Болнице ојачале редове у борби са вирусом корона

Од појаве вируса корона здравствене установе секундарног типа у Републици Српској запослиле су 147 медицинских радника да би ојачале редове у борби са невидљивим непријатељем, а добар дио нових запослених “заузео” је мјеста пензионисаних или радника на боловању.

Република Српска 28.07.2020 | 07:12
Болнице ојачале редове у борби са вирусом корона

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС од 5. марта, када је забиљежен први случај “ковида 19” у Српској, до 1. јула ове године посао је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, општим и психијатријским болницима, те здравственим установама за рехабилитацију добило је 27 доктора медицине и три љекара специјалиста. У истом периоду запослен је и један магистар фармације, 100 медицинских техничара, шест лабораторијско-санитарних техничара, пет РТГ техничара, по два инжењера медицинске радиологије и медицинске лабораторијске дијагностике те једна гинеколошко-акушерска сестра.

- Ради се о укупном броју здравствених радника који су засновали радни однос од 5. марта до 1. јула ове године на одређено или неодређено - рекли су у Министарству здравља.

Највише здравствених радника, њих 53, током епидемије запослено је у УКЦ-у, као највећој здравственој установи у Српској.

- УКЦ РС је смјештен на три локације и у свом саставу има 41 организациону јединицу, тако да је потреба за радним особљем континуирана, а флуктуација запослених присутна је током цијеле године и без обзира на ванредне ситуације као што је тренутна. Епидемија изазвана вирусом корона није проузроковала проблеме недостатка кадра, имајући у виду да су све клинике имале обавезу да 30 одсто свог кадра ставе на располагање Клиници за инфективне болести, која је претворена у “ковид болницу” - рекли су у УКЦ-у РС и додали да имају око 3.000 запослених који на дневном нивоу пружају услуге за 1.200 лежећих пацијента те 5.000 амбулантних пацијената.

У болници “Свети апостол Лука” у Добоју током епидемије вируса корона радни однос је засновало 16 здравствених радника, од чега четири доктора медицине, док су остали техничари.

- Дио радника је ангажован у склопу редовних активности, будући да су неки радници отишли у пензију, а било је потребе и за додатним запошљавањем због појаве епидемије, јер смо у једном моменту у “ковид болници” морали имати по 70 медицинара. У тим најтежим тренуцима, када смо имали највише заражених, константно смо прераспоређивали особље, а много је помогло што смо и специјализанте вратили у нашу установу - рекао је директор добојске болнице Младен Гајић.

У претходним мјесецима до посла је дошло и 13 медицинских сестара које су ангажоване у општој болници “Младен Стојановић” у Приједору.

- Махом се радило о радном ангажману људи који су замјена за наше особље одсутно са посла због трудноће, порода или неких других врста боловања. Када је у питању епидемија, у једном моменту смо са посла морали искључити 11 медицинских техничара, јер су били позитивни на вирус корона, али смо проблем ријешили тако што смо са других одјељења ангажовали техничаре, тако да нисмо запошљавали додатни кадар - наводи директор приједорске болнице Мирко Совиљ, истакавши да је ситуација сада стабилна те да имају довољно медицинског кадра.

Студенти

У УКЦ-у РС кажу да, као највећа здравствена установа у Српској, редовно запошљавају и најбоље студенте медицине и на тај начин им дају могућност усавршавања и рада на пољу медицинских наука.

- Став пословодства УКЦ-а је да је улагање у образовање и усавршавање људи најбитнији елемент развојне политике, јер људи су ти који су основни креатори, покретачи и ствараоци нове додатне вриједности, као и носиоци свих промјена које се дешавају у УКЦ-у РС. Едукација наших запослених није потрошња, већ инвестиција у будућност и то је основна идеја водиља за организовање многобројних пројеката едукације - навели су у УКЦ-у РС.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

28.07.2020 06:18

Аха, ојачали редове са административним ухљебима са дипломама инстант школа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.07.2020 08:14

У Бањалуци на заразном довели за мед.сестре а богами и докторе све приправнике и дјецу од 25 до 30 година,нигдје старог доктора и медицинске сестре.Као у рату на првој борбеној линији,све дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

28.07.2020 09:26

Шта знаци запошљавање на одредјено или вршилац дузности? Шта је то може ли ико паметан објаснити. Да није то партијска уцјена можда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

28.07.2020 10:38

У БЛ правили сте ротације особља . Нисте довели нове људе . Има одјела гдје сте узели 3о % особља . А овак остатак покривао је одјеле . И да се не лажемо цех су платили млади љекари и смјенске смјенске сестре и техничари . Остала господа није ни осјетила

ОДГОВОРИТЕ