Због чега су шишмиши отпорни на корона вирусе?

"Када бисмо успјели опонашати имунолошки одговор шишмиша на корона вирусе, захваљујући којем се не разболијевају, можда бисмо лијек могли пронаћи у природи", рекла је проф. Ема Телинг са Универзитета у Даблину.

Свијет 25.07.2020 | 07:40
Због чега су шишмиши отпорни на корона вирусе?

Научници су успјели да открију тајну генома шест врста шишмиша те су установили да њихов генетски код утиче на изузетну отпорност која те животиње штити од смртоносних вируса.

Надају се да ће уз помоћ те информације успјети објаснити зашто су шишмиши само носиоци вируса из групе корона вируса, а од њега се не разболијевају, пише "ББЦ".

Вјерују да би проналаском одговора на ово питање могли помоћи људској популацији у борби с актуелном и свим будућим пандемијама.

Проф. Ема Телинг са Универзитета у Даблину каже да су научници секвенцирањем генома шишмиша дошли до закључка да ове животиње имају "јединствен имунолошки систем".

"Када бисмо успјели опонашати имунолошки одговор шишмиша на корона вирусе, захваљујући којем се не разболијевају, можда бисмо лијек могли пронаћи у природи", рекла је за "ББЦ" те додала да би то "указало на кораке које би научници требали предузети да би пронашли лијек за корона вирус".

Телинг је покренула научни пројекат под називом Бат1К, чији је циљ да се декодирају геноми сваке од 1.421 познате врсте шишмиша.

"Кад бисмо успјели схватити на који је начин геном шишмиша еволуирао, могли бисмо придонијети и лијечењу болести и превенцији старења код људи", казала је.

Вјерује се да се Ковид-19 прво појавио међу шишмишима те да је на људе прешао преко неке друге животиње, попут на примјер љускара. Стручњаци претпостављају да су и многе друге болести попут САРС-а, МЕРС-а и еболе на људе прешли са животиња.

Истовремено еколози истичу да ће, док год људи омогућавају шишмишима живот у њиховим природним стаништима, опасност по људско здравље бити мала. Додају да нетопири играју важну улогу у одржавању равнотеже у природи.

Да би открили кључне разлике, научници у истраживању састава генома шишмиша користе напредне технологије те потом упоређују њихов генетски код с онима код 42 врсте сисара.

Шишмиши су већином месоједи, а у разним дијеловима свијета различито су еволуирали, а у томе је можда и дио одговора на питање - како то да су отпорни на корона вирусе.

Када успију схватити које генетске промјене омогућавају отпорност на корона вирусе код шишмиша, стручњаци ће моћи направити нешто слично и за људску популацију.

"Ове промјене су вјероватно кључ изузетно снажног имунитета што га шишмиши показују према корона вирусима", сматра др. Мајкл Хилер са дрезденског Института за молекуларну биологију и генетику "Маx Планцк". 

Научници очекују да ће откриће помоћи и у борби против осталих пандемија јер у случају бројних вирусних инфекција за смртни исход није одговоран сам вирус већ и акутни упални одговор којим имунолошки систем реагује на пријетњу. Организам шишмиша то успијева регулисати.

Иако 'покупе' инфекцију, не показују видљиве знакове разболијевања. Резултати студије објављени су у стручном часопису "Натуре". 

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Какви шишмиши

25.07.2020 06:04

Људи су данас довољно информирани преко интернета да знају да овај вирус корона није природног поријекла.И највећим наивцима је јасно да је вирус произведен у некој лабораторији.Па је ли у самом почетку писало да је вирус настао зато што су неки кинези јели слијепе мишеве са пијаце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.07.2020 07:37

Јасно је то свакоме, ко хоће да мисли својом главом, али ко хоће туђом, онда сваки други дан искочи овако неки нови "експерт", да залуђује марву! Баш је овај вирус ћутио и чекао 1000 година, да баш у децембру 2019. преко шишмиша дође до човјека! Ма, да, није него!

Name

Нострадамус

25.07.2020 12:27

Давно сам написао.Поплаве Земљотреси Сусе то су све природне појаве једино је цовјек Катастрофа.

Name

Скептик

25.07.2020 07:05

Уствари, отпорни су на биолошке бојне отрове. Као и остале животиње. Направили су нешто што трује само људе. Кад могу направити отрове који трују само комарце онда могу направити отрове који трују само људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

25.07.2020 08:18

Није то далеко од истине,вјеруј....

Name

Хахаха

25.07.2020 08:45

Како је кренуло још ће нам почети давати шишмиш гене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.07.2020 12:05

И овако су нас заслијепили, а након тога постаћемо слијепи мишеви.

Name

За ре

25.07.2020 16:10

То смо одавно, слијепи мишеви