Отварање школа покреће нови талас короне?

Одрасла дјеца, односно тинејџери, чешће преносе вирус корона него млађа дјеца, показала је велика студија из Јужне Кореје са 65.000 испитаника. Стога би евентуално отварање школа на јесен могло да покрене нови талас епидемије широм свијета, упозоравају стручњаци.

Република Српска 25.07.2020 | 09:03
Отварање школа покреће нови талас короне?

Љетњи је распуст, ђаци сада немају школске обавезе, већ су код својих кућа или пак негдје на одмору са својим породицама или друштвом. Но, како се ближи септембар, када школска година поново почиње, стручњаци све више размишљају и разматрају о стратегијама – како ђаке безбједно “вратити у школе”.

Недавно су јужнокорејски истраживачи објавили студију у којој су најприје идентификовали око 5.700 људи који су први пријавили симптоме Цовида 19 у својим домаћинствима. То је било у периоду између 20. јануара и 27. марта, када су школе биле затворене, а потом су пронашли више од 59.000 особа из њихових контаката. Испитали су све контакте у домаћинству, без обзира на симптоме, али су тестирали само симптоматске контакте ван домаћинства.

Резултати до којих су дошли показују да деца млађа од 10 година знатно рјеђе преносе вирус него одрасли, док они узраста између 10 и 19 година могу да шире вирус барем као и одрасли. Они упозоравају да се старија дјеца углавном понашају као одрасли, више се друже са вршњацима, за разлику од млађе дјеце, али неријетко имају исте нехигијенске навике као и млађа дјеца.

Такође, неколико студија из Европе и Азије сугерисало је да се млађа дјеца ређе заражавају и шире вирус, али је већина тих студија урађена на малом узорку. Ипак, и њихови резултати показују да дјеца млађа од 10 година упола мање шире вирус него одрасли. То објашњавају чињеницом да деца углавном издишу мање ваздуха (самим тим мање вируса у ваздуху), или зато што тај ваздух издахну ближе тлу, чинећи мање вјероватним да га удахну одрасли.

Упркос томе, број нових инфекција које потичу од дјеце може порасти када се школе поново отворе, упозорили су аутори јунжнокорејске студије. То је покренуло жестоку расправу о поновном отварању школа и горуће питање – да ли и како деца шире вирус на друге. Неке земље попут Данске и Финске успешно су отвориле школе, али друге, попут Кине, Израела и Јужне Кореје, морале су да их поново затворе.

Стручњаци сматрају да је јужнокорејска студија једна од најбољих које су до сада урађене на ту тему и да би резултате требало размотрити у даљем организовању школства. Епидемиолог с Универзитета Колумбија у Њујорку Џефри Шаман каже да, иако нова студија не нуди коначне одговоре, отварање школа и мешање ученика са наставницима и другим ученицима може да повећа заразу у заједници.

С тим је сагласан и епидемиолог проф. др Зоран Радовановић.

– То јесте ризик – у школама су дјеца близу једни другима, друже се и очекује се да ће бити повећано преношења вируса. Такође, студенти се враћају из својих места у универзитетске центре и самим тим то води расијавању клица. Ако негдје постоји зариште, примера ради у Врању, па студент долази у универзитетски центар у Београду или Нишу, ту се јавља опасност од ширења вируса, поготово у амфитеатрима и студентским домовима – каже за Блиц проф. др Радовановић.

Због тога сматра да би у другој половини септембра или октобру могао да се повећа број обољелих у нашој земљи, али да би већи талас епидемије услиједио крајем јесени.

Због чега мала дјеца рјеђе шире вирус? Како истиче проф. др Радовановић, није новост да дјеца млађа од 10 година ређе преносе вирус корона.

– То су још Кинези помињали. Наиме, код млађе дјеце чешће се открива вирус без икаквих симптома. Ако неко има благ или непримијетан облик инфекције, онда има и мање клица. Како деца чешће немају симптоме – не кашљу и не кијају, мања је вјероватноћа да ће другог да заразе. Ефикасан преносилац клица је онај који излучује доста капљица – објашњава проф. др Радовановић.

Како каже, видјели смо да тинејџери могу да заврше на интензивној њези и на респираторима, док је за млађе од 10 година то описано у изузетно ријетким случајевима.

– С друге стране, тинејџери и одрасли који немају симптоме су мобилнији. Они не знају да су болесни, па расејавају заразу. То се односи на све периоде, било да су у школи или на распусту – напомиње епидемиолог Радовановић.

Директорка “Батута” Верица Јовановић истакла је да здравствене институције у Србији раде на припремању плана превентивних мјера у спречавању ширења вируса на јесен. Она је истакла да се те мјере односе и на школе и факултете.

– Не може се рећи да вируса неће бити у септембру, чињеница је да ће он бити са нама, сада је циљ да се број инфицираних до јесени што пре смањи – истакла је Јовановићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Фер

25.07.2020 07:36

Нема данас истине све је покрила лаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

25.07.2020 07:37

Вирус преносе ПРЕМИЈЕРИ Српске и Федерације, оставите дјецу на миру БАГРО ЛОПОВСКА !!! Ноцни клубови, куплераји, наргила барови, градски превози..... али не, ШКОЛА и вртици су криви???

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.07.2020 08:37

Крив је систем који има погрешну политику. Када нешто не ваља све нам је криво. Крив је онај који ради на челу управе и не препознаје проблематику, нема положене педагогије, психологије, методике васпитања и образовања, па зато не види, не зна, не упушта се срж, суштину! Зато не запошљава деценијама уназад медицинске сестре на пријему дјеце у вртиће, па и у школе. Треба спријечити појаву доласка дјетета које има температуру, пролив или је повраћало! Зашто се не поведе рачуна о таквим стварима и родитеље "освијестити" да се мора мировати да би се опоравило, стрпити се, па онда ићи у вртић и школу, на посао, било гдје! Вирус је вирус, с тим се треба ухватити у коштац и није свеједно!!!

Name

РАЈНА

25.07.2020 07:59

Лаж чиста, дјеца морају да иду у школу, да се друже, да уче у директном контакту са наставником, а не да га гледа преко монитора, у противном дјеца ће бити дистанцирана, удаљена од заједнице, једино ако није циљ да се код дјеце још у развојном периоду развије жеља за дистанцом од свих колега, пријатеља, родитеља, родбине, на сто упуцује форсирање тзв. социјалне дистанце, а што је у ствари физичка дистанца, раздвојеност која ће временом изазвати и социјалну дистанцу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајна

25.07.2020 08:19

Јел то твоје струцно мисљење?А логике....

Name

С

25.07.2020 08:41

Извините господјо,али ако су вама васа дјеца досадила некоме нису :)

Name

Марија

25.07.2020 09:32

И прије короне смо имали евидентан проблем са неодговорним родитељима, који су и болесну дјецу доводили у вртиће и/или школе. Васпитач или наставник ако дијете врати кући, родитељи пријављују исте директору и пријете тужбама. Пошто је Закон у том дијелу прилично "шупаљ", директори основе за санкционисање и проблем остаје. Савјесни родитељи "кљукају" своју дјецу антибиотицима а они несавјесни, неосвијешћени и неодговорни се бахате. За корону не постоји још увијек ни лијек, ни вакцина! Чиме "кљукати" дјецу ако се ето "деси"? Колико смо као друштво одговорни и дисциплиновани види се јасно по експозији ширења короне у задње вријеме. У оваквим условима и ситуацији, извођење класичне или комбиноване наставе је НЕПРИХВАТЉИВО у смислу ризика, ширења заразе и посљедица. Како по дјецу, онда и чланове њихових породица. Ако је шпанска грозница у времену и условима прије 100 година трајала 2 године, неће ни ова прича око короне још дуго. Биће времена за дружења, социјализацију, стицање знања... Допуне закона су пријеко неопходне поготову у дијелу за неосвијешћене и неодговорне родитеље, којима су дјеца "сметња" у кући и животу. Желим вам свима добро здравље!

Name

за Марија

25.07.2020 10:23

Ви сте сигурно социјална радница новије генерације која се залаже да су дјеца државно добро , зато се и позивате на допуну закона по којем ће држава моћи да узме дјецу од родитеља на основу мишљења социјалне раднице центра да се ради о " неодговорним родитељима". Вјероватно сте надахнути новим " смјерницама " у одгоју дјеце , па се и залажете за блејање дјеце у монитор. И ја вама желим угодан дан

Name

Игор за Марија

26.07.2020 05:44

А који сте то "ви" Марија? Да ли то ви представљате систем и одлучујете који родитељ је одговоран а који не? Наравно да је и таквима попут вас лакше да сва дјеца буду уз родитеље на бризи 24 сата без да се упитате дал' ти родитељи можда раде да би својој дјеци могли да обезбједе неопходно за живот? Заразне болести су одувијек постојале и постојаће. Моје дијете кад је ишло у вртић прије неких 20 година налетила је епидемија сезонског грипа, разболила су се сва дјеца у вртићу, па оспице и остале болести. Не знам о чему ви причате, дајете себи за право да родитеље класификујете на одговорне и неодговорне, да се ја питам дал' сте ви уопште родитељ. У сваком случају треба да размислите шта пишете

Name

Мајко мила

25.07.2020 08:42

Какве будале и нестручњаци кроје судбину милијарде људи, није им то доста него што и од дјеце желе да направе неписмене роботе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

25.07.2020 11:54

Ако сте се пронашли у мом коментару Ваш је проблем! Дјеца требају ићи у школу, едуковати се, дружити...НИШТА СПОРОНО! Али тек кад се обезбиједе и стекну СИГУРНИ услови. Ситуација сада је све осим сигурна. "Блејање у монитор" како пишете, неће трајати вјечно. Забијањем главе у пијесак и понашањем "то се догађа неком другом", најмању услугу чините баш свој дјеци!

Name

Идиотизам

25.07.2020 08:43

Само највеци идиоти могу донијети такву одлуку. Када це концано схватити да је пандемија ЦОВИД19 много веци проблем него сто сетренутно представља Тај проблем захтијева хитан и озбиљан приступ, за разлику од овог сарлатанског, који је тренутно на снази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

25.07.2020 10:59

Све сте ви добро рекли, али тешко ћете то објаснити нашем друштву које је распуштена, разуздана чаршија у сваком смислу. Било какав савјет, приједлог представља прст у око том истом родитељу, васпитачу, наставнику, политичару, министру, ако није образован, едукован, просто јер као такав не види даље од носа.

Name

Родитељ

25.07.2020 08:59

Ја знам када су прехладе биле просле зиме по пола разреда у просјеку није исло у сколу...на ста це ово лицити...ко зна...Ни струцњаци не знају ста треба а ста не..а камо ли ми...недај ми Бозе да ми се дјете или било ције разболи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао, јао

25.07.2020 10:37

За Марија Сад сте настрадали од "брижних" родитеља, који наравно све знају најбоље. А понајбоље да васпитање дјеце и родитељску одговорност пребацују на друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да!

25.07.2020 11:22

Дјеца требају да се врате у школу и тамо да уче !!! То је за њихово ментално и физичко здравље најбоље. Корона као и свака друга респираторна инфекција ништа опаснија од досадашњих грипа. већина нас је ту корону преходала да и не знамо,него ето како нас тестирају по фирмама сконтају присутност антитијела. Враг је однио шалу са медијским притисцима . Дјеца требају нормално да уче и крећу се,а толики стрес оставља трајне посљедице!...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре да

25.07.2020 13:41

А ти да ходас по кафама.Са дјецом се ради било да иду у сколу било онлајн уцење.Тако их као родитељ уците одговорности.

Name

.

25.07.2020 12:16

Ко год написе дјеца морају у сколу да се друзе,да уце у сколи а не онлине,треба да га је срамота.О каквом друзењу говорите?Реците ми да се дјеца не могу друзити и без сколе.Па јос боље могу да бирају с ким це вријеме да проводе док траје све ово.Оцигледно неко није навикао да му дијете 24х куци и да никад не мозе бити сам али ста је ту је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бронхи

25.07.2020 12:54

Наравно да требају, али тога нека се сјете родитељи када се дјеца играју Роблоx по цијели дан, буље у Тик Ток и каче своје слике по Инстаграму!!!

Name

Ре .

25.07.2020 14:15

Нико није кући 24х и не треба да буде!!! Сад испаде да сви могу на посао мала дјеца у вртић.Једино школску дјецу треба зтворити. Које плитко ,плитко размишљање. Написала могу дјеца да се друже и ван школе... Цццц,да ти је се са собом договорити!?...

Name

За ову .тачку

25.07.2020 18:46

Знате ли ви шта пишете уопште?? Да дјеца морају 24 сата бити сама у кући, знате ли ви шта стварате од дјеце на тај начин?? Антисоцијалне случајеве ако уопште знате шта то значи, а ако не знате консултујте психолога да вам објасни

Name

Ре Марија

25.07.2020 13:46

Потписујем.Дјецу треба заститити.....Све це то они стици,прилагодице се....Проци це це и ово...подрзавам васе коментаре...мајка сам два уценика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже!!!

25.07.2020 14:34

Ма да ,нека нигдје нико не иде.Све нека се затвори ... СВИ ТРЕБАМО ДА СЕ ЗАРАЗИМО И ДА ВЕЦ ЈЕДНОМ НОРМАЛНО ЗИВИМО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бозе

25.07.2020 18:12

Како мислис доведем ја дијете у сколу,па јос 20 оваквих мајки па неку дјецу доводе баке.И један разред има 26 уценика,нас исто толико ....па јос ако улази јос један разред у исто вријеме...па нема тог сколског двориста које мозе примити толико особа јос да су дистанцирани.....у памет се људи...

Name

Никад их није било

26.07.2020 06:42

Сапун и убрус - непознанице у школским тоалетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клиx

26.07.2020 12:12

Питам се како то да су родитељи, првенствено мајке, тако медицински струцне да процијене да је корона безопасна. а на другој сттани, не знају основцима показати задацу. Посриједи је незнање и оно ствара фрустрације. Није ли јавна тајна да се вецина дјеце ујутро буди сама и спрема у сколу, док маме спавају? Како то да наставник примијети први да је дијете болесно и саље га куци? Вас захтјев за новцем све говори о вама Ако добијете новац, неце вам сметати он лине настава. Требате по сваку цијену бити при ставу да зелите дјецу у сколама, а не преговарати о условима и трговати. П.С. Тразите цијелу плату просвјетних радника и преузмите њихове обавезе. Засто не. мозете ви то. Нису то никакве обавезе, ником не прегледас задацу, ником не објадњавас а лова капа. Сви сретни и задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре клиx

26.07.2020 16:31

Ма не лупетај човјече, какве су то глупости да мајке спавају а дјеца се сама спремају у школу? Ја сам дијете за школу у јутарњој смјени и за вртић дизала у 6 ујутро да бих и сама стигла на посао на вријеме. То је балканска бајка да мајке сједе кући и чувају дјецу и кувају ручак. Гдје ти живиш??