Колико троше представништва Српске у свијету?

Ребалансом буџета предвиђено је смањење трошкова за рад представништава Републике Српске у иностранству за пет одсто. У складу с тим, Влада Српске донијела је нову одлуку о расподјели новца за рад наших представништава.

Република Српска 28.07.2020 | 20:00
Колико троше представништва Српске у свијету?

Јавни новац за скромне илузије и још скромније резултате - тако би се најкраће могли дефинисати резултати рада представништава Републике Српске у иностранству. Власт је одлучила да смањи милионска давања канцеларијама по свијету. Умјесто планираних 4,8 милиона, представништва ће убудуће имати на располагању 4,5 милиона марака.

Представништво Републике Српске у Србији добиће 760.000 марака, односно 40.000 КМ мање у односу на план, док ће на рачун Представништва у Њемачкој лећи 400.000 марака или 20.000 КМ мање него што је планирано.

За рад Представништва Републике Српске у Русији предвиђено је 880.000 КМ или 40.000 мање, док ће на рачун Представништва у Белгији лећи 30.000 марака мање, односно, биће им дозначено 610.000 марака у овој години.

Издвајања су срезана и за остала представништва Републике Српске у иностранству, па ће тако представници у Израелу добити 285.000 марака или 15.000 марака мање, док ће на рачун у Аустрији, односно у Бечу, бити уплаћено 35.000 марака мање, тачније,   ове године биће им уплаћено 665.000 марака.

За Представништво у Вашингтону у овој години биће издвојено 570.000 марака или 30.000 марака мање, док ће оно у Грчкој добити 310.000 марака ове године или 10.000 марака мање него што је планирано – наведено је у “Службеном гласнику Републике Српске”.

О конкретним резултатима рада економске дипломатије не зна се много. Извјештаје о пословању српских канцеларија од Аустрије до Америке јавност се и не сјећа када је посљедњи пут видјела. Ресорни министар тврди да резултати рада нису разлог умањених издвајања за сва представништва.

“Тако је морало да буде ове године због пандемије. То смањење издвајања никако не би требало да утиче на рад представништава у иностранству“ – изјавио је Клокић.

Изјава министра Златана Клокића потврђује оно на шта је опозиција одувијек упозоравала – а то је да однос рада и уложеног новца није пропорционалан – каже СДС-ов Давор Шешић.

“Признање је да су имали превелик буџет. Никада нисмо добили резултате рада, поставља се питање оправданости постојања Представништава у свијету“ – каже посланик  СДС-а Давор Шешић.

Нико, посебно надлежни за то, није објелоданио на шта тачно трошимо милионе од Аустрије до Америке, још мање презентовао шта је конкретно Српска за те паре добила. Колико инвестиција и радних мјеста?

“Ми немамо транспарентно трошење новца или барем извјештаје рада. Питање трошкова се не може анализирати“ – изјавио је економски аналитичар Зоран Павловић.

Озбиљан анкетни одбор би се у озбиљној земљи имао чиме позабавити, а и јавност би се, сигурно, имала чиме бавити када би сазнала све токове новца везане за послове представништава и лобирање. Али, тако је у озбиљној земљи. До тада се може само нагађати.