Важно је бити искрен према људима о ризику код вакцина

Оно што је најважније када је у питању вакцина за спрјечавање инфекције корона вирусом је безбједност, изјавио је бивши директор Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) др. Тхомас Р. Фриеден.

Свијет 25.07.2020 | 21:52
Важно је бити искрен према људима о ризику код вакцина

"Ово је први пут да имамо покрет против вакцине и прије него што смо вакцину и произвели", рекао је др. Фриеден. 

Због тога је важно бити искрен и отворен према људима око ризика када су у питању вакцине, рекао је он и додао:

„Вец́ постоји превише сумњи и оклијевања када се говори о вакцинама, а једноставно би требали да кажемо и будемо сигурни да говоримо то што радимо и када то радимо", рекао је Фриеден, који је сада предсједник компаније “Ресолве то Саве Ливес”.

Оно што највише брине је потенцијална имунолошка реакција на вакцинацију, рекао је он.

"Будуц́и да су неки од неповољних исхода ЦОВИД-19  регулисани иминитетом, и то изазива теоретску забринутост да би нешто попут болести која је налик Каwасакију, која је ријетка и јавља се код дјеце, могло да буде посљедица вакцинације", навео је љекар.

Фриеден је такође рекао да ц́е и сам примити вакцину против корона вируса.

 "Ако буде довољно вакцина да се обезбиједе на првом мјесту здравствени радници, а покаже се да је безбиједна и ефикасна, било би ми драго да се вакцинишем", рекао је Фриеден.

"Има пуно препрека које треба савладати прије него што вакцина буде била доступна, као што су ефикасност  и њена безбједност за масовну употребу ", додао је.

„Прво и најважније су сигурност и ефикасност“, истакао је др. Фриеден.

До сада се 25 вакцина испитиује на људима широм свијета, а још 141 је у претклиничким испитивањима, саопштила је Свјетска здравствена организација.

Али вакцина нец́е бити једино рјешење за пандемију. "Мислим да је оно што морамо да превазиђемо помисао да постоји једна ствар због које ц́е ЦОВИД-19 отиц́и", рекао је др. Фриеден.

(ЦНН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Андриц

25.07.2020 20:28

Ево да се кладимо да це висе људи оздравити од сумамеда,него од вакцине.Уосталом,сто се не потрудите па не надјете лијек за лијецење короне,а не за спрецавање.Јер,вакцина не помазе ни код обицне грипе,опет их се пола зарази у току зиме и који су примили вакцину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

25.07.2020 21:21

Поредити Сумамед са вакцином је катастрофа. Свим Гоогле знанцима заиста треба забранити коментарисања. Толико глупости нисам никада цула. Сумамед је јаки антибиотик који лијеци бактеријске инфекције а не вирусне.

Name

Ре

25.07.2020 21:24

Ако се и заразе они који су примили вакцину против грипа то најцесце буду лаки симптоми,односбо лакси него сто би били да нису примили вакцину.тако це ваљда и овде да буде.

Name

Миро

25.07.2020 22:30

Андрицу, остави се медицине, прихвати се мотике. У пар реценица си се бас налупао.колико знам вакцина ствара имунитет на одредјену болест а не лијеци је. Ти си помјесао бабе и забе.

Name

ре ре

26.07.2020 02:25

Ма какви лакси симптоми мој кум редовно има 40 температуру и немозе да је скине пар дана какве вакцине против сезонске грипе

Name

Андриц

26.07.2020 04:53

Ре миро:потоку један,видис да сам написао да се потруде да надју лијек за лијецење короне,а не за спрецавање.Је ли ти треба мозда превод.Куцај слободно на гоогле.Ре миралса:ах,извини,нисам знао да је антибиотик док ми ти ниси рекао.Хвала ти.А довесцу ти и двадесетак људи које ја лицно познајем,а који су имали симптоме короне,и гле цуда,пописе сумамед три дана,и као руком однесено.Могао би нам заједно дрзати семинар мало о вирусима и бактеријама,па убиједити људе да не пију сумамед кад их опет стигне корона,мозда ти и повјерују.Ре за ре:питај неког од својих познаника да ти исприца виц о муји и прскању против крокодила у селу,па цес онда схватити о цему ја прицам,да не понављам тај виц овде вец десети пут.Хвала...

Name

Ре МиралСа

26.07.2020 06:33

Лобисто, колики ти је проценат за бљувотине које говориш, вакцина је зло, а ти ако је желиш пружи тети рукицу нек те боцне, ти си од оних који покушавају да људима наметну контролу ума, ал неће да могне, лобисто

Name

семберац

26.07.2020 07:58

ко је направио вакцину амери или свабе

Name

Ре Андриц

26.07.2020 12:38

Радис ли ти иста у свом зивоту, осим сто си сваком лонцу поклопац на овом порталу?

Name

Хм

25.07.2020 21:40

Каква вакцина кад није нико идентификовао ни вирус вец сегмент РНА, све појаснио др. Андреw Кауфман код Делл Бигтрее. За ста ови праве вакцину? Немају вирус вец компјутерски модел вируса, а тестирају народ пцр тестом на фрагмент РНА генетски материјал који постоји у самом цовјеку и ствара се под утицајем токсина и траума...дајте објавите праву истину нема смисла висе лагати народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хм

26.07.2020 04:24

Потпуно се слажем, а вакцине су за уништење народа, а ово је припрема за будале да је приме и дебело плате. Па лагано под земљу. А ви што млатите о вакцинама, таквима је џаба причати.

Name

бл

26.07.2020 07:59

Засто ти не измислис вакцину кад све знас у детаљ.Такви нам требају у КЦ-у.Додји.

Name

БЛ

26.07.2020 12:37

Сви ви који толико лупате против вакцине сте у зивоту примили све вакцине, које су прописане... Колико видим, ниједна вас није убила, а не видим ни да писете о неким теским посљедицама, које сте имали...

ОДГОВОРИТЕ