Туристи отежали – смањен капацитет гондола у Венецији!

Максималан број путника у мањим чамцима у Венецији смањен је са шест на пет. Разлог за то није, као што би многи помислили усред пандемије, држање дистанце него повећана тежина која се превози јер су туристи све гојазнији.

Занимљивости 22.07.2020 | 20:12
Туристи отежали – смањен капацитет гондола у Венецији!

Ограничење на гондоли типа да ноло, којом туристи најчешће иду у обилазак Венеције водом, смањено је са шест на пет путника, јавља британски Гардијан

Такође, на гондолама типа да парада, бродићима којима се углавном прелази са једног на други крај највећег канала у овом италијанском граду, највише сме да буде 12 особа, уместо досадашњих 14.

„Истина је да су туристи у просеку данас тежи него пре 10 или 15 година. За разлику од лифтова где пише колика је максимална тежина особа које улазе, ми немамо вагу да меримо људе па смо редуковали број путника“, објашњава Андреа Балби, председник Удружења гондолијера Венеције.

Према његовим речима, веће оптерећење доводи до тога да вода уђе у пловило.

Балбијев колега из другог удружења гондолијера Раул Роверато, говорећи за Републику, није бирао речи: „Туристи су гојазни. Из неких земаља долазе теретне бомбе (за чамац), а када је пловило потпуно попуњено то је некад више од половине тоне. То може да буде опасно“.

Гондолијерски позив, који је заштитни знак Венеције од 1094. године, данас броји 433 редовна и 180 гондолијера на замени.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар