Потребна помоћ: Плате мале, трошкови огромни

Грађани муку муче са ниским платама. Према најновијим подацима Завода за статистику, просечна месечна плата у Српској исплаћена у јуну износила је 958 марака, што је повећање за 8 марака. Међутим, са просечном платом и даље се не може купити ни половина месечне потрошачке корпе која износи готово 2 000 марака.

Република Српска 26.07.2020 | 20:00
Потребна помоћ: Плате мале, трошкови огромни

С обзиром да просјечна плата од 958 марака поново не може да покрије потрошачку корпу од скоро 2 000 марака, економисти сматрају да је крајње вријеме да се држава укључи у овај проблем.

"Мислим да се мора смањити оптерећења на плате јер овако висока оптерећења су превелика, а с друге стране и плате бивају мале, тако да је та корпа за многа домаћинства недостижни износ који би се морао финансирати у току једног мјесеца", каже Зоран Павловић, економиста.

Грађани кажу да ни они сами више не знају како преживљавају и да их мале плате и пензије тјерају да купују само основне животне намирнице, и то оне најјефтиније и слабијег квалитета.

"Тешко је и сваки дан све теже. Да је нормално, људи би имали те неке плате од 600-700 марака, тада би се можда и могло некако, овако тешко", кажу Бањалучани. 

Да се стандард грађана из године у годину смањује, најбоље показује чињеница да је између потрошачке корпе и просјечне плате 2010. године разлика износила 908, а данас више од 1 050 марака.