ШОКАНТНО: Девојка алергична на УВ зраке мора да носи НАСА кацигу!

Једна девојка из Марока са ретким генетским стањем, због ког је алергична на УВ зраке, мора да носи кацигу за астронауте како би сачувала своју кожу.

Занимљивости 29.07.2020 | 15:23
ШОКАНТНО: Девојка алергична на УВ зраке мора да  носи НАСА кацигу!

Фатима Газаоуи (28) из Марока имала је само две године када јој је дијагностиковано ретко стање коже, "xеродерма пигментосум", након што су родитељи приметили пеге на њеној кожи.

Фатима лако изгори чак и кад је суморан дан, има пеге на телу, видљиве знакове суве коже и старења.


Због овог стања Фатимин дан почиње увече, ретко излази напоље и није била напољу на дневном светлу дуже од 20 година а да не стави заштиту од сунца, као што су рукавице и кацига, коју зове "НАСА маска".

Фатима мора да носи и заштитну крему са фактором 90 коју наноси сваких сат времена како би била сигурна да је заштићена, а код куће на прозорима има и специјалан УВ филтер.

Због свога стања имала је проблема током одрастања, а у школу је престала да одлази са 13 година.

Са 16 година Фатима је истраживала своју алергију и открила да може да резултира прераном смрц́у и док ју је то испрва уплашило, што је више знала за своје стање, постајала је јача.

Њен циљ сада је подигне свест о свом стању и нада се да ће дељењем своје приче показати другима да могу да живе иако болују од ове болести.

До сада је имала 55 операција како би се уклонили забрињавајући делови око очију, језика, носа и на глави.

За сада не постоји познат лек за лечење овог стања, а према неким подацима у Великој Британији само 70 посто пацијената са овим стањем доживи преко 40 година.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар