Грађанима БиХ и Србије за улаз на КиМ потребан тест

Влада самопроглашеног Косова усвојила је у уторак нове одлуке у оквиру мјера против ширења вируса корона, а према којима ће грађанима из централне Србије, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ бити потребан тест на ковид-19 за улазак, преноси Коха.

Регион 29.07.2020 | 08:28
Грађанима БиХ и Србије за улаз на КиМ потребан тест

Грађанима је забрањено кретање од 22.30 до 5 сати ујутро изван домова у Приштини, Призрену, Пећи, Подујеву, Ðаковици, Урошевцу, Липљану, Глоговцу, Вучитрну, Јужној Митровици, Гњилану, Косову Пољу и Штрпцу, преноси Косово онлајн.

Маске ће бити обавезне у свим активностима изван кућа и станова, као и на физичкој удаљености мањој од два метра у заједничким просторијама. Послодавци су дужни да створе услове да се та раздаљина примјени у радном окружењу.

Такође, забрањена су окупљања више од пет људи, као и јавна окупљања, укључујући породичне свадбе и весеља.

Забрањене су и рекреативне, културне и спортске активности.

Дозвољени су само фитнес, затворени базени и индивидуални спортови.

Јавни превоз мораће да ради са пола капацитета у погледу броја путника.

Јавним здравственим установама препоручује се смањење мање важних услуга.

Као дио мјера, предвиђено је отварање јавних и приватних вртића послије процјене и надзора од стране локалних власти, у складу са Приручником за заштиту од ширења вируса корона.

За сектор угоститељства се наводи да је њихова активност забрањена послије 22.30 часова, али после овог времена могу радити на отвореном, поштујући удаљеност од два метра између столова и уз услугу "за понијети".

У оквиру ових мјера такође је наведено да ће бити забрањено физичко учешће грађана у свим вјерским обредима.

Нове мјере за сузбијање ширења вируса корона не укључују једнонедјељну самоизолацију грађана самопроглашеног Косова који се враћају из региона, односно из централне Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Црне Горе. Да приједлог за самоизолацију није ступио на снагу, за ТВ Кљан Косова потврдио је савјетник премијера приврмених приштинских институција Џавит Бећири.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маx

29.07.2020 06:31

Нема ту ниста спорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

29.07.2020 09:48

Па ко сад у ово вријеме иде на Косово, треба га добро истестирати!

ОДГОВОРИТЕ