Приватне лабораторије у Српској раде пуном паром

Приватне лабораторије у Републици Српској имају пуне руке посла јер све већи број грађана ради серолошки тест на корона вирус, којим се утврђује ниво антитијела која показују да ли је особа имала Цовид-19 или је тренутно заражена.

Република Српска 22.07.2020 | 20:09
Приватне лабораторије у Српској раде пуном паром

У највећој мјери, тестирају се људи који путују на море у Црну Гору, с обзиром на то да ова држава нашим грађанима дозвољава улазак на своју територију само уз негативан серолошки тест, који не смије да буде старији од 48 часова.

Међутим, тест раде и они који сумњају на заразу, те грађани који, једноставно, желе да провјере да ли су у неком протеклом периоду имали корона вирус. Тестирају се и људи који имају одређене симптоме, попут кашља и температуре, а још се нису јавили свом породичном доктору.

Поједине лабораторије за дан ураде и до 100 оваквих тестова, а у некима се број тестираних, од протеклог викенда, повећао три пута.

У лабораторији „Алфалаб“ Бањалука  наглашава за Српскаинфо да је заинтересованост за тестирање толика, да се чак 80 одсто телефонских позива које добију односи на питања о корони.

– Заинтересованост грађана за тестирање заиста је огромна, јер многи људи желе да виде да ли су заражени, односно, да ли су били у контакту са зараженом особом. Такође, за тестирање су заинтересовани и људи који желе да виде да ли су у неком ранијем периоду пребољели болест. На дневном нивоу урадимо између 50 и 100 тестова, а највише се, ипак, тестирају људи који путују, јер Црна Гора, а мислим и Аустрија, признају серолошке тестове урађене Елиса методом – каже за Српскаинфо специјалиста медицинске биохемије у лаборатори „Алфалаб“ Бањалука Сања Каламанда Ивањак.

Она објашњава да се поменутим тестом одређује ниво антитијела која, ако су повећана, значи да је пацијент преболио корону.

– Постоје двије врсте антитијела – ИгМ и ИгГ. Ако тест покаже да су ИгГ антитијела позитивна, то значи да је организам био у контакту са заразом и да ју је преболио, да ли са симптомима или без. Мада, доста радова показује да они људи који су имали јачу клиничку слику имају виши ниво ИгГ антитијела и бољу одбрану, док неки асимптоматски случајеви нису ни створили ова антитијела. Међутим, опште правило је да, онај ко је преболио корону, има повишена ИгГ антитијела. ИгМ антитијела расту седам дана након почетка симптома и активна су још седам до 15 дана, а онда падају. Потпуно нестају и долазе у негативност. Да ли ИгГ антитијела остају за стално или нестају након одређеног времена, још се не зна, јер се суочавамо са новим вирусом – објашњава Ивањак.

Према њеним ријечима, кад тест покаже да су ИгМ антитијела негативна, а ИгГ позитивна, људима који путују у Црну Гору лабораторија на налазу даје додатни коментар да пацијент има стечени имунитет на корона вирус и да није заразан.

– Они који имају позитивна ИгГ антитијела обрадују се, јер то значи да су пребољели корону, да им није било ништа и да имају створен имунуитет. Онима који имају поизитивна ИгМ антитијела дајемо препоруку да се јаве породичном љекару и да ураде ПЦР тест који је дефинитивна потврда заразе – истиче Ивањак и додаје да је, од укупног броја тестираних, између пет и десет оних за које се утврди да су им ИгМ антитијела већ пала, а да су ИгГ позитивна.

– Савјетовала бих грађанима да не долазе на тестирање чим добију температуру, јер ће им у том случају ИгМ антитијела бити негативна. Треба да сачекају неколико дана код куће или да се јаве породичном љекару. У првој фази ни ПЦР тест неће бити позитиван – наглашава наша саговорница.

На тест и због сумње и због путовања 

Ивана В. из Бањалуке каже да се прије неколико дана тестирала, те да је тест којим се утврђује укупни ниво антитијела био негативан.

– Прије непуне двије седмице муж и ја смо били на вечери са пријатељима, укупно нас четворо. Нико се није осјећао лоше, нити је имао било који симтом респираторне инфекције. Неких седам дана касније, пријатељ нас је позвао и рекао да је позитиван на корона вирус – прича наша саговорница.

Према њеним ријечима, она и муж су се самовољно изоловали, иако им ова мјера није званично одређена.

– У међувремену, почела сам да осјећам малаксалост и неку општу слабост. Других симптома нисам имала, а температуру сам мјерила четири-пет пута на дан и није била повишена. То јесте био добар знак, али увијек постоји шанса да сте асимптоматски случај и да можете да заразите неког другог. Онда сам одлучила да се тестирам у приватној лабораторији, па да, у складу са тим какав тест буде, видим шта ћу даље. На срећу, тест је био негативан. Немам ни антитијела, што значи да, до сада, нисам била заражена корона вирусом – наглашава она.

Додаје да ће чланови њене породица и она на тестирање и крајем августа, када планирају на море у Црну Гору.

(Српскаинфо)

Фото: Јужневести

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Зика

22.07.2020 18:22

Навали народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Абиц

22.07.2020 18:26

Какве приватне лабораторије?ко им је лиценце дао за рад?Сумњам у све институције да манипулису са народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2020 19:14

Онај ко је дао и насим болницким лабораторијама! О цему прицате?

Name

Срамота

22.07.2020 19:55

Фино је Зељковић објаснио да нема тестирања у комерцијалне сврхе, нико није овлаштен, али џаба нама говорити. Овдје пљујете по домаћем туризму и исмијавате се а све и посљедњу марку би дали у Хрватској и у Црној Гори. Срамота

Name

Ана

22.07.2020 19:03

Како је могуце да се на Институту за јавно здравство не могу подици налази тестираних на Цовид-19? Хоце ли ико дати одговор на то? До кад се мисле играти са бројем заразених , а не издају налазе? Све је лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

23.07.2020 00:47

У земљи у којој ја зивим, такодје не добијас никакав налаз,имас сите на који мозес уци,и отворен је 2-3 дана,након тога,ако си негативан,они те назову ,узму јос података,и питају могу ли затворити филе. По насељима и улицама имају пунктови за тестирање,болнице имају посебне улазе за те пацијенте. Дакле,то су мјеста гдје се људи тестирају и мозе се тестирати ко год зели,бесплатно је. Ако требас налаз,они ти посаљу маил. И то је то. Приватне амбуланте и лабораторије не раде тестирања.

Name

НР

22.07.2020 19:11

Колико коста тест ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

22.07.2020 19:50

колико дас

Name

В

22.07.2020 20:53

50км

Name

Алан Форд

22.07.2020 20:28

Е наш народ је чудо,Ићи у приватне лабораторије и мислити о љетовању у оваквој ситуацији је ван сваке памети. Па зар се мора???

ОДГОВОРИТЕ
Name

На море

23.07.2020 04:46

Се не мора, поготово не у Хрватску, која нам је толико зла учинка, али не видим зашто не БиХ отишао у приватну лабораторију и за 50 КМ, провјерио своје здравље! На крају крајева више вјерујем њима него овим тзв државним лабораторијама!

Name

Знаци

23.07.2020 06:46

Нема у јавном здравству али има приватно.....стварно јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

23.07.2020 07:59

Сто неби када је ово здравство само као фол раде на корону. Изгубили кребилутет,тамо су увијек у опасности само доцекују и додје ко затвор и одма сдузно те региструју као позитиван .

Name

Сања

23.07.2020 13:21

Ана,нисте у праву. Резултати тестова се нормално подизу у Дому здравља ,Бањалука на Поликлиници. Ја сам подигла и за супруга и за себе ,никакав проблем нисам имала. Два дана послије тестирања сам отисла,јавила се сестри која стоји на улазу и добила налазе. Никаква компликована процедура,људи тамо стварно раде,по оној вруцини буду у оним контејнерима,са опремом,уредно обуцени у комплет униформама сви љубазни и хоце да помогну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симицт2002@гмаил.цом

01.08.2020 16:36

Треба ми адреда лабараторије за тест на ковид у Бјељини, ако неко зна. Хвала унапред...

ОДГОВОРИТЕ