"Већина тестирања на корону је потпуно бесмислена"

Дуго чекање на резултате већину тестирања на корона вирус у Сједињеним Држава чини се потпуно бесмисленим и промашеним, изјавио је Бил Гејтс за ЦНБЦ.

Свијет 29.07.2020 | 10:55
"Већина тестирања на корону је потпуно бесмислена"

Већина тестирања на корона вирус у САД је потпуно бесмислена, јер људи морају дуго да чекају на резултате, истакао је амерички милијардер и филантроп.

На већину резултата чека се дуже од 48 сати, а такво тестирање је потпуно промашено, сматра Гејтс.

Амерички предсједник истакао је повећање обима тестирање на корона вирус у САД, на чему би, како Трамп напомиње, овој земљи могао читав свијет да позавиди.

Међутим, вријеме које је проведено да прође до тренутка добијања резултата исувише је дуго да би било од помоћи у заустављању ширења вируса, наводи ЦНБЦ.

Лабораторије широм земље заостају у издавању резултата тестова на корона вирус због пораста броја оболелих. Многи пацијенти на резултате чекају неколико дана до једне седмице, саопштено је из двије највеће лабораторијске дијагностичке компаније у земљи.

Просјечно вријеме чекања на резултате тестова је преко два дана за пацијенте највећег приоритета, речено је из компаније Квест дајагностикс (Qуест Диагностицс), док код свих осталих прелази седам дана.

Бил Гејтс истиче да тестови на чије се резултате чека више од три дана, понекад и до седам, не би требало да коштају ни долар.

– То је сулудо – рекао је он.

Оснивач Мајкрософта истиче да је потребно направити приоритете и да би припадници сиромашних слојева друштва који су под највећим ризиком резултате требало да добијају у року од 24 сата.

Неадекватно тестирање на корона вирус осујетило је напоре да се спријечи ширење заразе у земљи још од када је потврђен први случај у јануару.

Обим тестирања је у међувремену проширен на преко 738.585 тестова у дану, колико је износио у јулу према анализи коју је спровео ЦНБЦ, знатно више него у априлу, када је тај број износио преко 174.000. Ипак, проблем чекања на резултате и даље спријечава да тестирање оствари свој пун ефекат.

Надлежне институције упорно бране тестирање у земљи. Из министарства здравља наводе да је просјечно време чекања на резултате нешто преко четири дана за ПЦР тестове, као и да постоје брзи тестови који могу да дају резултате у свега неколико минута, али који нису толико поуздани.

У САД је од почетка пандемије корона вирусом заражено близу 4,5 милиона људи, док је од последица ЦОВИД-19 преминуло преко 150.000 обољеллих.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

29.07.2020 10:13

А шта један преварант и муљатор има са тестовима за корону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морталес

29.07.2020 11:53

Има циљ.

Name

Гејт је Србин

29.07.2020 13:15

...као и сви свијет сто је српски... Мрцине, сиктер! Појма ви немате. Вратите се у црквене рупе и не излазите из њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

29.07.2020 16:23

Још у фебруару о. г. Трумп је рекао:"Пустимо то (вирус) да опере земљу." И најавио ако умре 200.000 људи да неће бити страшно. Други 'бисер' је био са клорокином и изјавом 'ако се људи мање тестирању, бит ће мање заражени. Догодит ће се у новембру, ако иде епидемија овим темпом да ће бити предсједнички избори, цца 200.000 мртвих и најављено цјепиво. Онда је тестирање стварно бесмислено јер карантена и изолација док сви чекају резултате избора, теста и вакцине је најбоље средство против епидемије.

ОДГОВОРИТЕ