Вирус корона напада срце, бубреге, нерве

- Тренутно смо у највећем врху таласа вируса корона и овај други пик према клиничким сликама је много тежи, озбиљнији и захтјева већу медицинску потпору - рекао је Гојковић, који је секретар за здравство Војводине.

Србија 23.07.2020 | 10:51
Вирус корона напада срце, бубреге, нерве

Вирус короне из марта и априла био је респираторни, али сада прави озбиљна оштећења на срчаном мишићу, бубрезима, нервном систему, што је нешто што забрињава, опасно и несвакидашње, рекао је члан владиног Кризног штаба у Србији Зоран Гојковић.

- Тренутно смо у највећем врху таласа вируса корона и овај други пик према клиничким сликама је много тежи, озбиљнији и захтјева већу медицинску потпору - рекао је Гојковић, који је секретар за здравство Војводине.

Гојковић је истакао да је несрећа, а што нико није предвидио јер и није могао, што је овај други пик по клиничким сликама много тежи, озбиљнији, захтијева већу медицинску потпору, већа је и смртност, а оболијева велики број младих.

- Ниједан вирус који познајемо до сада се није понашао на тај начин и сада се траже могућности да се превенирају таква стања и лијече. С обзиром на то да немамо вакцину и лијек, остаје нам само да имамо мјере заштите да би што мањи број људи оболио, а да здравствени систем добром потпором, опремом и искусним љекарима успије да код људи који су обољели стави њихову болест у нормалан ток - навео је Гојковић.

Он је рекао за ТВ Пинк да је у другом пику забиљежен линеарни раст обољелих, као и да су људи у здравству, због тога што епидемија траје већ пет мјесеци, преуморни, фрустрирани, пуни страхова, испољавања и личног незадовољства, али и желе да помогну.

Упитан да прокоментарише "политизацију короне", односно потписе више од 700 љекара који захтијевају смјену појединих чланова Кризног штаба, Гојковић је навео да је здравствени систем под притиском и додаје да је пуно здравствених радника дало своје животе, а да је један од проблема то што се не види како ће се и када ово завршити.

Он је рекао да је у Кризном штабу велики број љекара свих области који немају везе са политиком и то све најеминентнији стручњаци.

- Разумијем колеге који су забринути, али не желим да их дијелимо на моралне и неморалне. Међу потписницима има оних који су забринути, уморни јер су све вријеме на првој линији борбе, али потребно нам је јединство и посвећеност - рекао је Гојковић, наводећи да се здравствени систем Србије није распао.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

д

23.07.2020 10:30

Из пристојности наведи од којих људи са којим научним ауторитетом си покупио информације, доста је више вашог слуђивања народа, неким политичарима корона узимље разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

23.07.2020 10:55

Удара ли и на ону ствар ...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2020 13:06

Прави ефекат једино ту има.

Name

Италија

23.07.2020 11:04

У праву је друг члан да вирус напада разне органе осим плућа само што није морао чекати до сада да то изјави у италији је то откривено још у априлу толико о темпизму друга члана

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

23.07.2020 11:13

Нас вирус 30година је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

23.07.2020 11:35

Зар нису рекли да напада и мозак? Уствари, како видимо тај "вирус" напада све живо Да се нисумало преварили, можда то и није вирус? Тај "вирус" што напада све живо, стручњаци су раније називали БОЈНИ ОТРОВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

23.07.2020 14:06

Да си служио војску, знао би да постоји и биолошки бојни отров.

Name

Симе

24.07.2020 11:37

А обрве и трепавице???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус напада

25.07.2020 08:29

Јаке упале су забелезене посебно код празних новцаника, ко има, инаце празних дзепова. Празних стомака, зиро рацуна и свега сто се у последњих 20-так година празнило лагано.

ОДГОВОРИТЕ