Рад у Њемачкој: Осморо у соби, краду нас

Неколико клаоница и пољопривредних имања у Њемачкој су у посљедње вријеме постали жаришта ширења корона-вируса. Разлог су лоши услови у којима раде и станују њихови радници. Политика најављује оштрије контроле.

Свијет 29.07.2020 | 21:29
Рад у Њемачкој: Осморо у соби, краду нас

"Никад више нећу доћи у Њемачку. Ни на одмор, ни у посјету. Ни по коју цијену!", Маријана Костеа је два мјесеца радила на једном сеоском имању у Баварској.

И није више издржала. Неплаћени прековремени сати. Прљави смјештајни капацитети. Без заштитних мјера против короне.

"Нисам хтјела да прихватим да нас осморо спавамо у једној соби, да осам људи дијели једно купатило, а 30 - једну кухињу", прича за Деутсцхе Wелле (Дојче веле - ДW) сезонска радница из Румуније.

У једном минибусу са осам сједишта свако јутро би се 14 или 15 особа превозило на поље на којем се радило, а увече се враћају "кући", прича она.

Правила заштите од короне у Њемачкој уствари изгледају сасвим другачије - и требало је да важе и за источноевропске сезонске раднике.

Маријана Костеа је само један случај. Протеклих недјеља и мјесеци су бројни источноевропски радници скупили довољно храбрости да јавно говоре о немогућим условима рада и живота у немачким предузећима - у месној индустрији, курирским фирмама, у сектору његе, на грађевини или у пољопривреди.

То је ситуација која је, како признаје и савезни министар рада Хубертус Хајл, већ одавно позната: "Корона је Као лупа - због ње видимо и ствари које већ и раније нису биле у реду", рекао је Хајл на конференцији за новинаре у Берлину.

Радници код Тениса

А о тим "стварима" за ДW прича и Алекс Б. Он жели да остане анониман. Боји се могућих репресија. Двије године је радио у погону Тениса, највећег њемачког произвођача меса: "Они су нам крали радне сате. Умјесто осам сати плус 45 минута паузе, радили смо и по десет до 13 сати дневно. Послије тога си готов, па и психички."

"Они" - то су предузећа код којих је формално запослена већина источноевропских радника. И Румун Алекс Б. није потписао уговор директно с Тенисом, већ с једном фирмом која 'посредује' стране раднике. То је била једне екстерна фирма која је у кланици преузела један дио производње. Ти радници нису запослени под истим као запослени у кланици, већ под условима коопераната. Одговорност за радне услове тако сноси тај кооперант - а не њемачки произвођач меса.

Већина тих људи заправо није плаћена на темељу одрађеног времена, већ по унапред дефинисаном учинку. А ту количину посла једноставно није могуће завршити за осам сати. То је систем израбљивања, каже Алекс Б. А ко против тог састава просвједује, брзо остане без посла", њемачка правила рада у тим условима не вриједе, прича Алекс.

А нема практичкно ни заштите од короне - преко 1.500 од укупно 7.000 запослених код Тениса у мјесту Реда-Виденбрик било је почетком јуна позитивно на ковид-19.

За комплетну регију Гитерсло био је проглашен нови Локдаун. И сад Државно тужилаштво води истрагу против Тениса као и чиавог низа подизвођача - због сумње да су кршили Закон о заштити од заразних болести.

Систем подизвођача и посредника, који су често земљаци источноевропских радника, изгледа као нетранспарентна мрежа коју је тешко контролисати.

" Зар у социјалној држави као што је Њемачка не може да се редовно контролише по каквим условима раде и у каквим су условима смештени ти људи? Теоретски – да", каже Маријус Хангану из пројекта "Поштена мобилност". Он је рођени Румун и у име њемачких синдиката савјетује сезонске раднике из југоисточне Европе.

За провјеру тих услова је задужена њемачка царина, односно Завод за јавно здравство, каже Хангану. Али контроле не протичу увијек успјешно. Као примјер наводи Баварску.

"Три царинске контроле су биле најављене. Занимљиво је да и у једној таквој институцији као што је царина постоји цурење таквих информација", рекао је.

И то нема везе с неком регионалном дирекцијом царине, већ са вишим управним нивоима на којима се све те информације и прикупљају, додаје Хангану.

То је прилично тешка оптужба. ДW је упит о томе послао и Генералној управи царине, питали су јесу ли им познати случајеви да је неко најавио контролу од стране цариника.

Добили су кратак одговор: "Немамо о томе никаквих сазнања!"

Вијести о порасту броја случајева заразе корона-вирусом на сеоским имањима и у клоаницама приморале су политичаре на доношење одређених мјера.

 Од 1. јануара 2021. уговори о запошљавању радника преко подизвођача требало би да буду забрањени - бар у месној индустрији. А то конкретно значи да убудуће у највећим њемачким клаоницама неће бити запошљавања туђих радника. Министар рада Хајл је предложио нацрт закона о којем би у Бундестагу требало да се расправља послије парламентарне љетње паузе.

Зашто се те мјере не спроводе и у другим областима у којима постоје слични проблеми?

На то питање Хубертус Хајл још није конкретно одговорио: "Имамо и друге области, ради се о контроли заштите на раду. Ми ћемо пооштрити обавезујућа правила да бисмо могли интензивније да надзиремо угрожена подручја",  то је био министров одговор на питање.

Корона као шанса?

Једно актуелно жариште короне у Баварској поновно је у изнијело у жижу јавности дискусију о слабим мјерама заштите и недостатку контрола. На једном пољопривредном имању у Мамингу (код Штраубинга) више од 170 (од 500) сезонских радника позитивно је тестирано на ковид-19 и комплетна фарма је стављена у карантин. Већина сезонских радника је из Румуније, неколицина их је из Бугарске, Мађарске и Украјине.

"Свјесно кршење хигијенских концепата и важећих правила је један од разлога за масовне инфекције", рекао је баварски премијер Маркус Зедер на конференцији за новинаре у понедјељак.

Он је затражио оштрије контроле "током дана и ноћи", а оне би требало да буду ненајављене. У случају кршења важећих правила хигијене, казне би требало да буду бити повећане са садашњих 5.000 на 25.000 евра. Осим тога, најавио је баварски шеф владе, сви сезонски радници у тој савезној покрајини требало би да буду тестирани на корону. Није искључио ни могућност увођења локдауна за комплетан регион у којем се налази то имање.

(Дојче веле)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МИЛАНКА

29.07.2020 19:41

КАКО КАЗУ НЕРАДНИКУ НИКО НЕМОЗЕ УГОДИТ НЕМА ПАРА БЕЗ ЗНОЈА ГОСПОДО МОЈА НЕРАДНА НИСИ ТИ НАУЦИЛА КОД СВАБЕ ДА РАДИС А ВОЛИС ЊЕГОВЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

29.07.2020 20:01

Постоји разлика измедју рада и израбљивања! Ако се ради цео дан онда сати морају бити плацени. Због таквих ставова је господјо и била ревулуција,јер су људи радили по 12-16сати. Оцигледно је да је потребна јос једна.

Name

Неутралан

29.07.2020 20:12

Баба о'лади.Нико није заслузио да се према њему опходи као према зивотињи.

Name

Старлета

30.07.2020 04:02

Тезак је зивот у њемацкој сви те натезу а нико те не .ебе

Name

Министар

30.07.2020 04:35

Смао идиот и незналица мозе реци да је нерадник неко ко на послу буде 12-13 х.

Name

Одговор

30.07.2020 04:53

Па госпођо драга, ниси морала да прихватиш такав смјештај, јер постоје хотели тј зграде са собама за самце - додуше то кошта, нпр у Минхену 500 Еура! Али наравно, не можеш се и стиснути, и п*днути!

Name

За Мима

30.07.2020 04:56

Да су те газде хтјеле тако да плаћају, онда су могли и својих Шваба да нађу за раднике, па нису морали доводити Румуне и друге биједнике из "трећих земаља"!

Name

Румуни

29.07.2020 20:21

...би да млади и јаки сједе по улицама и просе... Шведска их је пуна. Зар је хришћански не радити и кукасти не друге хришћане који вам.прузају уточиште? Румуни, Румуни, срамотите православље! Требали сте у ваше цркве да се помолите, извинете се Њемцима и почнете да живите као прави хришћани! Тражите посао!!! Млади и јаки сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гокс Мüнцхен

29.07.2020 21:42

израбљују раднике, то факт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.07.2020 04:53

Мене нико не израбљује нити тјера да радим и будем овде колко год радим све је плацено у бобу! Плацен је рад а не нерад!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ристо

30.07.2020 08:39

То су криви нерадници сто посредују код запосљавања. То нераде само Румуни то раде све фирме са Балкана које саљу раднике вани. Нас фирма из Лактаса слала је јаднике у русију ибез Визе и људи су се мрали крити од полиције.У Мüнцхену су улце пуне просјака из румуније аа свака се куца позна гдје станују наси јер ту је поред 1 звонцета бар 3 имена па цак и на цирилици! Сретан Боравак у Њемацкој и све је то боље него код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттви

30.07.2020 08:42

Јој када доду ови наси из Њемацке па поцну супљу како они зиве зиве алу линбургу боље ми је овдје 700 км него тамо 2000 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

30.07.2020 15:40

има нас и који лаземо од родјена, аили и ти тако , Ко зна и хоце да ради и знау њемацкој мозе да зиви и заради паре и то лако и са мало труда.