Странци преполовили потрошњу у БиХ, мањи и поврат ПДВ-а

Држављани Хрватске, Србије, али и Словеније, посљедњих година редовно долазе у куповину у БиХ. Купују све, од прехрамбених производа до грађевинског материјала и намјештаја. Разлог су ниже цијене, али и поврат ПДВ-а који купцима значи и велике уштеде.

Република Српска 23.07.2020 | 20:11
Странци преполовили потрошњу у БиХ, мањи и поврат ПДВ-а

Међутим, корона је због затварања граница знатно утицала на прекогранични шопинг, пише Вечерњи лист БиХ.

Ипак, грађани сусједних држава, посебно они који живе у пограничним мјестима, чим се указала прилика, похрлили су у БиХ како би обавили куповину. Од средине јуна, откако је БиХ допустила улазак с личном картом и без самоизолације, живнуле су трговине и бензинске станице у близини границе.

Имоћани тако врло често прелазе гранични прелаз Осоје - Вињани Горњи и купују у Посушју, Дубровчани преко Ивањице иду у Требиње, Вргорчани у Љубушки, а Неретвани иду према Чапљини и Мостару. Ипак, већ годинама најпопуларније дестинације за грађане Хрватске јесу Посавина и Крајина.

- Види се значајан пад броја поднесених захтјева у овој у односу на прошлу годину, а разлог је пандемија проузрокована корона вирусом. Највећи број захтјева за поврат ПДВ-а страним држављанима поднијели су наши сусједи из Хрватске и Србије -, казао је Ратко Ковачевић, шеф Одјељења за односе с јавношћу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Разлог за овај пад је у томе што су границе БиХ за грађане регије отворене 1. јуна. Границе су биле затворене више од два мјесеца због спречавања ширења корона вируса.

Страним држављанима у првих шест мјесеци ове године одобрен је поврат пореза у износу од 4,75 милиона КМ. Поређење ради, у првих шест мјесеци прошле године страним држављанима одобрен је поврат пореза у износу од 8,78 милиона КМ, дакле око четири милиона марака више него у овој години.

У првих пола године странци су поднијели 104.900 захтјева за поврат, а вриједност купљене робе износила је 32,70 милиона КМ. У истом периоду прошле године поднесено је 192.459 захтјева за поврат ПДВ-а, а вриједност купљене робе износила је 60,43 милиона КМ.

Осим хране и горива, хрватски држављани у БиХ купују и лијекове. Једини услов је да вриједност купљене робе у БиХ мора бити већа од 100 КМ.
Роба се мора изнијети ван царинског подручја БиХ у року од три мјесеца од куповине, а то је уједно и рок у којем се мора извршити поврат ПДВ-а.

(Индикатор.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Као прво

23.07.2020 18:34

Ко измисли ту глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

23.07.2020 19:39

То су наси паметни политицари уводе правила да немогу страни дрзављани улазит у БИХ они пуне своје дзепове са друге стране а вамо огромни губици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко лазе

23.07.2020 21:08

Годинама од гастарбајтера слушам приче како је овде све скупо и скупље него тамо негде, откуд сад одједном долазе овде у куповину јер је као све јефтиније ?! Успут, док су снижења у тржним центрима од њих се на ред доци не може! А код зубара и фризера да не говорим ! Несто не штима ту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лет3

24.07.2020 04:37

и у поврату пдв-а се види завјера??

Name

Ненад

24.07.2020 06:44

Јесте скупо...однос плате и цијена је далееееко веци него на западу. Па људи моји да није тако, сви би се вратили куци. Друго је Хр и Србија, као сто се наводи у тексту. Они стеде на поврату ПДВ-а и то је то.

Name

Ре неко лазе

24.07.2020 06:51

Услуге су пуно јевтиније (али лосије квалитете) него нпр.у ЦХ гдје ја зивим ,сва маркирана роба, брендови као Цоца Цола,техницка роба је исте или скупље у БиХ.Например сат код ауто механицара је у ЦХ минимум 160 франака у Босни око 30 мислим