Да ли вирус корона остаје на коси, ципелама, одјећи...

Појавом коронавируса многи се питају да ли би капљице вируса могле да се задрже на одећи, коси, обући или пошти. Епидемиолози упозоравају да се епидемија ковида не стишава и да би свако кога сртнемо могао да буде извор заразе и да у складу са тим треба и да се понашамо.

Здравље 23.07.2020 | 20:54
Да ли вирус корона остаје на коси, ципелама, одјећи...

Чланак објављен у Њујорк тајмсу показује да је на основу аеродинамике и начина на који делују респираторни вируси главни начин заштите често прање и дезинфекција руку, као и одржавање социјалне дистанце.

Стручњаци су сагласни да треба да оперете руке, али није потребно да се оптерећујете одећом или телом. Тачно је да заражене особе приликом кијања или кашљања могу да испусте вирусне капљице, али већина њих ће пасти на земљу. Студије показују да би неке вирусне честице могле да лебде у ваздуху око пола сата, али оне не лете попут комараца и неће се сударити са вашом одећом.

„Због аеродинамике није вероватно да се капљица нађе на одећи. Капљице су мале да би се кретале у ваздуху око вашег тела и одеће”, каже Линси Мар, научница са Вирџинија универзитета.

„Најбољи начин да се то опише јесте да се прате струје или проток ваздуха око особа због тога што се крећемо релативно споро. То је попут малих инсеката и честица прашине који струје око аутомобила који се крећу малим брзинама, али се 'забију' у ветробранско стакло уколико аутомобили иду брзо. Људи се обично не крећу довољно брзо да би се то догодило.

Док се крећемо потискујемо ваздух са пута, а такође и већину капљица и честица гурамо са пута. Неко би морао да избацује крупне капљице за време разговора, кијањем или кашљањем, да би оне могле да слете на нашу одећу. Капљице морају бити довољно велике да не би следиле струје”.

Она наглашава да је потребно практиковати социјалну дистанцу и ношење маски у продавницама, а када дођемо кући обавезно је прање руку, али пресвлачење и туширање није неопходно.

Према мишљењу стручњакае мало је вероватно да се вирус задржи на коси или бради. Чак и ако би вам неко кинуо на стражњи део главе, мало је вероватно да би капљице које би завршиле на вашој коси биле извор заразе.

Постоји читав процес који би требало да се деси да би се нека особа заразила на тај начин. Најпре је потребно да заражена особа приликом кијања избаци велики број капљица. Затим треба да додирнете онај део косе или одеће на ком се налазе капљице, које већ имају значајно мање вирусних честица, и да додирнете било који део лица како бисте дошли у контакт са вирусом. Треба проћи кроз читав низ догађаја и да се они догоде баш како треба због чега је веома низак ризик да се заразите на овај начин”, објашњава Ендрју Јановски, предавач дечијих заразних болести на Универзитету у Вашингтону.

Перите веш као и обично. Док неки вируси могу бити тешки за чишћење, нови вируси, попут вируса грипа, окружени су масном мембраном која се испира уз помоћ сапуна. Прање одеће уобичајеним детерџентом за рубље и коришћење сушилице је више него довољно .Ако сте у контакту са болесном особом препоручује се да приликом чишћења користите рукавице и да не тресете веш или постељину.

Студија часописа Њу Ингланд џорнал оф медисин (Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине) открива да вирус у идеалним условима може да преживи три дана на металу и пластици, а на картону до 24 часа. Студија се није бавила тканином, али на основу онога што истраживачи знају о вирусима, очекују да ће вирус опстати на тканини исто време као и на картону.

Стручњаци кажу да је ризик да се неко зарази отварањем поште или читањем новина само теоријски. Ипак, можете предузети мере предострожности попут одлагања амбалаже и прања руку.

У разним чланцима се напомиње да бактерије и вируси могу да се накупе на ципелама, али то не значи да су чест извор заразе. Можете опрати ципеле, а можете их и избрисати дезинфекционим марамицама, иако то није препоручљиво, јер је марамица мала и то би могло вирус довести у директан контакт са руком.

(Курир.рс/Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирко

23.07.2020 19:11

Па зар ово није вец исприцано давно ?? имал ишта ново да се казе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњеног

23.07.2020 22:29

А сто онда дезинфикују улице, стављају натопљене спузве испред установа ако не остаје вирус на обуци и на цести то јест врло мале сансе да неко руком дохвати асфалт или дјон од обуце па да полизе ту исту руку.Знаци то је било само глупирање.Оцекујем за 2-3 мјесеца да казу да маске ницему не слузе као сто и јесте тако.Ал то је оно не знамо ста цемо па ајде нека маски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадне овцице

24.07.2020 03:40

Упорно понављање,"дрзање социјалне дистанце", политицара за медије. Не мозе никако бити не знање или греска. Толико о истини, поверењу и корони.Навикло се на редовно сисање оваца. Сисало се до голе козе.Проблем је данас, изгледа, да је надјен купац и за козу, сто прије није био слуцај.Теско овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.07.2020 04:51

Наравно да бојни отров у праху остаје данима на тлу, стварима, тијелу...

ОДГОВОРИТЕ