Враћају се мјере, корона се опет шири европским земљама

 У појединим европским земљама поново је дошло до ширења вируса корона и док се Шпанија бори с порастом броја новообољелих, у осталим европским земљама појављују се нова жаришта, због чега се поново уводе мјере, за чије су непоштовање предвиђене строге казне.

Свијет 27.07.2020 | 11:35
Враћају се мјере, корона се опет шири европским земљама

У њемачкој држави Баварија цијела фарма са 500 људи стављена је јуче у карантин, након што су 174 радника тестирана позитивно на вирус корона, преноси Еуронеwс.

Власти су убијеђене да се избијање жаришта у граду Маминг није проширило изван фарме.

Инфицирани и они који нису заражени раздвојени су на фарми, а око ње је постављена жица.

Распоређени су и чувари како би се обезбиједило да нико не напусти фарму.

Само неколико километара даље, људи у аустријском граду Санкт Вофлганг недалеко од Салцбурга позвани су да остану код куће након што су у петак 44 особе биле позитивне на тгесту на корона вирус.

Вјерује се да се зараза проширила након журки у баровима у граду, од којих су два сада привремено затворена.

Сви барови и клубови сада раде до 23 сата.

Аустрија се суочава с порастом обољелих након што је ублажила рестрикције, због чега је канцелар Себастијан Курц поново увео обавезу ношења мски у продавницама, поштама и банкама.

Аустрија је до сада пријавила више од 20.000 обољелих и више од 700 смртних случајева.

Француска је до сада избјегавала да поново уводи карантин, али је стопа Р фактора у тој земљи у суботу порасла на забрињавајућих 1,3, што значи да заражени људи у просјеку могу да заразе 1,3 особе.

Дневни број новозаражених такође је порастао, а у петак је било више од 1.100 нових случајева.

Здравствене власти упозориле су да Француска ризикује да иде корак уназад у борби против вируса корона, који је тамо однио више од 30.000 живота, а тренутни показатељи инфекције подсјећају на оне који су виђени у мају на крају стриктног двомјесечног затварања.

"Поништили смо велики дио напретка који смо постигли у првим недјељама затварања", наводе из здравствених институција и упозоравају на то да француски држављани током љетног одмора спуштају гард и да се они који су позитивни не самоизолују довољно.

Француске власти недавно су увеле новчану казну од 135 евра за људе који не носе маске у затвореним јавним просторима.

Јужна италијанска регија Кампанија увела је још строже казне - 1.000 евра за неношење маски.

Поред новчане казне, предузећа би могла да буду затворена у трајању од пет до 30 дана.

"Ако наши суграђани мисле да је проблем ријешен, то значи да ћемо се у року од неколико недјеља вратити у ванредно стање", упозорио је у петак гувернер регије Винћенцо Де Лука на Фасцебооку.

Казне се односи на свакога ко не носи маску у затвореном простору, укључујући јавне установе, супермаркете, барове, ресторане, продавнице као и јавни превоз.

Превозници имају обавезу да не дозволе улаз у возила онима који не носе маску.

Они који буду ухваћени да не носе маске у превозу биће приморани да напусте возило, а уколико то одбију, биће позвана и полиција.

Италија је једна од најпогођенијих европских земаља пандемијом вируса корона, са више од 242.000 случаја и више од 35.000 преминулих, али се чини да тренутно вирус држи под контролом, иако је у посљедња 24 сата пријављено 275 новообољелих и пет смртних случајева.

Ноћни клубови, барови и плаже у Шпанији, нарочито популарни током љетне сезоне, поново су суочени с рестриктивним мјерама, будући да су се претворили у жаришта новог удара вируса корона.

Двије најкритичније тачке у тој земљи налазе се у региону Каталонија, а ријеч је о градовима Барселони и Љеиди и њиховој околини, гдје су због пораста броја заражених пооштрене рестриктивне мјере, ублажене тек прије мјесец дана, пошто је епидемија ЦОВИД-19 у Шпанији стављена под контролу.

Британска влада уклонила је синоћ Шпанију са листе земаља безбједних за путовања након великог пораста броја новозаражених вирусом корона посљедњих дана и увела обавезан двонедјељни карантин за путнике који се враћају из те земље.

Након те одлуке огласили су се шпански званичници, тврдећи да је пандемија вируса корона у тој земљи под контролом.

Шпанија је у петак пријавила 2.225 нових случајева, што је три пута више него прије двије недјеље.

У Шпанији је забиљежено више од 272.000 људи, док је више од 28.000 умрло од вируса корона. 

(Тањуг) 

Фото: Пиxабаy

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

миле

27.07.2020 09:58

Без вакцине мрка капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

27.07.2020 10:25

Без имунитета мрка капа, а са вакцинама још мрча.

Name

ре миле

27.07.2020 11:41

Ја ти препуштам и моју.

Name

Мрква

27.07.2020 10:53

Вјерује се да се зараза проширила након журки у баровима у граду, од којих су два сада привремено затворена." ....... Не, не, не !!!! Вирус се просирио из ШКОЛА и ВРТИЋА, из ноцних клубова НЕ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

27.07.2020 11:00

Циљ је да се становниство вакцинисе то је од поцетка тако.Не буде ли било гласа против присилне вакцине односно ако народ не реагује бит це хаос.Ми смо полигон покусни мисеви за вакцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зицу

27.07.2020 15:38

Па на ста то лици?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.07.2020 20:06

Глобалистицке небулозе

ОДГОВОРИТЕ