Потребан негативан ПЦР тест за улазак у Аустрију

За улазак у Аустрију особа које су боравиле у такозваним ризичним земљама, у које спадају све државе Западнох Балкана, биће уведен обавезан негативан ПЦР тест, најављено је данас послије подне на конференцији за штампу аустријске владе.

Регион 21.07.2020 | 16:57
Потребан негативан ПЦР тест за улазак у Аустрију

Канцелар Себастијан Курц најавио је од петка строжије контроле на ганицама Аустрије, као и да ће од тада бити могућ улазак у Аустрију из ризичних региона само уз негативан ПЦР тест.

"Мјере које предузимамо имају за циљ спрјечавање даљег ширења корона вируса. Када погледамо актуелне кластере онда видимо да имамо проблем са увозом вируса, прије свега са Западног Балкана", објаснио је он на конференцији за штампу.

Курц је казао да је Аустрија исцрпила све нивое упозорења за путовање, апеловала на грађане да одустану од путовања у ризичне регионе и да већ сада постоји обавеза самоизолације приликом повратка из таквих дијелова свијета.

"Међутим и даље имамо превише увежених случајева. Због тога ће бити потребан негативан ПЦР тест за улазак у Аустрију, а и контролисаћемо строжије поштовање мјере карантина", подвукао је он.

Што се ПЦР тестова тиче каже да ће бити прихваћени само они из сертификованих лабораторија.

"Одустаните од путовања овог лета на Западни Балкан. Разумијем повезаност и блискост са тим регионом. И мени је тај регион веома близак срцу", додао је Курц.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер казао је да ће се предузети мјере за спрјечавање другог таласа.

"Западни Балкан важи за ризични регион. Биће могућ улазак у Аустрију, за грађане који се враћају из тог региона, а који имају боравак у Аустрији, само уз негативан ПЦР тест, који није старији од 48 сати, а мјера карантина остаје и даље на снази", објаснио је он.

Нехамер је детаљније разјаснио да држављани Аустрије у земљу из ризичних региона могу ући уз меру карантина, са обавезом тестирања у року од 48 сати, а страни држављани са боравком само са негативним ПЦР тестом.

Најавио је строжије контроле на границама, додајући да се већ сада, у сарадњи са здравственим властима, на границама спроводи 95.000 контрола дневно.

Указао је да ће се интензивне контроле водити и у унутрашњости, и да ће контроле бити спроведене и на границама према Чешкој, Словачкој и Њемачкој.

Он је, најавивши строжије контроле поштовања карантина, рекао да је полиција до сада извршила 56.000 контрола поштовања мере самоизолације, и да је морала у 260 случаја да казни кршење.

С тим у вези је рекао да су казне веома скупе.

"Ако прекршите мјеру карантина, а нисте заражени можете добити новчану казну у висини до 1.400 евра, а ако се заражени онда се ради о кривичном прекршају који се пријављује тужилаштву", казао је Нехамер.

На питање да ли је планирано увођење наногице, Нехамер је казао то није планирано за особе у карантину, већ само пооштрена контрола.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Миле

21.07.2020 15:51

А ако смо у транзитy само пролазимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

21.07.2020 15:59

Како и гдје урадити тест да би ушао у аустриу кад не признају из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фффг

21.07.2020 16:10

Вирус је из Ваше земље и дошао на Западни Балкан. Већина позитивних у БиХ је била из Аустрије и нешто из Италије. Сада Ви затварате нама границе. Каква сте подмукла земља. А наш народ лети у Западну Европу. Мисле да нас воле. Примају нас јер су присиљени. Чим им не будемо требали рјешаваће нас се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

21.07.2020 16:48

Тако је

Name

Истина

21.07.2020 16:58

Није истина да не важи. У Дому здравља извадио тест и то онај бесплатни. Никаквих проблема на границама, вјеруј да нико није ни тражио. До Граза и назад за Босну.

Name

Ре Фффг

21.07.2020 17:21

Не лупај.Јел ко досао из дијаспоре ....вец треце кољено је тамо...Богу хвала...и ми идемо...вецина це нас остати...одлазити...радити...зарадјивати и да дјецу спасавамо...

Name

ТЕШКО НАМА

21.07.2020 19:35

Коме се иде сретан му пут. Коме се остаје сретан му останак. У чему је проблем.

Name

Носи

21.07.2020 22:08

маску и не лапрдај

Name

Ре: Фффг

22.07.2020 00:24

Потписујем! Шта ћеш, упрло тамо и писмено и неписмено, па мисли да је и паметно и да је све у парама. Тамо били и остају нижа раса, али кад немаш свог достојанства, онда боље ниси ни заслужио.