БиХ и даље остаје на словеначкој “црвеној листи”

Словенија за сада неће ставити Хрватску на “црвену листу” држава за које је обавезан карантин, изјавио је данас словеначки министар здравља Томаж Гантар.

Регион 23.07.2020 | 17:54
БиХ и даље остаје на словеначкој “црвеној листи”

Он је на конференцији за новинаре рекао да за сада нема никакве иницијативе да се Хрватска прогласи црвеном зоном. 

Одлуке о стављању држава на црвену листу не доносе се тако брзо и епидемиолози који прате стање у сусједним државама желе да се такве одлуке доносе усаглашено и да се реагује заједнички, напоменуо је министар.

Према његовим ријечима за Хрватску је добро што је донијела нове мјере за обуздавање ширења корона вируса и заоштрила режим уласка из Србије, БиХ и Црне Горе, три земље које су на словеначкој “црвеној листи”, преноси Хина.

Према подацима Института за јавно здравље, Словенија у посљедњих 14 дана има 12 нових заражених на 100.000 становника, а Хрватска дупло више, па су по важећим критеријумима обје државе у “жутој” епидемиолошкој међузони.

Ипак, Гантар подсјећа да се за одређивање безбједности дестинација, уз број заражених, у задње двије недјеље користе додатна мјерила, попут близине државе, односно гледа се да ли се ради о сусједној земљи са великом међусобном фреквенцијом путника или географски удаљеној држави из које је ризик увоза вируса далеко мањи.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар