Станић: Кризни штаб игнорисао наше савјете и препоруке

Надлежни у републичком Кризном штабу нису нашли за сходно да послушају иједан савјет који смо им као Одбор за здравство СДС упутили како би се успјешније изборили са епидемијом корона вируса – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 27.07.2020 | 12:16
Станић: Кризни штаб игнорисао наше савјете и препоруке

Он је казао да је од почетка пандемије Срска демократска странка својим препорукама према републичком Кризном штаву пронашла јасну мјеру између што нормалнијег привредног, друштвеног, културног живота и минималних нужних мјера за чије провођење треба придобити становништво упорним радом са њим, као и објашњавањем разлога за мјере, али без изнимака у њиховом провођењу. 

„Врло битна је и добра координација различитих  институција који треба да обезбиједи Влада Републике Српске. Та координација изостаје! Тражили смо да министарство здравља и социјалне заштите обезбједи флексибилност организације здравственог система, већу мобилност свих здравствених радника. Очигледно је да то није постигнуто што се види из саопштења из болнице Бијељина, УКЦ-а и Института за јавно здравство да су здравствени радници на крају снага и да су се због премора здравствених радника на моменте прекидали процеси дијагностике ПЦР-а“ – нагласио је Станић.  

Предсједник Одбора за здравство СДС каже да је СДС сугерисао да треба дорадити планове за "лоше сценарије" као да је и предлагано да се по хитној процедури догради  и опреми спрат на Инфективној клиници на УКЦ Бања Лука, да се сагледају остали капацитети Инфективних одјељења и да се по потреби  прошире и опреме. 

„Ни сада није касно да се крене у то. Посебно смо предлагали јачање лабораторијских дијагностичких капацитета за вирусологију уз подизање нивоа биосигурности и то ниво (левел) три у Бања Луци, Бијељини и  Фоча.  То није урађено и ми имамо обољеле здравствене раднике који су радили на дијагностици“ – нагласио је Станић.

Он је поновио и да надлежни нису уважили савјете које се тичу превенције од заразе.

„Хигијенско епидемиолошке слузбе (ХЕС) које функционишу при Домовима здравља хитно треба трансформисати у центре за превенцију и контролу болести (ЦДЦ)“ – поновио је Станић. 

Он каже да је СДС-ов приједлог био да се посебан значај усмјери на контролу провођења мјера, уз пуни ангажман инспекцијских органа, али и уз додатно ангазовање већег броја дипломираних санитарних инжињера који би прошли додатне едукације. 

„При томе смо предложили да казнене мјере требају бити последњи избор, да са грађанима треба радити едукативно, скретати пажњу на погрешке и дијелити заштитну опрему и упутстава грађанима. Није довољно урађено ни на овом плану! Рекли смо да ово није трка на сто метара, већ маратон! Због тога одбаците сујету, јер гдје она престаје, почиње искрен рад испуњен резултатима! – закључио је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Луле

27.07.2020 10:59

Власт се бавила короном док нису покупили паре и опрали их. Сад су од народа дигли руке и препустили га на милост и немилост времино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2020 14:16

Никада се они нису из власти бавили корон. Само тендери и набавке њих занимају. Ту су паре.

Name

Борац

27.07.2020 14:16

Браво Станицу! Свака цаст!

Name

Деја

27.07.2020 15:22

Ја колико знам И даље се средства издвајају за медицинску опрему И данас су исплацена средства онима Који су пословали у смањеном обиму, сто у потпуности демантује Ово сто ви прицате, мало се информисите

Name

Андриц

27.07.2020 20:06

Ре деја:ај бар нам реци у ком министарству или агенцији радис...

Name

Крпељ

27.07.2020 11:34

Ма шта ти знаш о коронавирус? Јеси ли ти оно специјализирао хирургију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Станицу

27.07.2020 13:23

Дувас у исту тикву са дудуком, надас се да це народ заборавити до новембра. Неце лоло, нецете добити нико глас, ни позиција ни опозиција, морацете и дупе и и козу америма и русима да дате да опет владате.

Name

А

27.07.2020 11:46

Ја лаик колико пратим а пратим од почетка појаве короне ништа ни боље ни горе стање код нас није него у осталом окружењу, па можда и у читавом Свијету. Господин Станић се врло често јавља али само причам ти причу исто као и ови владајући што се обраћају народу на јавним конференцијама. Све је то исто. Жеља за фотељом. Владајући је бране ови је нападају да је преузму. Само напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

27.07.2020 13:45

Не зарезује вас ни 1%, јер, по обичају , само млатите празну сламу , ништа конкретно не будите . Смијешни сте ;

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ана

27.07.2020 13:49

Ботовска будала!

Name

За Ану

27.07.2020 14:14

Клептоманска секта! У свему сте незналице осим пљацке дрзавног новца.