Хаотично тржиште у РС, потребне заштитне мјере

- Према нашим прорачунима, нама би требао аграрни буџет од 250 милиона КМ, што је у овом моменту незамисливо, ми смо тога свјесни, али је много лакше у том случају увести заштитне мјере и очувати домаћу производњу - наглашава предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Република Српска 23.07.2020 | 08:30
Хаотично тржиште у РС, потребне заштитне мјере

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српскен Стојан Маринковић изјавио је Срни да мање или веће проблеме имају све гране пољопривреде, као и да је комплетно тржиште пољопривредних производа у БиХ и у окружењу у хаотичном стању, те навео да Савјет министара мора увести заштитне мјере.

Маринковић је нагласио да је неопходно заштитити домаћу производњу и домаће произвођаче, с обзиром на чињеницу да се земље ЕУ окрећу себи и штите своју пољопривредну производњу по питању ограничења увоза и неких додатних субвенција.

Он каже да су у Савезу свјесни чињенице да аграрни буџет није довољан да покрије штету коју је произвео неконтролисани увоз.

- Према нашим прорачунима, нама би требао аграрни буџет од 250 милиона КМ, што је у овом моменту незамисливо, ми смо тога свјесни, али је много лакше у том случају увести заштитне мјере и очувати домаћу производњу - наглашава Маринковић.

Он је напоменуо да су почетком прољећа сви апеловали да буду засијане што веће површине поврћем, воћем и ратарским усјевима, да би била обезбијеђена сировинска основа за прехрану становништва у предстојећој јесени и зими када се очекују крајње посљедице пандемије вируса корона.

- Сада када су људи прихватили пакете Министарства пољопривреде и засијали те површине, и оне које никада нису сијали, и људи који се нису бавили тиме одлучили да то учине, сада не могу да пласирају своје производе, имамо тржишне вишкове - каже Маринковић.

Он указује да је проблем изражен и код живинарске производње.

- Живинарска производња се у посљедњих неколико година није жалила на пласмане, успјела је да се стабилизује и обезбиједи чак одређене извозне квоте, међутим и они су у посљедњих пар мјесеци суочени са проблемом пласмана, падом цијене живинског меса испод прага рентабилности и све више имају проблема сличних онима које имају узгајивачи свиња и јунади - навео је Маринковић.

Према његовим ријечима, и мљекарски сектор биљежи одређене вишкове млијечних производа на лагерима које не могу да пласирају.

- Суочавамо се и са проблемом неадекватне потрошње. У неколико наврата смо као Савез апеловали и на прерађиваче и откупљиваче да је много сигурније и исплативије да обезбиједе сировинску базу овде у близини на неких 100, 200, 300 километара него да је траже у земљама Европе.

У сваком моменту неко може затворити границу и жељети да своје становништво обезбиједи довољним количинама хране. Зашто то не урадити и у БиХ? Имамо сва права и све могућности не кршећи ниједан потписан билатерални споразум, како ССП, тако и ЦЕФТА - наглашава Маринковић.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

НР

23.07.2020 07:22

Овај предлог је одлицан и Савјет министара це га сигурно подрзати јер мозе застити домацу производњу без ангазовања додатих средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.07.2020 18:10

Приједлог је одличан, само лопови на власти то неће дозволити, а требали би, док још нису отворене границе, док још и пољопривредници, људи који имају или обрађују земљу, нису кренули путем у једном смјеру.

Name

атила

23.07.2020 08:10

Ви висе волите да застите Српске производјаце из Србије него сами себе из Србије највисе и долази неконтролисани увоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2020 08:14

Да ал зато имају донације ево данас стизе 2.7 мил Еура није то мало...

Name

Директ

23.07.2020 18:13

А ни пуно, с обзиром да је ријеч о 2.7 милиона КМ. Претргли су се. :)))

Name

Семберија у срцу

23.07.2020 09:12

Све ово лијепо казе,али би и цијене могли мало кориговати,нас народ је цудо,да све ово дрзава уради како хоце,они би лупили цифру јер би дрзали монопол и ста смо урадили ниста,цијене прасади у марту 7км,и висе су биле,е тако би и са овим било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

23.07.2020 09:57

Коме треба производња, видите да се све своди на увоз. Кад се несто увезе од тог несто и остане. Ко да се бави производњом, да се бави свим тим проблемима, пуно је лакше увести него производити. Нема , синдиката, постицаја, организовања оних који хоће и желе радити. Само што се мозе смуљати то пролази. Сад Кошарац кад поцне пустати све и свашта, пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.07.2020 13:40

Ова власт СНСД-ХДЗ-СДА је имала 25 + година форе да нешто направи. Није направљено ништа или мизерно мало. Дакле, без комплетне промјене владајуће гарнитуре и закона о поријеклу имовине нема нама ни корака напријед ка рјешењу проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њиве

23.07.2020 14:44

Би најбоље родиле када би их наторили владиним ђубривом, код њих све добро рађа, људи се богате тако рећи преко ноћи.........

ОДГОВОРИТЕ