Вакцина против короне може имати и нуспојаве?!

Успјех експерименталне вакцине против корона вируса коју је развио Универзитет у Оxфорду заиста звучи обећавајуће, али многи људи питају се да ли ће вакцина имати нуспојаве, о чему говори ББЦ-јева стручњакиња за здравље Мицхелле Робертс.

Свијет 22.07.2020 | 21:23
Вакцина против короне може имати и нуспојаве?!

Оxфордова вакцина једна је од двадесетак вакцина које се тестирају на људима у клиничким испитивањима. Још отприлике 140 вакцина је у развоју широм свијета.

Информације да вакцина развијена на Оxфорду добро утичу на имунолошки систем у борби против Цовида-19 изазвале су мноштво нових питања на која је одговорила Робертс, пише ББЦ.

Да ли ће вакцина бити 100 посто сигурна? 

Нове вакцине пролазе строге безбједносне провјере прије него што буду дозвољене за широку употребу. Иако се истраживање вакцина против корона вируса одвија врло брзо, ове провјере још увијек су у фази клиничких испитивања, појашњава Робертс.

Сваки лијек може имати неке нуспојаве, што се не разликује и у случају вакцина. Најчешће нуспојаве вакцина су обично благе и могу укључивати отицање или црвенило коже на мјесту убода вакцине.

Постоји ли доказ да вакцина против грипе дјелује на Цовид-19? 

Вакцина против сезонске грипе не штити од корона вируса. Робертс подсјећа да су грипа и Цовид-19 потпуно различите болести узроковане различитим вирусима.

ББЦ-јева стручњак савјетује да би у сваком случају било добро вакцинисати се против сезонске грипе ради додатне заштите здравља за вријеме пандемије корона вируса.

Могу ли се вакцинисати људи који су имали трансплантацију? 

Научници тестирају пуно различитих вакцина против корона вируса. Још није јасно које од њих ће се показати као најдјелотворнијом. Различите верзије вакцине стога ће бити прикладније неким људима него другима, каже Робертс.

У сваком случају, битће потребно времена да се открије ко ће имати и какву корист од вакцинисања против корона вируса.

Уколико се имали трансплантацију, појашњава Робертс, и узимате лијекове за спречавање одбацивања органа, поједине вакцине попут "живих" вакцина које садрже ослабљене бактерије или вакцине, можда нису прикладне за вас.

Да ли ће вакцина бити учинковита уколико вирус мутира? 

Вакцине против корона вируса које се тренутно развијају темеље се на вирусном соју који тренутно циркулира у друштву.

Вируси могу мутирати, али то неће нужно учинити одређену вакцину мање дјелотворном, појашњава Робертс. Све овиси отоме колико су значајне те мутације. Оно што је увјерљиво до сада јесте да научници још нису примијетили значајне мутације површинских шиљака корона вируса помоћу којих се вирус веже и инфицира људске ћелије.

(Клиx)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

р3ећи

22.07.2020 19:35

Ајде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

22.07.2020 21:49

Ја не вјерујем у ово па ни у овај вирус за који сматрам да је пребукирана прица.Имају као тестове а немају вакцине.Симптоми су им као и код сваког сезонског грипа...Само сто су овај пут набили народу притисак и сви се сада цимају и ако мало смрцају.Нзн мени је ово све сумњиво.

Name

Хм

23.07.2020 06:49

Хвала али нисмо заинтересовани за билове вакцине, с обзиром да дрзи патенте на све сојеве корона вируса преко повезаних фирми, његове це бити и све вакцине. Сви смо упознати са његовим еугенистицким идејама а многи су упознати и са евентом 201 који је дрзао у Филаделфији октобра 2019. а током кога је пландемија испланирана.

Name

Да ли

22.07.2020 19:40

Постоји лијек који не мозе имати нуспојаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

22.07.2020 19:48

Уствари, само има нуспојаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Скептик

23.07.2020 00:23

Јој да хоце тебе да вакцинисху, па 1000 еура би им дао, али вакцином зиве! Да видимо хоце ли она имати мозда нус појаве на теби или си и на то отпосансамо народу трујес мозак.

Name

Никола озрен

22.07.2020 20:22

Наравно да има нуспојаве а ко зели да се вакцинисе и настрада нек изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2020 00:22

Људи који нису способни да користе мозак и да размисљају треба да изумру, куга је побила скептицаре прије, ако Бог да и ова це куца побити ове скептицаре. Прије је био Сотона који је убијао, и гријех, сад је Бил Гатес, али вазно је да су сотонаси као сто це и Гејтсовци да поцркају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танко

23.07.2020 01:54

Ниста док Галијасевиц,Церани и Лазански не казу своје ко стоји иза тога и која је то врста револуције,а Каргановиц не објави имена револуционара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зворник

23.07.2020 06:37

Да ти је неко потпуно здрав преминуо након сто је добио корону вјеровао би ти итекако..претпостављам да си заврсио специјализацију из епидемиологије па знас да корона има карактер сезонског грипа и струцан си да коментарисес.... не знам цита ли ико онај папириц сто буде у кутији са лијековима, знате на сваком од њих писе које нус појаве има тај лијек.... а сваки их има и то висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

23.07.2020 10:21

Превара стољеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

23.07.2020 13:48

Вирус нема ДНК И НЕ МУТИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

23.07.2020 16:33

Није ваљда?

ОДГОВОРИТЕ