Српска ликвидна, ради се на пакету помоћи привреди

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да Српска, упркос тешкоћама које је изазвала пандемија вируса корона, нема проблеме са ликвидношћу и да се редовно измирују обавезе из буџета, од плата и пензија до борачких додатака, инвалиднина и обавеза према добављачима.

Република Српска 28.07.2020 | 15:08
Српска ликвидна, ради се на пакету помоћи привреди

"Стање је за сада јако добро по питању ликвидности. Сигурни смо да ћемо и до краја године одржати ликвидност на завидном нивоу", рекла је Видовићева.

Она је навела да приходи у буџету јесу пали, прецизирајући да је ребалансом буџета планиран пад прихода у овој години за 240 милиона КМ.

"Тренутно су приходи пали 143 милиона КМ, али без обзира на то, имамо добру текућу ликвидност, јер надокнада поменутих прихода иде кроз одређена задужења пројектована ребалансом", навела је Видовићева.

На питање да ли је Српска способна да издржи евентуални нови талас вируса и проблеме које би то донијело, Видовићева је рекла да се бољи познаваоци економије и економских кретања чуде како Српска опстаје у актуелној кризи с обзиром на ограничене капацитете и чињеницу да нема своју фискалну и монетарну политику.

Она је подсјетила да је Српска прије ове кризе планирала много мање задужење и веће сервисирање дуга, али да је због актуелне ситуације морала подићи праг задуживања, с тим да се и даље држи у оквиру прописаног лимита од 60 одсто од БДП-а.

Не говорећи о детаљима, Видовићева је најавила да се у оквиру одговора на други талас вируса већ планира и припрема други пакет финансијске помоћи за привреду и пољопривреду о чему ће јавност ускоро бити упозната.

"То ће ићи из Компензационог фонда који пунимо из буџета и то нам је у фокусу у овом моменту. Све ово треба издржати до краја године и мислимо да и тај други ниво помоћи привреди према садашњим пројекцијама можемо издржати. Сада је највећи успјех одржати привреду да бисмо имали одређену перспективу, јер ако је не одржимо немамо шта очекивати", рекла је Видовићева и напоменула да постоји могућност да Српска покуша да обезбиједи још средстава за санирање посљедица кризе.

Она је оцијенила да су кризом усљед појаве вируса погођени сви, али да Влада мора помоћи најугроженијим привредним гранама ради очувања радних мјеста.

"Такође, врло је тешко за некога ко престане с бизнисом, да га опет покрене. Дакле, настојимо да што мање људи престане с бизнисом и да што мање радника остане без посла", рекла је Видовићева.

Она је рекла да се на конкурс у оквиру гарантног програма, којим је предвиђено да Српска сваком појединачно гарантује кредит са 70 одсто, Влади пријавило 11 банака.

"Током ове седмице надлежна комисија ће бодовати банке и микрокредитне организације, узети у обзир оне које су понудиле најнижу камату и с њима склопити уговоре. Мислим да ће убрзо након тога привредници моћи да конкуришу за те кредите. Сматрам да је то добра помоћ и да ћемо имати повољна средства за текуће потребе и ликвидност, као и за набавку модерније опреме да би се подигла продуктивност и профитабилност фирми", рекла је Видовићева.

Она је рекла да у овој години, с обзиром на неповољну ситуацију, није реално очекивати повећавање плата буџетских корисника и пензија.

"Али ако на крају године, када се све израчуна и прерачуна, будемо имамо модел за повећање пензија, вјерујем да ће се то урадити јер смо то у суштини обавезни по закону. Видјећемо да ли ћемо бити у прилици да помогнемо пензионерима на други начин. Размишљамо о томе у складу са могућностима. Углавном, нема говора о смањивању плата и пензија јер се мора одржавати потрошња која је јако пала. Људи се суздржавају од трошења јер им је неизвјесно будуће стање што је и логично, али мислим да ипак требамо трошити. Неће ни ово трајати довијека. Како смо све дуге невоље преживјели, преживјећемо и ово", поручила је Видовићева.

Она је нагласила да Српска, као и све земље свијета, актуелну кризу могу успјешно превазићи само ако крену у реализовање великих инвестиција.

"Морамо кренути у инфраструктурне пројекте који нам могу подићи БДП, потрошњу и слично. У том смјеру боримо се и на многим мјестима преговарамо када је ријеч о великим енергетским и пројектима градње путева“, рекла је Видовићева.

Она је најавила да ће се Закон о фискализацији, којим се уводи нови софтвер за спречавање "дуплих каса" и лажирање рачуна, у парламентарној процедури у форми нацрта наћи на првој наредној редовној сједници Народне скупштине, а све с циљем да коначно буде усвојен до краја године.

"Поменути софтвер ће апсолутно донијети позитивне ефекте и много више прихода у буџету. Разлика у односу на постојеће стање биће и у томе да у трговини нећете моћи добити фискални рачун прије него што информација о том рачуну не стигне у Пореску управу. Да није било кризе у вези са вирусом, већ бисмо расписали тендер за тај софтвер, али планирамо да у то кренемо од јануара наредне године", навела је Видовићева.

Она је као веома позитивну оцијенила недавну посјету предсједника Србије Александра Вучића, наводећи да та земља Српској увијек много помаже када је ријеч и о реализовању великих и захтијевних инфраструктурних пројеката.

"Нама много значи та, не само материјална и финансијска, већ и морална и политичка помоћ. На томе смо јако захвални. Ниједна марка помоћи Србије није потрошена у буџету и нема општине у Српској у којој није реализован неки пројекат од поменутих средстава", рекла је Видовићева и изразила наду да ће Српска и Србија на том плану и даље успјешно сарађивати. 

(Срна)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Скептик

28.07.2020 13:18

Како ликвидна а задужени смо 5 милијарди марака????!!!! Како ликвидни кад се и даље заслужујемо ...барем 50 милиона КМ мјесечно???!!! Како ликвидни, дилетанту један!!!??,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

28.07.2020 15:03

Не разликујес појмове. Ликвидност и задузеност није исто. Ја не вјерујем у ликвидност Републике Српске а ни опдтина или фбих, кантона...

Name

Хаха

28.07.2020 15:18

Филм...ЗЛАТНА ПРАЋКА.....ЈАДАН ДЕДА МОГА ТАТЕ.. Хахахахаха

Name

Ре Скептик

28.07.2020 15:30

РС ликвидна ко ја не могу без кредита и позајмице.

Name

Децко

28.07.2020 15:39

Српска ликвидна као протоцни бојлер, паре се задузују да се плате дугови, и тако у круг! Наравно да је ликвидна, то сви виде, знају и осјете -не треба нам то Зора реци!

Name

Буцко звани Страсни

28.07.2020 15:57

Само напред Зорка. Када осим наоцала јос и оци поцрвене онда је крај ликвидности, ха, ха..

Name

Ипе

28.07.2020 16:15

Скептик,треба зајмат од РС,кад је вец ликвидна,па кад затразис паре видјецес ликвидност

Name

Напред БејХа

29.07.2020 05:38

Наса Зорка као оно С на долару. Јос само да је двапут прекризимо, ха, ха..

Name

Ре

29.07.2020 08:03

Ликвидална је она,Миле,Јово Радукић и остала багра јер их плаћа Новоматиц,а за Српску њих боли патка.

Name

Лаки

28.07.2020 13:22

Не знам како и зашто али ова Зора ми никако не улива повјерење уосталом као ни читава ова Влада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.07.2020 13:26

Сто неказе колико се задузила ове године,да би имала новац за плате ,пензије и остала давања. Сада це принтер да ради софтере.

Name

Ре

28.07.2020 13:37

Све су то неструцни струцњаци. Бог нам само мозе помоци.

Name

Ре лаки

28.07.2020 13:45

Не знам како, али ни мени. Превише су лагали у прошлости, садашњости а и о будућности

Name

Даре

28.07.2020 13:48

Па ти онда чекај 2025,кад дође опозиција на власт

Name

ГЛУПАЦА

28.07.2020 13:52

ПА ИЗМИРУЈЕ КАД СЕ НЕМИЛИЦЕ ЗАДУЗУЈЕТЕ ЗА ЛИКВИДНОСТ И ПРОСИТЕ ПАРЕ ПО СРБИЈИ ГДЈЕ ДОДИК НАЦИОНАЛИСТИЦКИМ ДИВЉАЊЕМ У СТВАРИ УЦЈЕЊУЈЕ ВУЦИЦА ДА ПЛАЦА ЦЕХ ЊЕГОВЕ ОЦАЈНЕ ВЛАСТИ У БАЊАЛУЦИ. ГОСПОДЈО ВЕЗЕ ВИ НЕМАТЕ НИ О ФИНАНСИЈАМА НИ О ДРЗАВИ. ДАЈТЕ ОДЛАЗИТЕ.

Name

КО ТО ТАМО ЛАЗЕ

28.07.2020 13:56

На ум ми паде пок.Добрица Цосиц. Баја СНСД сампиони ста год да казу је лаз .само им луд цовјек мозе вјеровати.

Name

Тонино

28.07.2020 13:58

И муљ је у ликвидном стању хахахахахах

Name

РЕ

28.07.2020 14:22

У влади нема човјека од струке и знања!

Name

маки

28.07.2020 15:33

ста ова бабетина тупи

Name

Драга

28.07.2020 17:35

Жена да не зна не би била на тој функцији на којој јесте. У то нико не треба да сумња. Задуживање је нормална појава, све земље свијета се задужују, да и не причам о тренутнои ситуацији, па бројне земље се нису могле ни задужити тако да својим грађанима ништа нису ни дали. Требамо бити захвални и поносни јер се Влада показала овако у јеку пандемије.

Name

Алан Форд

28.07.2020 18:17

Грешиш, Зорица зна тачно ста треба да ради.

Name

БЛ љаксе

28.07.2020 13:25

Човјек има 25 радника,неради април и мај,од владе добије доприносе и плате за осам радника за април и то је то,немој да се лажемо они који буду чекали на вашу помоћ,а нису чланови црвене секте могу да га .увају лагано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

28.07.2020 17:38

Не измишљајте. Ако је већ тако зашто никада нико није јавно изашао са том причом, сви само знају нападати док троше паре које им.је влада уплатила, како вас није срамота

Name

Хахаха

28.07.2020 13:30

Хахахахахахаха. Па не смије ни рећи да није ликвидна, летила би одма..јадно нешто изгледа, никако ми не улијева повјерење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

28.07.2020 13:35

Бјежи зоро и ти и твоја прича о ликвидности РС.У каквој смо невољи знају и мала дјеца,а ти причаш бајке.Задужени,презадужени...боље ћути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Добој

28.07.2020 13:36

Мало о фискалним касама. Како мислите наплатити ПДВ од оних који не издају фискални рачун. Никако. Зашто? Па зато што се зна у које објекте инспектори не улазе. Друго. Знам објекте гдје се по неколико пута привремено затвори па плате казну и опет отворе. Када ће неки трајно бити затворени због утаје ПДВ? Не знам за такве случајеве. Како је код вас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ликвидна

28.07.2020 13:45

Ликвидност, вјероватно не зна шта је то, хахаха, економски РС пропада а она каже ликвидни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

28.07.2020 13:48

Опет се спрема терен за Проинтер. Мислим да це раније да прораде говнаве мотке и давас отерају у бајбокану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пелагицево-аврамовина

28.07.2020 13:48

Кога овде лазу? Дуго времена зивимо на рацун србије они нам помазу... Видите ли да миле потписује све зиво да би досли до пара.постали смо ко истоцна њемацка...мозда је и то велуко поредјенхе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БК

28.07.2020 13:52

Лако је бити ликвидан тудјим парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.07.2020 14:10

Следећих 15 дана је кључно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2020 14:11

Ако је РС ликвидна онда су све мајке овог свјета невине родиле дјецу ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

28.07.2020 14:23

Хахаах,тако је...

Name

Зорка министарка

28.07.2020 14:25

Ја само читам како ми је речено... Одозго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

28.07.2020 14:31

била је ликвидна док ви нисте дошли на власт .

Name

Лик Видић

28.07.2020 14:29

"Мани, мани, мани, маст би фани, аааааааа... он д ккк сун ин д рчис гуд"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.07.2020 14:56

Водите ову Бабу у циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.07.2020 14:57

Најбољи примјер колико је ликвидна је стање на берзи. Федерација продала обвезницу на 15 година уз камату 3,2% а она нуди на слиједећој аукцији за петогодишњу обвезницу 3% камате. Сличне папире Федерација продаје испод 1%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

28.07.2020 15:02

Паметније тије да та уста залепис траком ако немозес да цутис многосте ликвидни зато сваки дан узи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

28.07.2020 15:07

Многосте ликвидни паметније тије да цутис зато сваки дан узимате неки кретит тиси вероватно ликвидна и сефти додик отворите јос коју васу фирму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

28.07.2020 15:12

Ахахахахахахахахаааааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ггххх

28.07.2020 15:29

Нема од Ваше помоћи ништа. Привредници се уздали у помоћ Владе али та помоћ би танка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви цете ликвидирати РС

28.07.2020 16:15

Ви !!!

Name

Санај

28.07.2020 17:35

Да не би Владе, привредници не би ни опстали и то сами признају, шта причаш ти

Name

Игор

28.07.2020 16:44

Ову багру треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.07.2020 17:38

Министрица нас убјеђује да нам је боље када не радимо. Можда нас мјери према себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

29.07.2020 05:04

Банке су вам битне,јасете по пензијама,половите их на неке старе по 20 година принудне наплате, кад је цовјек пропао као занатлија,а остали дугови.А немислите може ли цовјек презивјети са пола пензије,ја рецимо од 280 добијем 140 КМ. И то ће обустављат до краја мог живота.Гдје живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОМИР

29.07.2020 06:15

ДА НИЈЕ Ж АЛОСНО БИЛО БИ СМИЈЕШНО

Name

Неподобни

29.07.2020 08:12

Ова зена прица лази у које ни она сама не вјерује....ал изверзирана је онако како миле казе никако другације....среца млада је тек је у другој години пензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ МРКИЋ

29.07.2020 08:42

Колоко смо ликвидни и стабилни још ће Америка тражити да се кредитно задужи код нас. Камата ће бити 1% на 20 година грејс период 5 година. Имају ли игдје повољније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игра ријеци.

29.07.2020 08:59

Ликвидна или ликвидирана.

ОДГОВОРИТЕ