у складу с чланом 25. Закона о лијековима и медицинским производима.

Комисија за медицинске производе одговорна је за оцјену документације поднесене у поступку уписа у регистар медицинских производа, који немају одговарајућу ознаку ЦЕ, а ово је јасна директна надлежност за одобравање употребе медицинских производа у БиХ.

Између осталог, у овом документу наводи се и то како се поменути респиратори одраније користе у Србији.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ покренуло је истрагу о спорној набавци респиратора, али федерални премијер Фадил Новалић и суспендовани директор ФУЦЗ-а Фахрудин Солак, као и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић, негирали су било какве неправилности у вези с овим случајем.

Након што су сва тројица накратко била приведена, Суд Босне и Херцеговине одобрио је накнадно да се бране са слободе.

Осим њих, осумњичен је и директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак.

Сумњиче да су злоупотријебили службени положај и да је фирма "ФХ Сребрена малина" добила овај посао упркос томе што се не бави набавком и продајом медицинских средстава.

Тужилаштво је накнадно саопштило да набављени респиратори не одговарају за употребу у интензивној њези.

(Ослобођење.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Романија

30.07.2020 18:14

Наравно да хоће. А засто не би мајкети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2020 18:45

Хице као вентилатор а не респиратор.

Name

Нека

30.07.2020 20:00

Бил ти вентилатори могли ваљати сад док су ове врућине?Штета да пропадају