На шта Додик, Џаферовић и Комшић троше новац

Ревизори су констатовали да плате у овој институцији за два замјеника главног секретара још нису усклађене са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, а о чему су писали у ревизијским извјештајима из ранијих година.

Босна и Херцеговина 28.07.2020 | 22:58
На шта Додик, Џаферовић и Комшић троше новац

Предсједништво Босне и Херцеговине, као највиши колективни орган извршне власти, требало би да буде  примјер другима у извршавању и поштовању законских процедура. Међутим, то није тако, показао је нови годишњи финансијски ревизорски извјештај, који је урадила Канцеларија за ревизију институција БиХ, а у којем су уочене слабости у функционисању унутрашњих контрола у овој институцији.

При правдању одређених расхода, који се односе на функционисање канцеларије официра, поново је уочена неправилност, иако су ревизори у претходном Извјештају скренули пажњу управо на овај проблем.

Утврђено је да се код правдања путних трошкова и репрезентације не прилаже потпуна документација, те из овога разлога није исправно извршен обрачун дневница за службена путовања, пише Слободна Босна.

ПЛАТЕ, СТИМУЛАЦИЈЕ, АНГАЖМАНИ

Ревизори су констатовали да плате у овој институцији за два замјеника главног секретара још увијек нису усклађене са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, а о чему су писали у ревизијским извјештајима из ранијих година.

Неправилности су уочене и код исплате стимулација, за које је из државне касе потрошено 32.753 КМ.

Ревизори су навели да су се стимулације исплаћивале готово сваки мјесец и особљу које је било у чланству комисије за јавне набавке.

„С обзиром на то да је провођење процедура јавних набавки редован посао у раду Предсједништва,  те се проводе стално током цијеле године и претежно у радном времену, сматрамо да обављање ових послова не може бити предмет сталног награђивања запослених“, навели су ревизори.

Упркос вишегодишњим препорукама ревизора, Предсједништво није предузело значајније активности, те су и даље прављене неправилности код склапања уговора о дјелу. Склапани су послови везани за одржавање оперативног система, економско-финансијски послови, протоколарни и административни послови, те послови савјетника за међународне уговоре.

С обзиром на то да је ријеч о пословима који су сталног карактера и пословима који су одређени Правилником о унутрашњем уређењу Секретаријата Предсједништва, ангажман сарадника за наведене послове није био потребан. Међутим, у 2019. години ови послови грађане су коштали најмање 80.000 КМ.

Осим наведеног, путем уговору о дјелу ангажоване су и двије особе које су претходно биле запослене у Секретаријату, а које су стекле услове за пензију.

„Сматрамо како је пракса ангажовања особа путем уговора о дјелу нетранспарентна и неприхватљива за јавни сектор, нарочито кад се ради о ангажману на дуже временско раздобље на пословима који имају карактер радног односа“, кажу ревизори, појашњавајући да би овакав ангажман био оправдан у изузетним случајевима, и то за послове који се јављају повремено.

СЛУЖБЕНА ВОЗИЛА

Предсједништво је поново било расипно и код употребе службених возила, за шта је потрошено 411.011 КМ. Највећи трошкови односе се на гориво (184.183 КМ), поправак и одржавање возила (123.105 КМ) и набавку ауто-гума (40.370 КМ).

Констатовано је да Предсједништво располаже са 37 возила. За потребе калцеларије чланова Предсједништва коришћена су 22 возила, док су преостала возила коришћена за потребе Секетаријата. Такође, увидом у анализу постојећег возног парка утврђено је да пет возила која су у лошем стању и мало се користе треба у наредном раздобљу продати, а од оствареног прихода од продаје купити једно ново возило. Продаја наведених возила планирана је у овој години.

Ревизори су уочили и да се путни налози не попуњавају за сва возила на начин дефинисан интерним правилником. Такође, поновно су уочени и високи трошкови одржавања појединих возила, а одређена возила прелазе релативно мале километраже током године.

ЗАПОШЉАВАЊЕ И ЈАВНЕ НАБАВКЕ

У Предсједништву су током 2019. године попуњавана радна мјеста без конкурса, а  радни односи се заснивају на одређено вријеме до истека мандата чланова Предсједништва.

Неправилности је било и у процесу јавних набавки, а финансијски најзначајније набавке односе се на набавку горива у укупној вриједности од 227.800 КМ и набавку услуга текућег одржавање возила, у вриједности од 214.400 КМ.

„Процедуре избора најповољнијег понуђача за набавку горива, авио-карата, текућег одржавања возила, канцеларијског материјала, ауто-гума, услуга пружања штампарских и протоколарних услуга, набавку техничке подршке и најма опреме, прања возила и испоруку штампе су понављане и више пута“, кажу ревизори. Као разлози поништења набавки из расположиве документације наведени су пропусти у самој тендерској документацији, те су набавке према потребама, вршене од раније изабраних добављача.

ИМЕНОВАЊА

Проведеном ревизијом утврђено је и да су грешке прављене код именовања амбасадора. Прецизније, не провјеравају се услови које особа мора испуњавати како би могла бити именована за амбасадора. Ти услови односе се на држављанство БиХ, стручну спрему, знање језика и потврду о невођењу кривичног поступка.

„Оваквим поступањем Предсједништво се излаже ризику именовања амбасадора који не успуњава тражене услове“, закључују ревизори.

(СБ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ади

28.07.2020 19:01

За стимулације 32000??!Па ста их стимулису једва да се састану једном мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ади

28.07.2020 19:30

Изгледа да им плацају посебно да се састану.Не састали се даБогда

Name

Зоки

29.07.2020 10:19

Комсиц је цастан и принципијелан политицар , да њега нема ту, троскови би са Милокрадом били 300% веци!!

Name

Леви

28.07.2020 19:09

ЛУДЕ ДРЗАВЕ,НЕ ЗНА СЕ ГДЈЕ СЕ ВИСЕ ТРОСИ ,ИЛИ НА НИВОУ БИХ ИЛИ ЕНТИТЕТА,А САМО СЕ ЦЕКА КО ЦЕ ОДАКЛЕ ДА ДОНИРА СРЕДСТВА,ПОМОЦ СЕ ТРАЗИ СА СВИХ СТРАНА.ПА ЉУДИ ОПАМЕТИТЕ СЕ ВИДИТЕ ДА ЦЕ И ВАС И НАРОД БОЗЈА КАЗНА СТИЦИ КОРОНА ЈЕ НИСТА СТА ВИ РАДИТЕ.ПРОКЛЕТИЊО ЈЕДНА МОЗЕТЕ ЛИ СЕ ЗАСИТИТИ ЛУКСУЗА А ИЗАСЛИ СТЕ СВИ ИЗ ОПАНАКА ПРЕ ПАР ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.07.2020 05:36

Комшићу не губи даље свој углед и част код сва три народа БиХ, распусти то предсједништво ако можеш икако на неки начин у којем сиједи бурле.

Name

Валтер

28.07.2020 19:59

37 аута само у предсједништву, без номентара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.07.2020 21:21

Отишло прасе у Техеран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техеран це прије да буде

28.07.2020 22:37

у Београд него у Сарајеву. Само полако.

Name

ре ре Ади

29.07.2020 04:42

Права жеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

29.07.2020 05:53

Нисте вијест пренијели како треба...60 % ових троскова направио је Миле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

29.07.2020 08:29

Ти сигурно имаш информације из прве руке

Name

Рембрант

29.07.2020 08:03

Хахаха,несрецни мој народе несрецне земље моје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милидраг Милош бл

29.07.2020 20:07

Ма то треба укинути, па у овој јебеној земљи политичари једино добро живе а ништа не раде, још завађају народ а без помоћи ММФ нас нема, поставити странца и готово, каква црна демократија, само протекторат багро нерадничка.

Name

раy

29.07.2020 12:26

На себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2020 23:04

113% зоки, 100% мили и сељацима, а градјанима петак 13-ти.

ОДГОВОРИТЕ